jeugd 13-15 jaar

Sébastien Perez & Benjamin Lacombe

De tuin van de feeën
illustraties en vormgeving: Benjamin Lacombe
tekst: Sébastien Perez


Dit boek De tuin van de feeën vertelt aan de hand van onderzoeksnotities en brieven het verhaal van de plantkundige Alexandr Bogdanovitsj.


Het begint allemaal in mei 1914 toen de achtendertigjarige Russische Alexandr vertrok naar Paimpont, een dorpje in het Franse Bretagne, gelegen in het bos van Brocéliande.  Deze reis vond plaats in opdracht van Raspoetin, Alexandr moest in Paimpont op zoek gaan naar een levenselixer.
In het dorpje aangekomen, betrekt Alexandr een kamer in de enige herberg die het plaatsje rijk is en ontmoet de stuurse, terughoudende genezeres Léopoldine die helemaal niet zo blij is met de komst van vreemdelingen. Alexandr  bouwt een hut in het bos en begint met de bestudering van de planten. De hut dient als zijn laboratorium.
Hij noteert daar de namen en heilzame eigenschappen van de planten die hij onderzoekt. Hij tekent elke plant en de bloemen in alle stadia en plakt stukjes van de plant erbij. Opmerkelijk is dat hij het 'Recept voor siroop van het lange leven' noteerde. Zou hij dat recept van Léopoldine gekregen hebben?  Alexandr deed ook proeven met de planten zoals met De grote dollekervel, het extract wat hij maakte was zo bijtend dat de kolf verbrijzelde!


En dan... op 9 juni 1914 noteert hij dat bij de bestudering van een varen er een klein amfibiewezentje op zijn vingers klom. Hij schrijft dat hij de plant met het wezentje meenam en deze bestudeerde. Het wezentje noemde hij Pilularia animans.
Natuurlijk is hij helemaal in extase door deze ontdekking en schrijft onmiddellijk naar Rusland om zijn vondst te melden. Raspoetin is in de wolken, Alexandr moet vooral doorgaan en hem persoonlijk zijn bevindingen schrijven. 
Alexandr doet hierna de ene na de andere ontdekking, hij maakt foto's, ontleedt zijn vondsten, tekent hun skeletbouw en inwendige organen en daarnaast test hij de heilzame werking van de diverse planten die de verschillende wezens bewonen. Zou het door de wezentjes komen dat planten zo heilzaam werken? vraagt hij zich af.
Alexandr doet uiteindelijk de enorme ontdekking dat elke plant van het woud bewoond wordt door een onbekend wezen. 'Mijn handen trillen ervan, zo ongelooflijk is mijn ontdekking' schrijft hij in zijn notitieboek. Zouden zij de ontbrekende schakel tussen het planten- en dierenrijk vertegenwoordigen? vraagt hij zich af. Alexandr raakt compleet in de ban van de prachtige kleine elfachtige wezentjes.
En dan... op 5 september 1915 wordt in de kranten de verdwijning van Alexandr gemeld...


Bij het zien van het boek, dat een flink formaat heeft houd je even je adem in. Een mooi meisjesgezicht kijkt je indringend aan. Maar sla je het boek open dan houd je helemaal je adem in. Hetzelfde meisjesgezicht kijkt je aan maar dan vanachter prachtige opengewerkte groene bladeren. Sla je de opengewerkte pagina om dan blijkt het meisje een bloemenelfje te zijn. Haar mooie gezicht is het hart van de bloem.
De notities in volwassen taal en de bijbehorende tekeningen van Alexandrs vondsten zijn weergegeven op 'oud' papier en alles ziet er even schitterend uit. De tekeningen die Alexandr gemaakt heeft tijdens de ontleding van enkele wezens zijn bijzonder en mooi gedetailleerd. De Helleboria is zelfs van weergaloze schoonheid evenals de tekeningen van de gemoedstoestanden die dit wezentje uitbeeldt. Maar ook o.a. de wezens van de anjerling en de nachtschone zijn ongekend mooi.
De schitterende tekeningen zijn gemaakt in Oost-Indische inkt, pen, olieverf, pastelkrijt en aquarel. Sommige tekeningen gaan schuil achter opengewerkt of half transparant papier. Enkele prenten hebben een heel verfijnde gouden opdruk. Ongewoon mooi allemaal.

De handgeschreven brieven van Alexandr aan zijn professor over zijn ontdekking en het antwoord, evenals de brieven van Raspoetin en de foto's en brieven de de vrouw van Alexandr hem stuurt staan afgebeeld in het boek maar ook  de krantenknipsels over de verdwijning van Alexandr.
Na het lezen van dit boek zou je wensen dat je zelf in feeënland terecht kwam. Of zijn het toch wanen? Zoals Alexandr zich soms afvraagt...
Alleen hij zal het weten...


Je raakt compleet in de ban van het boek, je wil het steeds opnieuw bekijken en lezen. Een boek om nooit meer weg te doen.

Zie ook

http://sebastienperez.hautetfort.com

http://www.benjaminlacombe.com


ISBN 9789044818369 Hardcover 67 pagina's Clavis B.V.B.A. september 2012
Afmeting: 319x285 mm
De uitgever geeft aan vanaf 7 jaar, naar mijn idee, gezien de volwassen taal, meer geschikt is voor jongeren vanaf een jaar of 13 

© Dettie, 18 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER