jeugd 13-15 jaar

Lily Blake

altSnowwhite & the huntsman
Lily Blake

Dit boek is gebaseerd op de film, een verboeking dus.
Zonder de film gezien te hebben, denk ik te kunnen zeggen dat die de moeite waard zal zijn. Het is dan wel het aloude en bekende sprookje van Sneeuwwitje, het verhaal is volledig in een modern jasje gestoken.
De belangrijkste elementen zijn gehandhaafd, aangepast aan deze tijd.
Zo is er sprake van een man die na de dood van zijn vrouw hertrouwt, en zo zijn zevenjarige dochter in contact brengt met een stiefmoeder. Ravenna, de stiefmoeder, doodt haar man, en laat het meisje opsluiten. Tien jaar lang verblijft het kind in een kerker. Tegen die tijd is het koninkrijk nog geen schaduw van wat het was: de bevolking, voor zover die nog leeft, wordt uitgebuit, en het land is kaal en dor. Snowwhite weet daar niets van, maar ze zal er tien jaar later achterkomen.
Dan wordt Ravenna zich pijnlijk bewust van haar ouderdom: ze heeft een steeds vaker een maagd nodig om hun levenskracht te stelen. Als de beroemde spiegel haar vertelt dat ze toch niet de mooiste in het land is, maar dat Snowwhite dat is, is het duidelijk: het meisje zal sterven. Maar voor dat kan geschieden weet Snowwhite te ontsnappen, met behulp van twee ‘eksters’. Ze wordt naar het Donkere Woud geleid, waar de jager haar vindt.
Ravenna heeft Eric beloofd dat ze zijn gestorven vrouw tot leven zal wekken in ruil voor de prinses.
Net als de jager in het oorspronkelijke sprookje twijfelt hij: moet hij het meisje vermoorden? Of heeft ze gelijk: kan Ravenna haar belofte niet nakomen?
De dwergen hebben een rol, maar ze hebben niets, maar dan ook totaal niets meer te maken met de zingende dwergen uit de Disneyfilm; er is een betoverde appel en ook de beroemde kus wordt gegeven. Eveneens net even anders dan in het verhaal dat we kennen.
Er wordt strijd geleverd, waarbij Snowwhite zich ontpopt als een moderne Jeanne d’Arc, bevrijdster van haar volk.
Heel eigentijds dus: het zoete romantische sprookje is Disney ontstegen.


Met mooie beschrijvingen van bijvoorbeeld het Donkere Woud, en realistisch verslagen over de diverse confrontaties tussen bezetter en onderdrukten, leest het verhaal als een trein.
Met een mooie omslag en tussen de hoofdstukken donkere pagina’s is het boek helemaal af. Toch bijzonder om een oud vertrouwd verhaal in een jasje als dit te zien!
Nu de film nog…


ISBN 9789048814510| paperback | 233 pagina's | Moon | juni 2012
Vertaald uit het Engels door Lia Belt Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 7 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER