Martyn Big
Martyn Big is een jongen van veertien, die alleen met zijn vader woont. Zijn vader drinkt, dus Martyn zorgt voor zichzelf en voor zijn vader, maar dat laatste zo weinig mogelijk. Martyns liefde gaat niet richting vader, hij geeft meer om dat meisje dat verderop in de straat is komen wonen, Alex. Ze is een paar jaar ouder, dus Martyn heeft geen illusies, maar gelukkig wil ze wel vrienden zijn.
Als op en avond Martyns vader ongelukkig ten val komt en voor dood blijft liggen, waarschuwt Martyn niet de politie. Samen met Alex laat hij zijn vader verdwijnen.
Hij kan zichzelf verder wel redden denkt hij, want tussen de post ligt ineens een brief waarin staat dat zijn vader 30.000 pond heeft geërfd..
De verdere ontwikkelingen zijn verrassend, en spannend, maar die vertel ik dus niet. Het is een boek voor 14 jaar en ouder, en al is de waarschijnlijkheid niet groot, het leest wel lekker weg...
ISBN: 9789061696711 Paperback 220 pagina's De Harmonie 2003 Vertaald door Wiebe Buddingh'
© Marjo, november 2004
Voor meer informatie over Kevin Brooks, klik op de afbeelding
Reageren? Klik hier!
Lucas
Het boek gaat over Lucas natuurlijk, maar vooral over Caitlin. Ze woont met haar vader op een eilandje en ze vindt het leven nogal verwarrend. Ze is vijftien en weet niet of ze nog een kind of al een vrouw is. De meeste jongeren op het eiland vindt ze niet echt aantrekkelijk. Ze zijn lomp en ruw en houden zich bezig met drank en seks. Ook haar broer Dominic, die studeert en in de zomervakantie terugkomt naar het eiland, gedraagt zich zoals de rest.
Als ze Dominic hebben opgehaald, zien ze op de dam die naar het eiland leidt een jongen. En direct al is Caitlin door hem betoverd. Een paar keer kan ze met hem praten, maar Lucas blijft afstandelijk en mysterieus. Hij kan en weet veel, maar wie hij is en waar hij vandaan komt wordt niet duidelijk.Maar Caitlin is zo ongeveer de enige die door hem betoverd wordt, want de rest van het eiland moet niets van die `zigeuner' hebben. Ze moeten hem niet en ze schuwen geen enkel middel om hem weg te krijgen.
Al na een bladzij of 50 is het duidelijk dat er iets vreselijks en onafwendbaars zit aan te komen. De dreiging is heel vaak voelbaar; zelfs het weer werkt er aan mee. Alleen de ontmoetingen tussen Caitlin en Lucas zijn mooi, voor de rest is alles verwarrend en wreed en ongrijpbaar. Het boek laat zien hoe een gesloten gemeenschap zich kan keren tegen een buitenstaander en waar dat toe kan leiden. Maar het mooiste van het boek is de relatie tussen Caitlin en Lucas. En Lucas is bijzonder fascinerend, misschien is hij wel veel meer dan hij lijkt.
Dit verslag is niet van mij, maar heb ik gevonden op de site van Richard Thiel. Ik kan het niet beter doen.
Het boek deed me denken aan een moderne versie van Hubert Lampo's "de komst van Joachim Stiller". Het had ook iets magisch-realistisch, iets dromerigs. Maar de concessie aan de moderne tijd is al het geweld dat er in voor komt.Het is een mooi, boeiend en spannend boek. Vanaf 13 jaar
ISBN: 9061696941 Uitvoering: paperback Aantal pagina's: 336 Uitgegeven door: De Harmonie, Amsterdam, 2004
© Marjo, februari 2005
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Het Dodenpad
Kevin Brooks doet het weer... na Lucas en Martyn Big weer zo'n boek dat je pas weglegt als je het uit hebt.
Het is het aangrijpende verhaal van twee broers, die op zoek gaan naar de moordenaar van hun zus. Ze zijn halfbloedjes, zonen van een zigeuner en een blanke vrouw.
Je zou denken dat het een speurtocht is, een detective, maar het gaat de jongens niet in de eerste plaats om wraak en vergelding. Ze willen hun zus Rachel begraven om haar dood een plaats te kunnen geven. Maar de politie geeft het lichaam pas vrij als de moordenaar gevonden is.
Ruben is degene die het verhaal vertelt. Hij is de jongste, en hij heeft een sterk ontwikkeld zesde zintuig. Hij kan voelen wat een ander voelt, al is het niet op afroep. Soms overvalt hem zo'n ervaring. Een beetje helderziendheid komt er ook bij kijken, hij 'ziet' bijvoorbeeld de plek waar zijn zus vermoord is.
Hij gaat met zijn broer Cole naar het dorp in Dartmoor, waar Rachel gevonden is. Ze logeerde bij een vriendin en haar man. Als de jongens overal vijandig ontvangen worden, moeten ze het aanbod om ook bij hen te logeren wel aannemen. Maar of dat zo'n slimme zet is?
Geen detective dus, maar wel een adembenemend en beklemmend verhaal. Over racisme en vooroordelen; over nietsontziende zakenmensen; over liefde en over volwassen worden.
Paperback | 269 Pagina's | Uitgeverij De Harmonie 2007 ISBN10: 9061697921 | ISBN13: 9789061697923 vanaf 14 jaar the road of the dead 2006 Chicken House vertaald door Wiebe Buddingh
© Marjo, september 2007
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Candy
"Dit is het soort puberliteratuur waarmee bibliotheken vol moeten staan" zou er in de Volkskrant gestaan hebben, volgens de achterflap. Ik hoop toch echt dat dàt nooit zal gebeuren... het is een boek zoals Carry Slee het ook schrijven kan, een hoop drama en weinig diepgang. Jammer, want Brooks eerste boeken 'Martyn Big' en 'Lucas' beloofden meer.
Het verhaal:
Joe, een schooljongen van een jaar of 16,17, ontmoet in Londen een meisje en is meteen verliefd. Maar voor zijn ogen wordt het meisje, Candy, vernederd en meegenomen door een indrukwekkend grote zwarte man. Pas weer thuis, in een voorstad van Londen, vindt hij een papiertje in zijn zak, met een telefoonnummer. Als hij na een week belt maken ze een afspraak, en babbelen wat tot ineens haar stem verandert en hij een donkere stem op de achtergrond hoort. Intussen heeft Joe door dat Candy een hoertje is, en de donkere man haar pooier. Maar hij is verliefd, en bij hun afspraakje in de dierentuin vertelt ze hem dat ze hem nog kent van vroeger..maar hij ontdekt ook dat ze verslaafd is en dat daardoor de donkere man haar in zijn macht heeft.
Natuurlijk kan hij dat niet accepteren, zelfs niet als hij bedreigd wordt. Hij is zelf verslaafd aan de verslaafde Candy..Wat volgt ligt helemaal in de lijn der verwachting. Spannend, dat wel, maar niet verrassend.
ISBN: 9061697433 Uitvoering: paperback Aantal pagina's: 288 Uitgegeven door: De Harmonie, Amsterdam, 2005 Voor 13 jaar en ouder
© Marjo, maart 2006
Het zit in de familie
Kevin Brooks
Boekje van amper 90 pagina's, waarbij ook nog gebruik gemaakt wordt van dubbele spatiering. Meer een verhaal dus dan een jeugdroman. De hoofdpersoon stelt zichzelf en een deel van zijn familie voor in het
eerste hoofdstuk. Letterlijk dus.
'Naam: Finbar Black
Leeftijd: 15
Uiterlijk: lang, donker, knap charmant..
O sorry ik zit te dromen. Dat doe ik even over..'
enz enz..
Humoristisch is hij dus ook nog. Hij bevindt zich met zijn vader, zijn opa en zijn overgrootvader, oupa genaamd, in een kamer, waar de gordijnen potdicht zijn en de televisie aan. Hij verveelt zich stierlijk, maar ja, het
is die ene zaterdagmiddag in de maand dat hij bij zijn vader is, dus hij blijft maar zitten, hoe erg ook. Hij fantaseert wat weg over een vriendinnetje, als ineens iemand via de achterdeur het huis binnenkomt.
Dat is ongekend, er komt nooit iemand!! Het is dus ook geen 'goed volk'...
Verder vertel ik niets, het is zo'n klein verhaal.
Is het een goed verhaal? Tja... eigenlijk vind ik er niet veel aan, er gebeuren wel aardige dingen, met onverwachte wendingen, maar er zit geen diepte in, vlakke personages zoals dat heet. Als ik niet wist dat Kevin Brooks beter kan, dan zou ik waarschijnlijk nooit meer iets van hem lezen en dat zou jammer zijn.
Laten we dit verhaal een opwarmertje noemen voor het betere werk.
Isbn 9789050164504 Hardcover 87 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | augustus 2005
Vertaald door Han van der Vegt Vanaf 13 jaar
© Marjo, oktober 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER