jeugd 13-15 jaar

Laura Vos

http://www.detitaniumuil.nl

http://lauravosvos.webklik.nl/page/laura-vos

 

altIvanne
deel 1 van De Titanium Uil serie
Laura Vos


Het is  2040, en de wereld ziet er anders uit dan wij gewend zijn. Er is sprake van een glazen stad, het licht is er schoon en het verkeer is elektrisch, geruisloos en veilig. De technologische ontwikkeling heeft bepaald niet stilgestaan, zelfs huisdieren zijn elektronisch en naar gelang je wenst – en over geld beschikt – kun je die upgraden zodat ze meer kunnen.
Ivanne en haar broer Arvin moeten het echter doen met ouders die anders zijn: ze wonen in het enige niet-glazen huis, met een grote tuin er om heen. Ze mogen zich gelukkig prijzen dat ze wel een huisdier hebben, Rexie.
Hun ouders zijn archeologen, en niet zo dol op de nieuwe snufjes. Hoewel: haar moeder heeft wel een supercrème tegen wallen onder de ogen, die Ivanne af en toe ook stiekem gebruikt. Want zij heeft last van vreemde nachtmerries, over een zilveren uil, en slaapt slecht. Het wordt steeds erger, soms heeft ze er zelfs dagdromen over.
Maar deze vakantie heeft ze wat anders aan haar hoofd: haar ouders willen naar Santorini, een Grieks eiland, waar een oude vulkaan is. Eigenlijk mogen de kinderen niet mee, maar Arvin weet het op slinkse manier toch voor elkaar te krijgen.
Als ze landen moeten ze zich meteen insmeren met een vieze crème tegen de zon ‘want de ozonlaag is hier nog niet vernieuwd’. Als Ivanne dat nalaat, en flink verbrandt, is er gelukkig weer die nanocrème, die alles lijkt te genezen. Ze installeren zich in hun hotelkamers, met hun hond, en kijken uit naar het avontuur dat ze vast en zeker gaan beleven. Hun ouders hebben toch geen tijd voor hen, ze kunnen hun gang gaan. Ze hebben er een vriend bij: Hanzi, zoon van de professor die met hun ouders samenwerkt.
Dat avontuur komt zeker, en is eigenlijk heel gevaarlijk, en akelig. Er is een vulkaan, die actief is, en wat de ouders uitspoken, dat is ook al vaag. Bovendien blijken er twee andere kinderen rond te lopen. Pestkoppen die hen alleen dwars willen zitten. En de Rolorex doet ook al vreemd...


Mijn reactie op dit boek is dubbel; de onderlinge relaties van de kinderen zijn heel realistisch:  vriendschap,  jaloezie, pesterijen, dat is van alle tijden. Het hondje is vreemd, erg fantasierijk, maar zorgt voor hilarische situaties. Eigenlijk is er alleen een toekomstvisie wat de technische snufjes betreft, en die zijn heel goed te behappen, ook voor lezers die niets met futuristische verhalen hebben. De vulkaan en de twee pestkoppen zorgen voor de spanning. Het geheel is meeslepend, en je leest het in een adem uit.
Maar dan!
Je hebt als het uit is, nog steeds geen idee wat die nachtmerries te betekenen hebben. Je krijgt geen enkele hint over de Titanium Uil, terwijl de serie wel zo heet. Het boek is uit 2008, en ik vind niets over een tweede deel… wil dat zeggen dat ik nooit zal weten wat die Uil nu eigenlijk is?
Nou ja, dan heb ik een paar uur een leuk verhaal gelezen, en kan ik het vergeten.
Het is een debuut van iemand die wel schrijven kan – de opbouw is goed - en met de fantasie zit het ook wel snor. Nu nog die belofte waarmaken.


ISBN 9789081320115 | Paperback | 246 pagina's |Buitenzorg |augustus 2008
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 30 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER