jeugd 13-15 jaar

Suzanne Peters

http://www.suzannepeters.nl

 

Lydo


Cynthia heeft net een eigen woonruimte en geeft daarom een feest. Iedereen is er behalve degene waar ze juist zo naar uitkijkt, Lydo.
Lydo is een vreemde jongen, altijd in het zwart gekleed, zwart haar en erg zwijgzaam. In het dorp, waar iedereen elkaar kent, wordt hij de dorpsgek genoemd.
Als Lydo eindelijk op het feest arriveert, reageert iedereen zo negatief dat Cynthia kwaad wordt en alle mensen de deur uit zet, behalve Lydo. Hij blijft slapen (in de logeerkamer) maar is 's ochtends tot Cynthia's grote teleurstelling verdwenen...
Eric, die zwaar verliefd op Cynthia is, komt zijn excuus aanbieden en Cynthia ontdekt hoe leuk Eric eigenlijk is, ze worden een stel. Maar Lydo blijft door haar hoofd spoken. Waarom eigenlijk?
Ondertussen krijg je als lezer wel informatie over Lydo, die steeds geheimzinnige otmoetingen heeft met ene Nicolo, die een opdracht uit moet voeren want anders...


“Het is tijd...”
“Het is nog helemaal geen tijd!” piepte de man.
“Twaalf nachten had je de tijd. En ik heb nog niets gezien!” Een zwarte schim kwam uit het bos. Ook hij droeg donkere kleren en zijn gezicht was verborgen achter een bos lang zwart haar. Hij stond voorovergebogen en snoof.
“Geef me iets langer de tijd,” smeekte de man. Hij wist wat er van hem werd verwacht.


Er volgt een min of meer spannend verhaal over de 'goede' tegen de 'slechte'. Het verhaal krijgt een heel onverwachte wending. Lydo blijkt een bijzonder geheim met zich mee te dragen. Eigenlijk voel je doorgaans wel sympathie, medelijden voor hem maar is hij wel zo aardig als Cynthia denkt?
Het idee voor dit verhaal is leuk maar in mijn ogen niet goed uitgewerkt. Het blijft allemaal nogal oppervlakkig en onafgewerkt. De wending is te groot en sluit niet echt aan bij het voorgaande. Ik krijg het gevoel dat de schrijfster twee ideeën had voor een boek en deze ideeën samen heeft willen voegen, waardoor het juist niet echt uit de verf komt.
De schrijfstijl is wel prettig, het verhaal is met vaart geschreven en leest vlot weg. Maar vooral het laatste gedeelte komt op mij erg afgeraffeld over, er blijven hiaten, jammer. Het is ook allemaal erg lief en netjes.
Als de schrijfster meer aandacht aan de personages had besteed, ze beter had uitgediept en vooral het laatste gedeelte beter had uitgewerkt dan was er een goed, spannend boek uit gekomen, want schrijven kan ze wel. Ik ben ook benieuwd hoe jongeren zelf hierop reageren.


ISBN 978-90-8570-137-8 paperback 82 pagina's Uitgeverij: Boekenbent 13-15 jaar.

Dettie, maart 2007

Reageren? Klik hier!

 
De draak van Katibal


Boven op de berg Katibal zit een draak. Deze draak is erg gevaarlijk, velen die in zijn buurt komen, overleven dat niet. Toch proberen heel veel mensen hem weg te jagen want de koning heeft een gedeelte van de koninklijk schat beloofd aan diegene die de draak kan wegjagen. Op de berg groeit namelijk veel voedsel en daar kan nu niemand bij komen.
Robin heeft de folder gelezen waarin dit allemaal staat en hij besluit om het te gaan proberen. Robins familie is namelijk heel erg arm. Zo arm dat ze de dokter niet kunnen betalen en Robins vader is erg ziek. Met die beloning kan hij zijn vader helpen! Maar er is zo weinig geld, hij kan eigenlijk niet eens een treinkaartje naar Pjork, waar Katibal vlakbij ligt, betalen. Hoe moet hij daar komen? En als het hem niet lukt hoe komt hij dan weer thuis? Hij heeft alleen geld voor de heenreis...


Dit is het begin van het verhaal en verder verraad ik niets. Suzanne Peters heeft namelijk iets aparts gedaan. Aan het eind van elk hoofdstuk kan je kiezen wat Robin gaat doen. Als je een keus hebt gemaakt dan word je verwezen naar bladzijdenummer waar een nieuw hoofdstuk begint. Je kan de verkeerde keus maken en dan...
Dit vond ik zelf erg leuk gedaan, hoewel ik hoe meer ik in het verhaal kwam wilde weten hoe het verder ging en ja als je de verkeerde keus gemaakt hebt... kom je dat dan wel te weten?
Het is een verhaal vol fantasie met heel aparte mensen en stadjes. Door de opzet heb je geen idee waar het verhaal naartoe gaat en dat maakt het extra spannend. Het is een modern sprookje, hoewel de eerste regels je doen denken aan een 'ouderwets' sprookje. Als ineens de supermarkt genoemd wordt sta je vreemd te kijken maar dat is ook de enige 'aanmerking'.
Het is gewoon een leuk en apart boek!


ISBN 908570006X Pocket, 151 pagina's, uitgeverij Boekenbent

© Dettie, april 2008

Reageren? Klik hier!