jeugd 13-15 jaar

Licia Troisi

altDe laatste helden
Deel drie uit de serie 'Legenden van de Verrezen Wereld'
Licia Troisi


De Verrezen Wereld’ is een omvangrijk werk. Licia Troisi schreef er drie trilogieën over:
‘de kronieken’, ‘de oorlogen’ en de ‘legenden’.
Van deze laatste trilogie is het boek ‘ de laatste helden’ het derde deel. Het einde dus eigenlijk.
Wat speelt er allemaal?


Er is een eeuwigdurende strijd tussen het goede en het kwade. Het goede vindt zijn vorm in de Sheireen, het kwade in de Marvash.
Adhara is een menselijke Sheireen, en zij moet strijd voeren tegen twee Marvash: San heeft elfenbloed in zich, Amhal is ook menselijk.
De elfen zijn de afgelopen eeuwen steeds verder verdrongen van de wereld, en zij zetten alles op alles op die terug te winnen. Kryss, de elfenleider, heeft een ziekte losgelaten onder de menselijken, en het lijkt erop dat de overname zo wel heel gemakkelijk wordt. Een geheimzinnige kracht leidt Adhara om daar een einde aan te maken, en zo ontdekt ze ook hoe het komt dat Amhal, de jongen waar ze van houdt, haar nu ineens niet meer herkent en zich ten dienste heeft gesteld van Kryss.
Eigenlijk wil ze haar opdracht, het doden van Marvash, helemaal niet vervullen. Ze wil iets heel anders van Amhal!
Haar strijd is moeilijk, maar het helpt wel dat er in het kamp van de vijand verdeeldheid heerst. San heeft een eigen agenda, en als Kryss zich niet aan zijn belofte houdt, is het nog niet zo zeker dat hij de elfenleider zal helpen. En Amhal, ergens is hij onzeker over de Sheireen.


Oorlog, het is niet alleen van onze tijd, het is ook een gegeven dat de meeste fantasyverhalen vorm geeft. Altijd de strijd tussen goed en kwaad, altijd een wereld die wel lijkt op de onze, maar toch heel anders is. Er zijn andere wezens, zowel menselijk als dierlijk, en veel van de personages hebben in meer of mindere mate magische krachten.
Het gaat over vriendschap, over trouw en verraad, en eigenijk is de afloop wel voorspelbaar. Alleen de ‘reis’ daar naar toe varieert.
Licia Troisi weet hoe ze de spanning er in moet houden, dus voor de liefhebber zijn dit heerlijke boeken.
Maar het is nu ten einde..
Achterin vinden we een wie-is-wielijst en er is een kaart waarop je de avonturen kan volgen.
Nu maar afwachten met wat voor avonturen Licia Troisi ons in de toekomst gaat verblijden.


ISBN 9789077826829  | hardcover | 311 pagina's | Baeckens | juli 2013
Vertaald uit het Italiaans door Boscolo Translations Leeftijd 15+

© Marjo, 22 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het lot van Adhara
Deel een uit de serie 'Legenden van de Verrezen Wereld´
Licia Troisi


Een nieuwe fantasyserie! Deze drie nieuwe verhalen zijn voorafgegaan door eerdere reeksen, ´Kronieken Van De Verrezen Wereld´ en ´Oorlogen Van De Verrezen Wereld ´.
De drie reeksen spelen zich af over een periode van negentig jaar: tussen de eerste twee zit veertig jaar verschil tussen en tussen de laatste twee vijftig jaar. Dit maakt dat in de verschillende series ook personages terug te zien zijn (Kronieken en Oorlogen: Yeshol, Aster, Sennar, Ido en Dohor. Bij de Oorlogen en Legenden: Dubhe en Learco).
Toen de nieuwe  wereld ontstond was er al meteen sprake van een strijd tussen het goede en het kwade. Wanneer er levende wezens in het spel zijn, ontstaat er nu eenmaal een strijd om de macht. Er was een elf, jaloers op de goden die in bezit waren van goddelijke levenslust waarmee ze konden creëren. Hij vond Verboden Magie uit, waarmee hij kon vernietigen. De goden zonden Sheireen, de Gewijde, naar de aarde om het op te nemen tegen Marvash. Hij stierf, maar niet zonder nageslacht. En zo ontstond de wisseling: nu eens was het goede sterker, dan weer  overheerste het kwaad.


Op het moment dat dit verhaal begint dreigt er weer een strijd. Koning Learco en koningin Dubhe constateren dat in hun vredige rijk een zeer kwaadaardige ziekte is uitgebroken. Er is geen medicijn tegen, en iedereen die besmet raakt bezwijkt, behalve degenen die nimfenbloed hebben.
Waar komt de ziekte vandaan? De koning zendt verkenners, sluit indien nodig dorpen en steden af, zet ze in quarantaine. Maar zal het genoeg zijn? Er is namelijk een rotte appel in zijn paleis en wat die van plan is, dat is niet helemaal duidelijk.


Naast dit spannende verhaal is er ook het verhaal van twee jonge mensen die elkaar liefhebben, en die in de ban zijn van gewone en minder gewone twijfels over wat ze met die gevoelens moeten doen, zoals jonge mensen dat kunnen zijn. Amhal is een jonge leerling-drakenridder. Hij vindt een meisje op een grasveld: ze weet niet wie ze is en Amhal geeft haar een naam,  Adhara, en neemt haar mee. Af en toe is er een flits van herkenning en soms vertoont ze haast instinctief gedrag in bepaalde situaties. In het paleis, waar Amhal getraind wordt, wordt Adhara de gezelschapsdame van Amina de kleindochter van de koning.
Amhal heeft problemen met zijn eigen karakter of wat het ook is waardoor hij zich tegen zijn zin agressief gedraagt. Zit het hem nog dwars dat hij een bastaardkind is? Of is de invloed van zijn leermeesters, Mira en een nieuwe trainer, San, te groot?  Hij neemt steeds meer afstand van Adhara. Ze is er verdrietig om, maar heeft ook haar handen vol aan Amina, een nogal eigenzinnig en onbesuisd meisje. En natuurlijk is er ook nog haar verleden. Onafhankelijk van elkaar nemen ze een moeiijke beslissing...


Twee jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, en de strijd tussen goed en kwaad. Ingrediënten voor een heerlijk fantasyboek.
Wie de boeken van Licia Troisi kent, weet dat ook dit verhaal je mee zal slepen, en dat je verder wil in het vervolgdeel. Genieten is dit…


Legenden van de Verrezen Wereld is los te lezen naast andere series over deze wereld. Als je de personages nog niet kent uit eerdere boeken, dan kun je altijd nog achterin opzoeken wie wie is.


ISBN 9789078345602| hardcover| 491 pagina's | Baeckens Uitgeverij | april 2012
Vertaald uit het Italiaans door Boscolo Translations Leeftijd 13 plus

© Marjo, 11 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe amulet van de macht
Deel drie uit de serie 'Kronieken van de Verrezen Wereld'
Licia Troisi


‘Dat is de essentie van de zoektocht die je hebt ondernomen. Als je je niet verloren voelt, kun je ook de weg niet vinden.’


Deel drie uit de trilogie van Kronieken van de Verrezen Wereld.
Ik kan meteen aangeven dat het prettig is de anderen twee boeken ook gelezen te hebben, maar het is niet noodzakelijk.
In de Verrezen Wereld is het oorlog. De Tiran verovert steeds meer Vrije Landen. Nihal, de laatste halfelf,  - grote, paarse ogen, puntige oren, blauw haar - is de enige die nog iets kan doen: zij moet de stenen verzamelen die in een amulet passen. Elk van de acht Landen van de Verrezen Wereld verbergt ergens in hun land één van deze stenen en elke steen is gewijd aan één van de Natuurgeesten: Water, Licht, Zee, Tijd, Vuur, Land, Duisternis en Lucht. Als alle acht stenen terug zitten in hun setting,  is er misschien een kans om de Tiran te overwinnen. Veel van deze plekken zijn veroverd, vaak ook vernietigd, en zijn nu vol gevaren, vooral vanwege de aanwezigheid van de Fammins, meedogenloze wezens. En niet alle beheerders geven de steen zonder slag of stoot af.
Ze heeft hulp van haar drakenhoeder Laio, die niet alleen voor de draak zorgt, maar ook Nihal kost wat kost wil beschermen. Dat wil ook Sennar, de magiër, en hun tocht is er een vol gevaren, met verwachte en onverwachte tegenslagen. De reis zit vol verleidingen, voor alle drie. Er wordt strijd geleverd, wat de nodige kruim kost. Nihal probeert op haar beurt haar beschermers ook te beschermen, een keer reist ze stiekem verder terwijl Laio nog slaapt. De jongen beleeft dan een heel eigen avontuur, maar vindt zijn meesteres natuurlijk terug. Voor haar zelf is er de zoektocht naar de wortels van haar volk, want ook in het land van haar voorouders moet ze een steen halen.
Maar tussen al de magie en toverij, tussen al die strijd en gevaarlijke wezens, worden er soms ook heel gewoon frambozen gegeten.
Soms schakelen we over naar het thuisfront, waar de gnoom Ido, Nihals leraar, eigen problemen heeft. En waar de Tiran steeds meer terrein wint. Zal Nihal op tijd komen?
Is het mogelijk oorlog te verbannen uit de wereld?


Voor fantasyliefhebbers een lekker spannend verhaal, met alle fantasyelementen; de strijd tussen goed en kwaad, een queeste, vreemde en vaak magische wezens.


ISBN 9789078345497| hardcover | 490 pagina's | Baeckens Books | juli 2011
Vertaald door Boscolo translations Met een verduidelijkende kaart aan de binnenzijde van de omslag, en een woordenlijst achterin.
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 7 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!