jeugd 13-15 jaar

Ari Folman & David Polonski

altHet achterhuis
Anne Frank
tekeningen: David Polonski
tekstbewerking: Ari Folman


Het verhaal van het achterhuis is voor de meesten van ons bekend waarschijnlijk, en ook voor nieuwe generaties moet dit een verhaal zijn waar ze kennis van nemen. Voor diegene die moeite hebben met de hoeveelheid woorden in het dagboek zelf, hebben Ari Folman en David Polonsky een prachtige stripbewerking gemaakt.


Het boek verschijnt ter gelegenheid van een jubileum: zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Achterin het boek staat een verantwoording, want een bewerking naar een graphic novel betekent dat het verhaal niet identiek kan zijn. Maar Anne’s dagboek wordt wel grotendeels gevolgd. Steeds werden dertig pagina’s van de oorspronkelijke tekst bewerkt tot tien pagina’s in stripvorm, maar er staan ook volledige pagina’s uit haar boek in, in dezelfde bewoordingen.


De tekeningen zijn prachtig, en geven behalve het verhaal ook gedachten, dromen en fantasieën weer. Deze weergave spreekt jongeren absoluut meer aan dat stukken geschreven tekst! Wie het dagboek zelf gelezen heeft, kan gerust zijn: hoewel een stripverhaal heel anders overkomt, is dat alleen de vorm. Aan het verhaal van Anne zelf is niets veranderd. Een uitgave als deze is heel toegankelijk voor diegenen die niet zo graag lezen.


De uitgave kwam tot stand in samenwerking met het Anne Frank Fonds Basel.
David Polonsky (Tel Aviv) heeft vooral de tekeningen verzorgd, Ari Folman (Haifa) is verantwoordelijk voor de tekst.
Eerder werkten zij samen aan de film Wals met Bashir (winnaar van een Golden Globe, een César en een British Independent Film Award) over Folmans eigen ervaringen tijdens de eerste Libanon-oorlog. Daarna bewerkten zij dat verhaal tot een graphic novel.


ISBN 9789044632910 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Prometheus | oktober 2017 |
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 8 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER