jeugd 13-15 jaar

Victor Dixen

http://victordixen.com

 

hspace="15"Phobos 2
Victor Dixen


Enkele maanden geleden veranderden twaalf jongeren in ware ruimtehelden. Stralend van geluk stapten ze in een ruimtevaartuig dat hen voorgoed naar Mars zou brengen. Zes knappe, jonge vrouwen en zes aantrekkelijke jonge mannen reisden gescheiden van elkaar naar hun nieuwe thuisplaneet. Onderweg maakten ze tijdens speeddates kennis met elkaar. Hoewel de twaalf kandidaten elkaar maar zes minuten per keer spraken en elkaar niet aan mochten raken, bloeiden er prachtige liefdes op. Eenmaal op Mars zouden de kersverse liefdesparen met elkaar in het huwelijk treden om op Mars een nieuw leven te beginnen.


Aanvankelijk waren de twaalf kandidaten dankbaar voor de unieke kans die hen geboden werd. Stuk voor stuk hadden ze een zware jeugd achter de rug. Allemaal snakten ze naar een nieuwe kans. Een nieuw leven. Dat hun leven letterlijk in een realityshow was veranderd en de hele wereld dag en nacht ademloos toekeek, was een offer dat ze graag brachten. De achttienjarige Léonor heeft echter, kort voor de landing op Mars, ontdekt dat ze voorgelogen zijn. Er staat hen op Mars geen nieuw leven maar een wisse dood te wachten! Hun prachtige toekomst is in duigen gevallen.


Serena, de producer en presentatrice van het programma, is van een tweede moeder in een dodelijke vijand veranderd. Wanneer Léonor haar ontdekking aan de anderen vertelt, verbreekt Serena vliegensvlug het contact met de miljarden kijkers op aarde. Terwijl op aarde paniek uitbreekt, vertelt Léonor dat ze heeft ontdekt dat er tijdens de testperiode op Mars iets mis is gegaan. Alle proefdieren zijn door een onbekende reden om het leven gekomen. Zodra de twaalf jonge pioniers op Mars geland zijn, zijn hun dagen geteld. Het nieuws van Léonor slaat in als een bom. Er breekt een grote onderlinge ruzie uit.


Wat moeten de twaalf jongeren doen? Ze kunnen weigeren het ruimtevaartuig te verlaten om vervolgens de terugreis in te zetten. Het probleem is alleen dat ze niet over genoeg voorraden voor de lange terugreis beschikken. Na een aantal pittige discussies en een stemronde wordt besloten toch op Mars te landen. Vanaf het moment dat ze voet op Mars zetten is Serena aan de macht. Zij bedient letterlijk de knoppen. Als de jongeren het bedrog van Serena wereldkundig maken, zal ze de druk in hun verblijven weg laten vallen. Ze zullen dan allemaal, nog eerder, sterven. Léonor en haar nieuwe vrienden hebben geen keus. Ze moeten zogenaamd dolenthousiast aan hun nieuwe leven op Mars beginnen. De kijkers zullen voortaan naar een zorgvuldig opgevoerd toneelstuk kijken.


Léonors liefde voor de Amerikaanse Marcus is echter niet gespeeld. Ontwaken naast haar kersverse echtgenoot voelt als een droom. Léonor dacht dat liefde niet voor haar weggelegd was, maar Marcus aanbidt haar. Zelfs wanneer haar grote geheim aan het licht komt, houdt zijn liefde voor haar zonder wankelen stand. Léonor weet dat ze allemaal zullen sterven op Mars. Toch hoopt ze, tegen beter weten in, dat ze de oorzaak voor de vroegtijdige dood van de proefdieren kunnen opsporen. Zijn ze echt ten dode opgeschreven? Is er een manier om de alziende Serena te misleiden? Vooralsnog ziet het er somber voor de twaalf pioniers uit.


Phobos 2 is minstens even spannend als het eerste deel. Opnieuw haalt auteur Victor Dixen uit naar programmamakers die alles voor goede kijkcijfers overhebben. Er is gesold met de twaalf hoopvolle jongeren. Hun levens zijn zonder aarzelen te grabbel gegooid. Natuurlijk sturen de makers van realityshows die momenteel op televisie worden uitgezonden geen deelnemers naar Mars maar er worden al wel heel wat grenzen overschreden. Kwetsbare deelnemers zouden tegen dit soort programmamakers beschermd moeten worden. In de Phobos-serie worden zelfs mensenlevens opgeofferd om goede kijkcijfers te halen. Hopelijk is de fantasie van Dixen op hol geslagen en zal de toekomst er in werkelijkheid anders uitzien.


De Phobos-reeks is gelukkig meer dan een sneer naar programmamakers. Deel 2 zit boordevol afwisselende gebeurtenissen, persoonlijke groei van de personages en romantiek. De ontluikende liefdes worden op een lieve, smaakvolle manier omgeschreven. Phobos 2 leest als een trein. Ik zou de hele reeks het liefst achter elkaar verslinden en ik ben dan ook blij dat het derde deel van deze indrukwekkende young adult-reeks nog dit jaar zal verschijnen!


ISBN 9789021405155 | paperback | 414 pagina's | Uitgeverij Q | maart 2017
Vertaald door Robbin Besselink
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 12 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"Phobos
Victor Dixen


De achttienjarige Léonor is dankbaar. Uit miljoenen aanmeldingen is ze, samen met elf anderen, geselecteerd om aan het Genesisprogramma deel te nemen. Ze zal nooit meer lange diensten in de hondenvoerfabriek draaien. Ze zal nooit meer eenzaam zijn. Voor het eerst in haar leven zal ze bij een groep, en bij een iemand in het bijzonder, horen.


Léonor en de elf anderen zijn een jaar lang getraind voor de bijzondere reis die ze gaan maken. Vijf van de deelnemers kent ze al. Net als Léonor zijn het knappe tienermeisjes. De overige zes deelnemers zijn tienerjongens. Tijdens hun reis, die vijf maanden in beslag zal nemen, zullen ze aan elkaar voorgesteld gaan worden. Het is een enkele reis. Wanneer de twaalf jonge mensen, die uit verschillende delen van de wereld afkomstig zijn, op hun eindbestemming aankomen, zullen ze nooit meer naar huis kunnen gaan.


De reis die de twaalf deelnemers gaan maken is peperduur en uniek. In een luxe ruimtevoertuig zullen de jonge mensen naar de planeet Mars reizen. Voor het eerst in de geschiedenis zullen mensen zich definitief op de rode planeet gaan vestigen. De reis ernaartoe heeft een bijzondere functie. Het is een datingshow. Een realityshow die vierentwintig uur per dag en wereldwijd uitgezonden zal worden. Tijdens de reis naar Mars zullen de meisjes en jongens niet in dezelfde ruimte verblijven. Alleen tijdens zes minuten durende speeddates zullen ze elkaar ontmoeten. Aan het eind van de reis moet iedereen zijn of haar ideale partner kiezen. De kersverse stelletjes zullen vervolgens op Mars in door NASA gebouwde verblijven gaan wonen om daar gezinnen te stichten.


De Franse Léonor heeft niets te verliezen. Haar leven is tot nu toe geen pretje geweest. Dat geldt voor meer van de deelnemers. Niemand zal door familie op aarde gemist worden. Als er onderweg iets gebeurt, zal niemand zich geroepen voelen een rechtszaak tegen het Genesisprogramma aan te spannen. Dat komt de directie goed uit. Slechts een paar mensen weten dat er nooit een kolonie op Mars zal komen. De reis is een dodenreis.


Het vertrek van de deelnemers is een ware happening. Wereldwijd zien miljoenen, misschien wel miljarden, mensen hoe de deelnemers aan het publiek worden voorgesteld. De een is nog knapper dan de ander. Glimlachend en zwaaiend verdwijnen de jongens en meisjes in het ruimteschip. Alleen Léonor blijft even achter. De camera’s zien niet dat iemand haar probeert tegen te houden. Léonor kent de man die haar paniekerig aankijkt niet. Hij lijkt haar te willen waarschuwen, maar waarvoor? Er belandt een mobiele telefoon in haar hand. Het is streng verboden een dergelijk apparaat mee aan boord te nemen maar instinctief begrijpt Léonor dat ze de telefoon bij zich moet houden. Ze verstopt het en probeert het voorval te vergeten. Toch denkt ze tijdens de reis steeds aan het incident terug. Wat probeerde de man haar te vertellen?


In Phobos drijft de Franse auteur Victor Dixen de spot met de steeds absurdere vormen die realityprogramma’s aannemen. Een datingshow tijdens een reis naar Mars? Welja, alles voor de kijkcijfers! Ook wordt er geen genoegen meer met simpelweg een afspraakje genomen. De deelnemers van het Genesisprogramma moeten aan het eind van hun reis een levenspartner kiezen. Er wordt zelfs van ze verwacht dat ze op korte termijn voor nageslacht gaan zorgen. De speeddates vormen dan ook een ware vleeskeuring. De organisatoren hebben zelfs al bedacht hoe ze een slaatje uit de vroegtijdige dood van de jongeren zullen gaan slaan. Hun verlangen naar geld is groter dan hun geweten. De deelnemers zijn voor hun niets anders dan leuk uitziende attributen die veel geld opleveren. Ze lijken ze zijn vergeten dat het om jongeren van vlees en bloed gaat. Gelukkig onderschatten ze kracht van het individu. Ze onderschatten de slimme, achterdochtige Léonor.


Phobos is het eerste deel van een spannende serie. Zal Léonor op tijd beseffen welk gevaar zij en de andere deelnemers lopen? Vooralsnog houdt ze zich nietsvermoedend bezig met het vinden van haar levenspartner. Wie zal haar hart veroveren? Léonor draagt bovendien een groot geheim met zich mee. Ze zal het voor haar huwelijk aan de jongen van haar dromen moeten opbiechten. Victor Dixen houdt de spanning er goed in. Niet de realityshow maar de hebzucht van de mens staat in dit meeslepende verhaal centraal. De kwetsbaarheid van Léonor en de andere deelnemers wordt meedogenloos uitgebuit. Victor Dixen zet zijn jonge lezerspubliek goed aan het denken.


ISBN 9789021403403 | paperback | 398 pagina's | Uitgeverij Q | augustus 2016
Vertaald door Robbin Besselink
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 3 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER