jeugd 13-15 jaar

M. Verbeek

altDe geheimzinnige jas
Deel 1 van de Troostlelie-serie
M. Verbeek


Larix is een jonge vrouw met onbekende problemen, waarvoor ze een therapeut bezoekt. Als ze op een dag voor de zoveelste keer te horen krijgt dat ze een andere therapeut krijgt – weer haar ziel open en bloot leggen aan een nieuwe vreemde - stapt ze boos en vertwijfeld op haar fiets en doolt rond. Ze komt weer tot zichzelf in een onbekende omgeving en besluit om wat rond te kijken. Wat een mooie jas hangt daar! Donkerblauw, wijd en zwierig, met aan elkaar genaaide fluwelige lapjes, geborduurd en versierd met enkele kraaltjes. Die moet ze hebben! Maar heeft ze wel genoeg geld op zak? Ze stapt het winkeltje binnen en ontdekt dat het een tweedehandskledingzaakje is. De jas is dus niet zo duur en ze heeft het bedrag net bij zich. Dolgelukkig fietst ze weer naar huis.


Die jas brengt haar ongelooflijke avonturen: in de verborgen zakken ontdekt ze behalve veel geld, ook een opschrijfboekje en wat snuisterijen in de vorm van stenen. De vorige eigenares was ene Faye, die het heeft over ene Barrels en over maskerlingen. Ze noemt zeven namen van personen en vraagt zich af hoe zij de weg hebben gevonden.
Larix begrijpt er niet veel van. Wie is die Faye? Is ze een detective? Zijn dat namen van personen die verdwenen zijn of zo? Ze gaat nog een keer terug naar het winkeltje, maar daar kunnen ze haar niet veel meer vertellen. De kleren – er was nog een rok en omslagdoeken, die Larix ook koopt – zijn gebracht door een man en zouden hebben toebehoord aan zijn overleden tante.
Ze gaat naar het park, en op een bankje bij een grote boom speelt ze wat met de stenen. Het is toevallig een grensplaats: op dat bankje kan ze als ze de stenen op een bepaalde manier tegen elkaar wrijft, naar een andere wereld, Elmontestratia. Een wereld waarin de boom praat en huilt. Hij leest haar gedachten en probeert haar te helpen. Dat doet ook de blauwe vogel, Kamilla. Ze kenden Faye, maar die is verdwenen.


Terwijl Larix nog aan het ontdekken is wat die andere wereld voor haar kan betekenen leert ze in de gewone wereld het zevenjarige jongetje Gijs kennen. Hij heeft al een heel verleden, waar hij haar niet veel over vertelt. Zij daarentegen vertelt hèm wel vanalles, en Gijs wil mee naar die andere wereld. Dan blijkt dat Gijs niet gewenst is in Elmontestratia: een reusachtige raaf neemt hem mee naar de kloof van Gruw. Daar zal hij nooit meer uitkomen, weet de boom te vertellen. Net zomin als de anderen die daar zijn.
De boom en Kamilla raden het haar dan ook ten strengste af, maar Larix is vastbesloten: ze moet Gijs terughalen, en meteen Faye zoeken.


En zo beginnen haar avonturen, en die van Gijs in een fantasiewereld, die toch ook wel veel op de onze lijkt.
Zal het Larix lukken om de jongen te vinden? Zullen ze terug kunnen naar onze wereld?
Daar komen we waarschijnlijk pas achter in de volgende delen van deze leuke serie.
Het is een spannend vlot verhaal, waar je meer van wil. Zeker na die ‘teleurstellende’ laatste regel. Het verhaal wordt zomaar plots afgebroken!
En er zijn nog zoveel vragen niet beantwoord, nog zoveel raadsels, die je opgelost wil zien...


ISBN 9789082096705 | paperback | 180 pagina's | Uitgeverij Parelzaad | 30 juli 2013

© Marjo, 16 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER