jeugd 13-15 jaar

Sara Zarr

Mijn leven is een?

Genomineerd voor de National Book Award 2007, in de USA en voor de Best Books for young Adults in 2008. Terecht toch wel, het is goed geschreven. Dat ik niet zo houd van zo'n Amerikaans tintje, daar kan de schrijfster niets aan doen.


Deanna is dertien als haar vader haar betrapt in een nogal netelige situatie: vrijend met een zeventienjarige jongen, die bevriend is met haar broer. Vanaf die dag lijkt ze wel een paria in huis. Haar vader praat niet meer tegen haar, kijkt haar zelfs niet aan. Aan haar moeder heeft ze ook weinig, die is te druk met werk en huishouden. En haar broer, die heeft dan wel een vriend minder, maar al laat hij Deanna niet vallen, echt een steun is hij ook niet. Niemand die zich afvraagt hoe het zat tussen Tommy en Deanna, niemand die eens een goed gesprek met haar heeft. En haar enige vriend, Jason, krijgt een relatie met haar enige vriendin. Die hebben haar ook niet meer nodig. Het verhaal gaat bovendien als een lopend vuurtje rond, en Deanne wordt er niet alleen op aangekeken dat ze een slet is, ze wordt ook gepest en gesard. Ze voelt zich hopeloos alleen, hoe kan ze ooit nog een 'gewoon meisje' zijn?
Ze schrijft af en toe in een dagboek:


'Tommy is voorbij.
Ik voel me niet anders.
Omdat: wat nu?
Mijn leven is een vraagteken.'


Met haar broer gaat het ook niet naar wens. Zijn vriendin krijgt een baby, en ze hebben geen geld, geen woonruimte. Ze wonen in bij Deannes ouders. Daar is Deanne wel blij mee, kan ze in ieder geval de sfeer in huis wat ontlopen, en ze vat het plan op om te gaan werken, en haar loon op te sparen. Dan geeft ze dat aan haar broer en dan gaan ze met hun vieren in een huis wonen, fantaseert ze. Maar de enige baan die ze kan krijgen is in een pizzeria waar tot haar grote schrik Tommy ook werkt. En ze maakt ruzie met haar vriendin. En haar 'schoonzus' blijkt niet tevreden.
Alles loopt heel anders dan ze gedacht had.
Het is een Amerikaans boek, en dat betekent toch meestal dat het goed afloopt. Kusje erop en door maar weer...
De strijd die Deanne met zichzelf en haar omgeving voert is geloofwaardig neergezet. Ontroerend en realistisch verhaal.


ISBN 9789044809374 Hardcover 157 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2008
vertaald uit het Engels door Beatrijs Peeters

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik Hier!