jeugd 13-15 jaar

Theo Engelen

De drie mannen van Eva
Theo Engelen


Als hij achttien is wordt er voor Leon geen feestje gegeven. De slingers hangen en er is taart maar zijn ouders zijn in het ziekenhuis. Leon haat ziekenhuizen en is thuisgebleven. Zo komt het dat hij thuis is als zijn oma van vaderskant op bezoek komt. Het is een oma die hij nauwelijks kent en
daar komt verandering in.


'Ik begrijp jou niet. Waarom ben je toch zo bitter? Wat heeft papa eigenlijk misdaan?' Ze dronk voorzichtig van haar thee, Nu keek ze me wel aan, doordringend en zonder met haar ogen te knipperen.
'Hij heeft me niets misdaan. Dat kan ook
niet, want hij heeft zijn hele leven nauwelijks iets gedaan. Waarschijnlijk is dat het.'
'Hij heeft het niet gemakkelijk,' probeerde ik. Waarom verdedigde ik mijn vader eigenlijk? De afgelopen jaren had ik me zelf vaak genoeg geërgerd aan zijn hulpeloosheid en passiviteit. Maar goed, ik was zijn zoon. Van een moeder verwachtte ik een andere houding.


Dit is de kern van het verhaal. Leons vader heeft het een en andermeegemaakt waardoor hij is zoals hij is. Leon hoort het verhaal van oma aan en gaat verder op zoek naar mensen die zijn vader gekend hebben toen hij jong was. Dat heeft de nodige gevolgen. Want ook zijn vader, Klaas, blijkt het slachtoffer van zijn vader. Het is allemaal begonnen met opa Willem, in 1941. De tijd van de Februaristaking.


Theo Engelen heeft er voor gekozen om er niet een speurtocht van te maken waarin Leon langzaam te weten komt hoe en wat. Er zijn verschillende delen, die spelen in een andere periode, waarin het verhaal van zijn opa en vader rechtstreeks verteld wordt. Willem is degene die de Eva uit de titel kende. Leon komt tussendoor nog een paar keer aan het woord. Het is een oorlogsverhaal, het gaat over een schokkend voorval dat
verstrekkende gevolgen heeft, tot in onze tijd.
Zonder de flaptekst te lezen heeft een eventuele lezer geen idee waar dit over gaat, met zo'n titel verwacht je eerder een romance. En de omslag toont een grote rode vlek, die net zo goed een bloem kan zijn als het bloed wat het blijkbaar is.
Theo Engelen schrijft goed. Kort en krachtig, geen overbodige toevoegingen, geen tranentrekkerij. Hij schat zijn lezers hoog in en dat is geen minpunt!


ISBN 9789062495122 Hardcover 160 pagina's | Sjaloom | april 2006
Vanaf 13 jaar

© Marjo, 29 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER