jeugd 13-15 jaar

Luke Jackson

Luke Jackson

 

Mafkezen en het Asperger-syndroom
Een handleiding voor de puberteit
Luke Jackson


Ben je ooit voor mafkees uitgemaakt? Heb je je ooit een mafkees gevoeld? Zo begint het boek geschreven door Luke Jackson, 13 en behept met het Asperger syndroom.
Hij schrijft over zichzelf en zijn familie die bestaat uit een boertje met ADHD (in de zéér hyperactieve vorm), een ander broertje met echt klassiek autisme, hijzelf dus, en twee zussen die niets mankeren. De arme moeder moet om vier uur, als ze haar hyperactieve zoon eindelijk in bed heeft, beginnen met zelf brood bakken voor de familie, omdat ze glutenallergie hebben. En geef het broertje vooral geen suiker! Zelf pubert Luke een eind aan over meisjes, hoe moet dat nu toch met Asperger, over Teakwondo, wat hij doet om zijn coordinatie te verbeteren en over zijn ticks, die vooral computers en dan nog specifieker, spelletjes omvat.
Het boekje is geillustreerd met tekeningen door vooral zijn zus.


Als eerste wil ik zeggen dat ik het vreselijk knap vind dat een 13-jarige jongen dit schrijft. Voor de rest vond ik het wel een aardig boek maar na een tijd gaat het minder boeien. Hij herhaalt zichzelf vaak (wat hij ook van zichzelf zegt).
Wat hij volgens mij vooral duidelijk wilt maken is niet de moed verliezen, wees trots op jezelf, vraag het als dingen onduidelijk voor je zijn. Verder maakt hij duidelijk dat de wereld juist erg ONduidelijk is voor mensen met Asperger. Vertel exact wat ze moeten doen en stop niet halverwege, (op school bijv. Pak je boek en sla blz 117 op) neem niet aan dat ze de rest wel zullen begrijpen. (en maak taak 21)
Mooi vond ik verteld waarom het angstaanjagend is om in het donker te zijn. Je kan dan je vertrouwde omgeving niet meer zien, deze omgeving is erg belangrijk voor mensen met Asperger!
Ook goed was dat hij er op aandringt te vertellen aan mensen met Asperger dat ze deze aandoening hebben omdat het zoveel voor ze verklaart.
Voor mij was het een boek over een jongetje dat heel graag duidelijk wilt maken wat hij heeft, begrip wil kweken voor mensen met Asperger. En dat terwijl hij pas 13 is!
Ik denk dat het voor ouders, leerkrachten en iedereen die met mensen met Asperger te maken hebben een verhelderend boek is.


"De diagnose dat ik Asperger heb was rond mijn 7e jaar, maar mijn moeder vertelde het me pas toen ik 12 was (Bedankt Ma!) door een krant neer te leggen waar het artikel over het Asperger syndroom omcirkeld was, wetende dat ik alles lees wat ik maar vinden kan. Na het gelezen te hebben en denkende "Hé, dat doe ik ook", liep ik naar mijn moeder en vertelde het haar.
'Ja dat weet ik, jij hebt dat' antwoordde ze op een toon alsof het niets was...
Ik dacht altijd al wel dat er iets was, niet iets echt mis, maar anders. Mijn hele leven dacht ik, en nu nog, dat iedereen anders was en ik de enige 'normale', maar dat bleek dus niet zo te zijn."


Uitgever Nieuwezijds b.v. ISBN 9057121689  Verschijningsdatum 9/2003 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 208 blz.Vanaf ca 13 jaar

© Dettie

Reageren? Klik hier!