jeugd 13-15 jaar

Gonneke Huizing

http://www.gonnekehuizing.nl

 

altCasablanca Girl
Gonneke Huizing

Nadia heeft niet veel geluk gehad in haar leven. Toen ze dertien was, overleed haar vader. In Marokko zijn de sociale voorzieningen niet zo goed als wij hier gewend zijn. Drie maanden betaalde de fabriek het salaris van haar vader door, en toen was het gedaan.
Haar moeder redde het niet meer, en was een makkelijke prooi voor Nordin, die haar niet alleen liet werken als prostituee, maar er ook voor zorgde dat ze verslaafd raakte aan de drugs. Ze moesten gaan wonen in de bidonville, de sloppenwijken van Casablanca.
Nadia moet ook werken, zij loopt met ijsjes op het strand, en zorgt voor de nieuwe baby. Maar zij groeit op en ze voelt de ogen van Nordin. Als haar zusje sterft en later ook nog haar moeder weet ze: ze moet vluchten.
Karim, de student op wie ze verliefd geworden is, helpt haar. Denkt hij. En denkt zij.
Maar het loopt anders. En zo komt het dat ze in Nederland is, om te proberen een nieuwe toekomst op te bouwen.

Het verhaal is niet zo chronologisch als ik het nu vertel. Nadia bevindt zich in Nederland als ze vertelt. Ze is dan zeventien, en woont in een opvanghuis. Er is sprake van een proces en de lezer heeft nog geen idee wat er aan de hand is. In flashbacks lezen we over haar verleden.
Het is een verhaal dat vaak verteld is, de mannen komen er zeker niet goed van af in dit boek, mensenhandel en prostitutie, het gebeurt nog steeds.
Het boek leest snel weg, mede dank zij de ruime bladspiegel, maar natuurlijk weet Gonneke Huizing wel hoe ze een verhaal moet vertellen!


In een nawoord vertelt ze over de werkelijkheid: dat wat zij verteld heeft slechts een van de topjes is van een enorme ijsberg. Ik wist het niet maar eigenlijk verbaast het me niet: de meeste slachtoffers van mensenhandel moeten uiteindelijk terug naar het land van herkomst.
Ook vermeldt ze de organisatie Fier: een expertisecentrum op het gebied van huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, mensenhandel, loverboyproblematiek en vroegkinderlijke traumatisering. Dat is het noemen waard: www.fierfryslan.nl

ISBN 9789025112448  | hardcover | 160 pagina's | Holland| oktober 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 6 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER