jeugd 13-15 jaar

Jeanne DuPrau

http://www.jeanneduprau.com

 
jeugd 12Dreiging boven Yonwood


Als op een dag een vrouw in Noord-Carolina in katzwijm valt en een visioen krijgt, staat het hele dorp, Yonwood geheten, op zijn kop. Ze zegt dat ze God heeft gezien, en een alles verzengend vuur. Een buurvrouw die haar vindt, stelt een comité samen om voor de Profeet, zoals ze vanaf dat moment genoemd zal worden, te zorgen. En vooral ook om goed op te letten wat ze nog meer zou zeggen, want de Profeet is vanaf die dag zichzelf niet meer. Ze lag onbeweeglijk op haar bed en staarde prevelend naar de lucht. De buurvrouw, Brenda Beeson, is vast wel te goeder trouw, maar ze ziet nu wel haar kans om het dorp in haar greep te krijgen. Zij is steeds degene die interpreteert wat de onsamenhangende woorden betekenen die de Profeet uit, en zij is degene die de dorpelingen aanspoort daarnaar te leven.
Verbazingwekkend is dat die nog doen wat ze zegt ook! Muziek wordt verboden, en wangedrag bestraft. Maar wangedrag vertoon je wel heel snel! Iemand die slangen houdt is slecht. Een echtpaar dat ruzie maakt is slecht, enz, enz. Slechtheid wordt bestraft: de zondaar krijgt een armband om die een naar zoemend geluid maakt. Het is onmogelijk die af te zetten of af te doen, en iedereen herkent dus meteen de zondaar.
Zo is het leven in het dorp als Nickie met haar tante Crystal in het huis van Nickies grootvader aankomen. De bedoeling is dat ze de boel opruimen en het huis verkopen, nu de bewoner overleden is. Maar Nickie wil er blijven wonen. En ze wil verliefd worden, en als derde wil ze iets bijzonders doen om de wereld te helpen.
Het domste wat ze doen kan is vragen aan Brenda Beeson wat ze kan doen om de wereld te helpen... het leidt tot heel vervelende avonturen.


Het boek is een hapklare brok, met veel onwaarschijnlijkheden en ongeloofwaardigheden. Qua taal is het niet sterk, maar wat op de achterflap staat is waar: het verhaal houdt een boodschap in: blijf nadenken en laat je niet zomaar alles zeggen.


ISBN 978 90 5016 9 Paperback 220 pagina's | Facet | oktober 2007 vanaf 13 jaar
vertaald door Ina Vandewijer

© Marjo, november 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER