jeugd 13-15 jaar

Guus Luijters

De hongergoochelaar


Het is najaar 1944. Op het station van een dorpje stopt een trein en er stapt een meisje uit van een jaar of tien. Het enige wat ze bij zich heeft is een klein koffertje. Op het station staat ook een man met een koffertje maar op zijn koffer staan afbeeldingen. Het meisje stapt op hem af en vraagt: "Bent u de Grote Mels?" En met deze vraag begint hun ontroerende verhaal.
De Grote Mels is variétéartiest, hij neemt het meisje mee naar huis en verzorgt haar. Sientje heet ze, meer wil ze niet vertellen, alleen haar naam. In het dorp wordt ze geïntroduceerd als Sientje van Arie, de broer van Mels.
Samen hebben ze het goed, Sientje wordt wat losser, lacht wat vaker maar heeft ook onverklaarbare huilbuien. In de hongerwinter proberen ze van alles om aan eten te komen en De Grote Mels doet zijn naam eer aan, het is werkelijk een groot mens. Hij blijft optimistisch, spreekt Sientje moed in en zorgt voor haar als een vader.
Op een dag komen er soldaten, ze nemen het huis in beslag maar Mels weet samen met Sientje te vluchten. Als de soldaten weg zijn treffen ze een enorme ravage aan.
En dan wordt Nederland bevrijd. Maar of het voor Sientje en De Grote Mels een bevrijding is...


Erg mooi verhaal. De boventoon is luchtig, vrolijk maar op de achtergrond is altijd de oorlog aanwezig. Ik kleine subtiele zaken wordt je daar steeds aan herinnerd. Het boek is geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.


ISBN: 9046800415 Paperback | 128 Pagina's | Nieuw Amsterdam | 2006

© Bernadet, september 2006

Reageren? Klik hier!

 

De hongergoochelaar


Voorin het boekje van amper 128 pagina's in klein formaat, staat een indrukwekkende lijst titels van deze schrijver. Ik heb er geen van gelezen, de schrijver is mij totaal onbekend. Of daar verandering in zal komen?


Dit verhaaltje speelt in de winter van 1944, en gaat over een meisje van een jaar of tien dat alleen op de wereld lijkt te zijn. Ze bevindt zich in een trein, zonder kaartje. Hoe moet ze het station afkomen zonder opgemerkt te worden?
Ze maakt een goede keuze: ze sluit zich aan bij een man die een kartonnen koffer bij zich heeft waarop staat 'De grote Mels', variété.
Hij bluft haar niet alleen langs de controleur, hij neemt haar zelfs mee naar huis en biedt haar onderdak. Ze blijft bij hem tot de bevrijding daar is, en verdwijnt dan weer.
De twee lijken nauwelijks een woord te wisselen, maar begrijpen elkaar zo ook. De man heeft door wat haar geheim is: ze is een joods meisje. Hij helpt haar aan een vals persoonsbewijs, en samen weten ze de hongerwinter te overleven. Dat de man ook een geheim had, dat heeft het meisje nooit geweten. De lezer leest het in een toegift.


Ik vind het verhaal te simpel verteld, er had veel meer van gemaakt kunnen worden.
Er mogen best vragen blijven maar hier zijn er teveel. Het blijft teveel op de vlakte, het had best wat meer uitgewerkt mogen worden. Vooral omdat het ook aangeprezen wordt voor jongeren vanaf veertien. Begrijpen die wat er aan de hand is?
En dat geheim van die man, doet er dat eigenlijk wel toe?
Leest lekker weg, maar zal niet blijven hangen.


Paperback | 128 Pagina's | Nieuw Amsterdam | 2006 ISBN: 9046800415 13-15 jaar

© Marjo, augustus 2007