jeugd 13-15 jaar

Mirjam Mous

altVals spel
Mirjam Mous


Hoe naïef kun je zijn? Fin kan zich wel voor zijn kop slaan, als hij plotseling in een Spaanse cel belandt, en begint te beseffen hoe hij er tussen genomen is.
Het was de bedoeling, toen hij naar Spanje vertrok, dat hij ging backpacken met zijn halfbroer, maar die kreeg een aanbieding die hij echt niet mocht laten schieten. Fin slikte eens en vertelde hem dat hij moest gaan. Hij zou dan zelf terug gaan naar Nederland, vertelde hij zijn broer, en dan toch maar bij zijn moeder en nieuwe vriend aansluiten, die naar Amerika gingen.
Zijn moeder zou dat wel prettig vinden, want eigenlijk vond ze het maar niets dat hij in z'n eentje naar Spanje ging. Ook al trof hij daar zijn broer! 'Er kan altijd iets gebeuren!' zei ze.
Maar Fin is zestien, en kan zichzelf best redden, vindt hij, en blijft dus in Spanje, dan maar zonder zijn halfbroer.
Als hij bovendien al snel de mooie Val ontmoet, met wie hij zich in het Engels goed kan redden, reist hij met haar verder. Ook al is er Stefano, Vals broer, die meereist.


Als het verhaal begint bevindt hij zich in een Spaanse cel, en wordt verdacht van moord. Hij was in die hotelkamer, waar een dode vrouw is gevonden. Hij kan het niet ontkennen, maar Val kan getuigen dat hij dat onmogelijk gedaan kan hebben. Dan blijkt Val degene te zijn geweest die hem bij de politie aangegeven heeft. Fin weet niet meer hoe het zit. Tijdens het verhoor blijkt de politie hem niet te geloven; ze beschouwen hem als een crimineel. Want er is nog veel meer gebeurd naast die moord! En Fin is de dader.
Een centrale rol is weggelegd voor Stefano en een rood petje.


Terwijl we de verhaallijn volgen van Fin in de politiecel, krijgen we tussendoor de flashbacks over de reis met het duo Valerie en Stefano. De lezer heeft al veel eerder in de gaten hoe het allemaal zit. Fin is moeilijker te overtuigen, zo verliefd was hij op de mooie Spaanse.
Het is een spannend en vlot verlopend verhaal, waarbij we – gelukkig - aan het einde verrassende wendingen krijgen.
Want intussen hebben we zoveel meelij met de arme onnozele jongen dat we net als hijzelf wraak willen.
Als je van plan bent te gaan backpacken in je eentje: let dan goed op!!
Nog beter: doe het niet…


ISBN 9789047512400 | hardcover| 221 pagina's | Holkema & Warendorf | 2010
Leeftijd: 13 plus

© Marjo, 23 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Doorgeschoten
Mirjam Mous


Het staat op de omslag: het verhaal is gebaseerd op de schietpartij op Columbine High School in 1999. Ook in een nawoord wordt het nog vermeld.

Mirjam Mous wilde dat er een boek kwam voor jongeren, omdat het voorval tenslotte om jongeren ging. Ze heeft er een indringend verhaal van gemaakt. Om het voor de Nederlandse jeugd toegankelijker te maken, is haar hoofdpersoon Janna, die voor een jaartje naar haar oom en tante gaat. Ze zal naar de Twinstone High School gaan. Op de eerste dag organiseren de buren een barbecue voor de gast uit Nederland, en zo leert Janna meteen een klasgenoot kennen: Eloy.
Hij is een computernerd, die zich de mindere voelt van zijn oudere succesvolle broer Kenneth,  en zich gedraagt als een norse opstandige puber. Janna beoordeelt mensen door ze te vergelijken met dieren. Zoals ze haar tante een kakelende moederkloek noemt en haar oom een beer, vindt ze Eloy een egel die zijn stekels opzet. Maar ze vindt hem interessanter dan Kenneth, dus ze doet haar best tot hem door te dringen. Dat lukt aardig.
Op school wijst hij haar de weg, en ze maakt al snel nieuwe vriendinnen. Lynn en Tanya en Cassie ‘een raspaardje’, die verkering heeft met Kenneth. En er is Bud, wiens kunstwerken, de engelen die hij op muren schildert, ze oprecht bewondert. Al snel vindt Janna haar draai.
Tot die vreselijke dag aanbreekt.


Door wisseling van vertelperspectief volgt de lezer behalve Janna ook de daders, zodat het niet als een al te grote schok komt. Het voorval is al erg genoeg, en Mirjam Mous kiest er voor op deze manier het verhaal te doseren. Dat lukt heel goed, want het is niet zo dat de spanning weg is.
Het overdreven Amerikaans sfeertje moet de lezer maar met een korreltje zout nemen. Al lijkt het net iets over de rand, het verhaal speelt zich tenslotte af in Amerika.
Blijft over dat het een indringend verhaal is in een eigentijds taalgebruik dat jongeren wel een lekker boek zulen vinden.


ISBN  9789000319909 | hardcover | 192 pagina's | Van Holkema & Warendorf | juni 2012
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 18 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER