jeugd 13-15 jaar

Eva Burgers

http://www.evaburgers.info

 

altFlashback
Eva Burgers


Er staan tijdsaanduidingen boven en binnen de hoofdstukken waardoor je beseft: binnen een vrij kort tijdsbestek gebeurt er heel veel.
Lynns leven wordt omver gehaald, haar netjes geregelde wereldje staat op zijn kop en haar vertrouwen in de mens heeft een flinke deuk opgelopen. Maar ze wil er niet aan toegeven: Er is haar iets vreselijks overkomen, maar ze heeft toch nog steeds liefhebbende ouders, een goede vriendin en een ex-vriendje waarmee het weer goed lijkt te komen. Maar een ongeluk komt nooit alleen.


Het begint allemaal met die overval op dat donkere fietspad. Een man in een zwarte trui met capuchon trekt haar van de fiets, Lynn valt en het laatste wat ze ziet zijn drie getatoeëerde sterretjes op de arm van de aanvaller. Ze wordt wakker in het ziekenhuis, met een flinke hersenschudding en geheugenverlies. Ze komt er nog goed van af, weet ze, omdat er een man was die haar op tijd redde.
Als haar moeder die man later in huis haalt als klusjesman – hij heeft geen werk zegt hij, en als ze hem kan helpen? – dringt tot Lynn door dat het huwelijk van haar ouders niet zo goed meer is. Haar vader werkt te hard, en heeft het erg moeilijk op zijn werk, omdat hij veel werknemers moet ontslaan. Lynn ziet dat haar moeder zich ten opzichte van Paul – ze heet de man – anders gedraagt.


Dan het vriendje, Jay. Lynn heeft zelf gezien dat hij Amber zoende en 'last een pauze in' in hun relatie. Moet ze geloven dat hij dat helemaal niet wilde, zoals hij beweert? Kom nou... En hij stuurt van die vreemde berichtjes. Ze weet niet of het ooit nog goed kan komen met Jay.
Met de vriendin, Lauren, zit het wel goed, al valt die voor de verkeerde knul, vindt ze. Die knul is  de oudere broer van Jay, Nick.
Maar wat haar het meest bezighoudt is natuurlijk de vraag wie het op haar gemunt heeft. Ze voelt zich nog steeds niet veilig, al wil ze er niet aan toegeven. Was het Jay? Boos om de verbroken relatie? Zijn vriend dan, die rare Thom?? Of Nick, die doet ook vreemd.
Gelukkig is er Paul, bij wie ze meer weerklank vindt dan bij haar ouders, die hun best doen, maar te druk zijn met hun eigen besognes.


De lezer weet intussen meer dan Lynn, want ook Jay mag zijn verhaal vertellen. Hij is er inderdaad ingeluisd door Amber, maar waarom is dat? En wie gebruikt zijn telefoon, want die vreemde sms-jes heeft hij echt niet zelf verstuurd! Hij vindt het vreselijk dat Lynn hem niet meer vertrouwt.

Een verhaal vol verwikkelingen, die draaien om jaloezie, liefde en verraad.
De kernvraag is wie die overvaller is, en waarom hij dat deed, maar het verhaal is meer dan dat.
Door veel onzekerheden in het verhaal te brengen, zoals die er altijd zijn tussen mensen, speciaal jongeren natuurlijk, weet de schrijfster de lezer bij de les te houden. De keuze om het verhaal door zowel Lynn als Jay te laten vertellen, is een goede: je kent meer feiten –denk je - dan degene over wie je leest, en je wil weten hoe die daar achter komt. Dat proces van wisselwerking, met steeds nieuwe verdenkingen, die dan weer weerlegd worden, maakt het een prettig leesbaar verhaal. De overval zelf, ach, een kapstok om alles aan op te hangen. Soms is een schok nodig om bepaalde dingen te beseffen.
Fijne jeugdthriller.


ISBN 9789020609530 | Hardcover | 252 pagina’s| Uitgeverij Kluitman | september 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 28 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hij is van mij
Spotlights 1
Eva BurgersHet boek begint met de beoordelingen van de toelatingscommssie voor de Academie voor Uitvoerende Kunsten (AUK) in Amsterdam.
Lizzy, Mara, Anne, Bruno, Cas zijn allemaal toegelaten maar bij elke kandidaat staan wel opmerkingen waar ze aan moeten werken. Alle leerlingen moeten zowel de dans-, toneelspel- en zanglessen volgen. Ze moeten aan het eind van het schooljaar voor elk onderdeel een voldoende halen anders mogen ze de opleiding niet verder volgen.
Lizzy heeft een klassieke dansachtergrond, ze kan prachtig dansen, ze heeft daardoor een mooi getraind lichaam maar is te verlegen tijdens het dansen.
Mara kan heel mooi zingen en acteren lukt haar ook goed, maar dansen gaat heel slecht, bovendien is ze aan de zware kant.
Anne is afgewezen voor het conservatorium (zang) en ziet het jaar op de AUK als een tussenstop. Volgend jaar zal ze volgens haar zéker aangenomen worden op het conservatorium.
Bruno heeft ook een dansachtergrond en is wat dat betreft 'een lust voor het oog'. Qua toneelspel kan hij ermee door en zang is voldoende.
Cas  is gek van muziek en wil gaan werken bij een grote platenmaatschappij. Hij schrijft composities. 'Kandidaat is zeer getalenteerd' schrijft de commissie.

De opleiding is intern. Lizzy, Mara en Anne komen op één kamer. Anne wil geen enkel contact, ze is er toch maar tijdelijk dus waarom zal ze de moeite nemen. Ze is stug, hatelijk en bits. Tussen Mara en Lizzy klikt het onmiddellijk. Mara is de flapuit en Lizzy de zachte, vriendelijke meid die altijd de vrede probeert te bewaren op de kamer.
Bruno en Cas zijn ook kamergenoten. Bruno is de macho, hij noemt Cas steeds Mozart vanwege zijn compositieschrijverij.
Het is hard werken op de academie en vooral Mara krijgt het erg moeilijk. Naast de ranke, slanke mooie Lizzy voelt ze zich maar een plompe, dikke meid. Ook de dansleraar maakt opmerkingen over haar 'dikke' lijf. Mara probeert dunner te worden en Lizzy probeert haar te helpen door samen met haar dansoefeningen te doen en steeds een flink stuk te hardlopen. Wat Lizzy niet weet is dat Mara nog veel meer doet om dunner te worden, ze gaat heel ver daarin, veel te ver.


Cas vindt Lizzy een erg leuke meid maar macho Bruno vindt haar ook super. De jongens sluiten een weddenschap af, wie van hun tweeën lukt het om Lizzy te versieren. Het probleem is dat Mara helemaal verliefd is op Bruno. Lieve Lizzy vindt hem ook leuk maar weet niet hoe ze moet reageren op Bruno's avances. Maar diep in haar hart vindt ze Cas ook wel heel aardig.
Nadat Mara gezien heeft dat Bruno nogal wisselt qua aandacht voor meisjes valt haar oog ook op Cas wat Lizzy niet zo leuk vindt.
En dan komt Quinty op school en zij krijgt bij de drie meisjes op de kamer een slaapplaats toegewezen. Quinty is een meisje dat erg knap, slank, vlot en heel aardig is. Ze kan geweldig dansen, maar dan wel de moderne dansen. Quinty zorgt voor de frisse wind op school. Ze past prima bij Lizzy en Mara en zelfs de stekelige Anne ontdooit dankzij Quinty. Maar de jongens en met name Bruno hebben haar natuurlijk ook opgemerkt tot ellende van Mara, hoewel Lizzy ook wel het een en ander weg moet slikken. Hoe zal dat aflopen?
Ondertussen draait de tijd door en nadert het grote eindejaarsexamen. Zullen ze allemaal het volgende jaar terug mogen komen? En lukt het Anne deze keer wel om aangenomen te worden op het conservatorium?


Dit is het eerste deel uit de driedelige tienerreeks Spotlights. De schrijfster heeft zelf ooit gestudeerd aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam.
Het verhaal is denkelijk geïnspireerd op de vroeger erg populaire televisieserie Fame die vertoond werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw.  Daarin volgenden we ook een groepje jonge mensen die studeerden aan de New York High School for the Performing Arts. Ook daarin kregen kinderen veel les in muziek, dans en toneel. In Fame werden ook privéscènes afgewisseld met muziek- en dansnummers en was er eveneens een muzikaal genie, de verlegen componist Bruno (Cas in dit boek!).  Mara uit het boek lijkt veel op Doris in de serie, die daarin ook de spontane flapuit was die moeite met haar 'dikke' uiterlijk had. Bruno uit dit boek lijkt qua karakter op Leroy uit de serie. Quinty lijkt op Coco uit Fame de leuke meid die alles kon, zowel zingen als dansen als acteren.
De televisieserie was toentertijd een grote hit. Of dit boek ook een grote hit wordt is natuurlijk afwachten. Het idee om uit te gaan van een groep jonge mensen die hun droom willen waarmaken is altijd leuk.


Hij is van mij
leest lekker weg maar de karakters mogen nog wel iets meer diepgang krijgen. Het harde werken kan ook wel wat meer benadrukt worden. Je voelt het bloed en zweet en de tranen niet. De ambitie en werklust spat niet van de pagina's af.
Maar verder is het een fijn boek dat in vlotte stijl geschreven is. Het zes mensen moet leren omgaan met kritiek van zowel de leerkrachten als elkaar en moeten leren om jaloezie niet de overhand te laten krijgen en dat kost moeite, soms veel moeite.
Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan met deze zes mensen en kijk uit naar de volgende twee delen.


ISBN 9789044816020 paperback 188 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2011
Leeftijd 13-15 jaar

© Dettie, 13 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER