jeugd 13-15 jaar

Roland Mans

De uilenvlucht
Roland Mans


Emre woont met zijn ouders vlak bij een steengroeve in Limburg, waar prachtige uilen wonen. Hij is kind aan huis in de groeve en volgt de uilen, Oehoes, op de voet. Hij deelt de liefde voor deze uilen met Pieter, een student die een tijd in Limburg woonde om de Oehoes te bestuderen. In de herfstvakantie gaan Emre’s ouders op vakantie naar Turkije, Emre mag, wegens uitgehaald kattenkwaad niet mee, en blijft onder toezicht van een neef, die er meestal niet is, thuis.

Ondertussen volgt het verhaal een internationale milieutop in Genève waar politici de kans krijgen een baanbrekend milieuverdrag te sluiten waardoor vanaf 2018 auto’s op waterstof, elektriciteit of andere schone brandstoffen moeten rijden. De stem van Nederland lijkt doorslaggevend, maar de betreffende minister de Vries draait zijn toegezegde instemming terug na een dreigend telefoontje van de heer Wolfsen, directeur van een groot oliebedrijf.
Na de ingetrokken instemming zint milieuactiegroep ‘de groene Vuist” op wraak. Ze ontvoeren minister de Vries en directeur Wolfsen, en ongewild ook Juul, een meisje met ernstige astma die in een zuurstofruimte leeft vanwege de milieuvervuiling. Een van de leden van 'de groen vuist' is Pieter, de voormalige student.
En zo brengt het verhaal ons wederom naar Limburg.
Wat daar allemaal gebeurd kan ik uiteraard niet onthullen, maar wel dat het een zeer spannend boek is met allerhande schokkende ontwikkelingen.

Mooi aan dit boek is dat het zo’n betrokken boek is, enerzijds natuurlijk door de milieuproblematiek, anderzijds ook door de ethische afweging: hoe ver ga je voor je idealen, waar ligt de grens, waarom gaan mensen tóch over die grens etc. En verder is het gewoon een lekker spannend boek waar je in door blijft lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt.
Kortom... een aanrader. Ik denk te lezen vanaf een jaar of twaalf/dertien, met name omdat er enig geweld in het boek voorkomt.

Voor mij ook een persoonlijk ook een zeer bijzonder boek omdat ik het meisje aan wie dit boek opgedragen is kende, op haar is ook de personage van Juul geïnspireerd.


ISBN 9789020984842 Hardcover 170 pagina's | Lannoo | september 2009
Leeftijd 13-15 jaar

© Wil, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER