jeugd 13-15 jaar

John Grisham (jeugd)

http://www.jgrisham.com

John Grisham - Romans

John Grisham - Spannende boeken

 

hspace="15"De voortvluchtige
John Grisham


De dertienjarige Theo Boone heeft zich erg op de werkweek van de brugklas verheugd en nu het eindelijk zover is stuitert hij bijna van enthousiasme. Verdeeld over vier grote touringcarbussen gaan honderdvijfenzeventig leerlingen uit Strattenburg samen met een aantal leraren en ouders op weg naar Washington D.C. om daar maar liefst drieënhalve dag de wonderen van de hoofdstad in zich op te nemen. Theo is van plan van elke seconde te gaan genieten. Hij is blij dat zijn soms wat overbezorgde ouders zich niet als vrijwilliger hebben aangemeld.


Van tevoren hebben alle leerlingen op een lijst aangegeven welke bezienswaardigheden ze willen gaan bekijken en Theo heeft onder andere gekozen voor het Ford’s Theatre, de plek waar Abraham Lincoln is neergeschoten. Samen met nog achttien leerlingen en geschiedenisleraar Babcock stapt Theo in de metro om een paar minuten later op 10th Street uit te stappen en halt te houden voor een rood bakstenen gebouw. Het verhaal dat meneer Babcock vertelt en de daaropvolgende rondleiding zijn interessant maar na twee uur is Theo blij dat het uitje erop zit.  Opnieuw stapt het gezelschap in de metro, dit keer gaat de reis terug naar het hotel.


Op de terugweg is het een stuk drukker in de metro. De werkdag zit erop en iedereen is onderweg naar huis. Vreemd genoeg ziet Theo een bekend gezicht. Hij weet zeker dat hij de man al eens heeft gezien maar hij kan zich niet herinneren waar en wanneer. Nieuwsgierig wringt Theo zich tussen de opeengepakte mensenmenigte door om de man van dichtbij te kunnen bekijken. Wanneer hij beseft om wie het gaat, stokt zijn adem. Het is Pete Duffy, een voortvluchtige moordenaar uit Strattenburg!


Wat moet Theo doen? Als Pete Duffy in de gaten heeft dat iemand door zijn vermomming heen heeft geprikt, slaat hij ongetwijfeld op de vlucht. Theo moet achterhalen waar Duffy naartoe gaat. Zo onopvallend mogelijk gaat hij steeds verder van zijn klasgenoten af staan. Wanneer het tijd is om uit te stappen, heeft niemand door dat Theo ontbreekt. Hij blijft in de metro en maakt heel voorzichtig een video-opname van Duffy. Op metrostation Tenleytown stapt Duffy uit. Theo probeert hem te achtervolgen maar hij verliest Duffy uit het oog.


Eenmaal terug bij zijn klasgenoten weet Theo met een smoesje onder een fikse straf van meneer Babcock uit te komen. Zodra hij kans ziet te telefoneren, belt hij zijn oom Ike. Nadat Ike zijn verhaal heeft aangehoord, besluit hij ook naar Washington te reizen om de persoon die sprekend op Pete Duffy lijkt met eigen ogen te zien. Als Theo gelijk heeft, moeten Ike en Theo zo snel mogelijk actie ondernemen. Pete Duffy mag niet nogmaals ontsnappen!


De voortvluchtige biedt meer dan een spannend en meeslepend verhaal. Omdat Theo’s ouders allebei als advocaat werken en Theo er zelf ook het nodige van weet, leert de lezer heel wat over het Amerikaanse rechtssysteem. Ook wordt er in de reeks over Theo Boone regelmatig een bezoekje aan de dierenrechtbank gebracht. Dit keer staat geiten die heel snel flauwvallen centraal.


Terwijl de lezer geniet van de avonturen van Theo en zijn familie, stelt John Grisham ook een aantal maatschappelijke kwesties aan de kaak. Zo komen voor- en tegenstanders van de doodstraf aan bod en wordt er aandacht besteed aan oneerlijke concurrentie door illegale werknemers. Grisham belicht elk onderwerp steeds van meerdere kanten waarbij hij extra aandacht besteedt aan de persoonlijke verhalen van de betrokkenen. De lezer mag zelf zijn/haar mening over de onderwerpen bepalen maar dat Grisham zelf een democraat is, valt niet te negeren.


Met de Kid Lawyer-reeks zet Grisham een prettige reeks voor jongeren neer. De nadruk ligt niet op de spannende gebeurtenissen maar juist op het leven van alledag. Zonder belerend te zijn wijst Grisham zijn lezers op het belang van een maatschappij waarin voor iedereen ruimte is. Ik juich deze reeks dan ook van harte toe.


ISBN 9789400508866  | paperback | 192 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juli 2017
Vertaald door Guus van der Made
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 13 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De beschuldiging
John Grisham

De dertienjarige Theo Boone heeft in de vorige twee delen van de Kid Lawyer-reeks een aantal boeiende zaken opgelost. In dit derde deel krijgt hij het moeilijk want niemand minder dan hijzelf is de pineut.


Theo merkt op school dat er iemand in zijn kluisje heeft gezeten. Er ontbreken een paar dingen. Hij verbaast zich hierover. De kluisjes zijn enkel te openen met een speciale toegangscode die alleen bekend is bij de eigenaar van het kluisje en de schooladministratie. Hij moet het voorval melden aan de school maar neemt zich voor het eerst met zijn ouders te bespreken. Ook wordt de band van zijn fiets steeds opnieuw lek gestoken. Theo vindt het heel vervelend en vraagt zich af wat er aan de hand is.

De ouders van Theo zijn allebei advocaat en zeer drukbezet. Het lukt Theo dan ook niet om de rare gebeurtenissen met hen te bespreken. Wanneer er een steen door het raam van Theo’s kantoortje – hij heeft een eigen ruimte in het advocatenkantoor van zijn ouders – wordt gegooid is het duidelijk dat er iets gaande is dat niet vanzelf overwaait. En het kan nog erger want de volgende dag wordt Theo beschuldigd van een inbraak. Hij zou o.a. tabletcomputers en mobiele telefoons hebben buitgemaakt. Theo ontkent natuurlijk, hij is zich van geen kwaad bewust. Maar dan worden er in zijn schoolkluisje een aantal van de gestolen tabletcomputers gevonden. Is Theo er gloeiend bij of heeft iemand hem met opzet in de problemen gebracht? Theo heeft alle schijn tegen.

Dit boek gaat over hoe naar het is om ergens vals van beschuldigd te worden. Het heeft een flinke impact op de beschuldigde, in dit geval Theo. Ook mag Theo zijn juridische kennis toepassen in de dierenrechtbank. Dit keer gaat het om een spugende lama. Het is wat aan de kinderachtige kant maar het geeft wel wat luchtigs aan het verhaal.

Het eerste deel van de reeks ging over Pete Duffy die zijn vrouw vermoord zou hebben. In dit boek gaat de rechtszaak tegen deze vermeende moordenaar van start. Er is een nieuwe getuige. Maar Pete heeft de benen genomen. Het verhaal van Pete Duffy vormt tot nu toe een rode draad door de reeks en er zijn nog steeds een aantal losse eindjes. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze verhaallijn in een nieuw deel een vervolg zal krijgen.

Hoewel ik zijn vorige boek in deze reeks - De ontvoering – heel aardig vond, was ik ook van mening dat Grisham beter kon. En dat kan hij inderdaad. Dit derde deel is veel beter en het verhaal is sterk en boeiend. Grisham heeft zijn draai in deze reeks helemaal gevonden. Ik kijk uit naar het volgende deel.

ISBN 9789400500907| Paperback | 208 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | juni 2012
Vertaald door Jolanda te Lindert
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 19 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

 

De ontvoering
John Grisham


Theodore Boone, oftewel Theo, is pas dertien jaar maar nu al een advocaat in de dop. In de advocatenpraktijk van zijn ouders heeft hij zelfs al een eigen kamer waar hij apetrots op is. 


In dit tweede deel van de Kid Lawyer-reeks van John Grisham raakt de beste vriendin van Theo, April Finnemore, in de problemen. Midden in de nacht is ze uit haar slaapkamer verdwenen en niemand heeft haar daarna nog gezien. De moeder van April is erg ongerust en heeft de politie gebeld. Daarbij heeft ze verzwegen dat ze April de hele nacht alleen thuis heeft gelaten. En de nacht ervoor ook al. Aprils vader neemt het met zijn verantwoordelijkheden ook al niet zo nauw. Hij is met zijn band aan het rondtoeren. Waar hij zich precies bevindt en wanneer hij weer terugkomt is onbekend. Aan mobiele telefoons heeft hij een hekel dus vaderlief is onbereikbaar.
Tot overmaat van ramp is ontsnapte gevangene Leeper in de woonplaats, Strattenburg, van Theo en April gesignaleerd. Hij is een ver familielid van April en de twee hebben gecorrespondeerd met elkaar. Zal Leeper naar het huis van April zijn gegaan en heeft hij haar ontvoerd? Heel Strattenburg is in rep in roer. 
Uiteraard onderzoekt de politie de verdwijning van April. Maar Theo zou Theo niet zijn als hij niet op zijn eigen manier ook op onderzoek uit zou gaan. Zal hij het raadsel rondom de vermissing van April kunnen oplossen? En zit Leeper er daadwerkelijk achter? Deze griezel beweert tegenover de politie er meer van te weten maar stelt onmogelijke eisen in ruil voor zijn kennis. Wanneer er een lijk in de rivier wordt gevonden vreest men dat het zal gaan om de jonge April. 


Nadat hij vele succesvolle boeken voor volwassenen heeft geschreven, heeft John Grisham zich nu gestort op een reeks voor tieners. Met de aanbevolen leeftijd van 14+ heeft hij een lastige doelgroep gekozen. De ene veertienjarige is immers al een volwassene in de dop terwijl de ander nog een paar jaartjes nodig heeft om die status te bereiken. Smaken lopen dan ook ver uiteen op deze leeftijd. Met deze serie gaat Grisham ervan uit dat tieners tegenwoordig wel tegen een stootje kunnen. Hij heeft zijn schrijfstijl aangepast maar het geheel niet te kinderachtig gemaakt. Iets wat de meeste tieners wel aan zal spreken. Hoofdpersoon Theo is al vrij volwassen voor zijn leeftijd maar Grisham zorgt ervoor het geheel niet te zwaar te maken. Af en toe komen er wat luchtige, met humor doorspekte, scènes langs. Hiermee heeft Grisham een gulden middenweg bewandeld.


Dit luchtige jeugdboek gaat niet te diep op de zaken in. Het thema kinderverwaarlozing komt aan bod maar ook hier wordt losjes mee omgesprongen. Er zitten weer wat typische John Grisham-dingen in. Zo heeft de hoofdpersoon een hond (Judge) en evenals veel van de personages in Grishams andere boekwerken is ook Theo iemand die graag anderen helpt. Niet alleen als (officieuze) advocaat maar ook als rechtschapen mens. Helemaal tevreden ben ik niet: Ergens vind ik dat Grisham zich er met deze reeks wel een beetje te makkelijk van af maakt. Van een ervaring schrijver als hij had ik een sterker boek verwacht. Alhoewel dit een prima verhaal is denk ik dat hij beter kan.


ISBN  9789022998946 Paperback 180 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2011
Vertaald door Hugo Kuipers Leeftijd: vanaf 14 jaar

© Annemarie, 29 juni 2011

Lees de reacties op het forum enof reageer, klik HIER

Bewaren

 

De belofte
John Grisham

 
Dit boek is het eerste deel in een reeks 'young adult' boeken rond de 13-jarige Theo Boone, die later  graag advocaat of rechter wil worden. De ouders van Theo zijn ook allebei advocaat, de een voor vastgoedtransacties (vader) en de ander specialist in echscheidingszaken (moeder) en Theo is zoveel mogelijk in de rechtbank te vinden.


Het verhaal begin wanneer in Strattenburg, waar de familie Boone woont, het grootste strafproces aller tijden zal plaatsvinden: de berechting van een man die ervan verdacht wordt zijn vrouw vermoord te hebben. En natuurlijk zit Theo er bovenop; maar helaas moet hij ook nog naar school zodat hij niet alles kan volgen. Maar hij merkt wel dat de zaak er niet goed voor staat voor de aanklager: er is alleen indirect bewijs tegen de verdachte die natuurlijk ontkent de moordenaar te zijn.
Wanneer Theo in contact komt met de neef van een vriendje die illegaal in het land is, krijgt hij de sleutel in handen tot het oplossen van de moord, maar dat kan betekenen dat de neef uitgewezen wordt. Hij staat voor een moeilijke keuze: of hij verraadt de illegale neef of hij laat de moordenaar vrijuit gaan...


John Grisham heeft met dit boek een nieuwe stap gezet in zijn carrière als succesvolle thrillerschrijver. 'De belofte' is dat ook letterlijk: het boek belooft dat er in John Grisham een veelbelovend jeugdauteur zit, maar hij moet de juiste toon nog vinden. Sommige delen van het boek zijn vloeiend, in een voor young adults begrijpelijk taalgebruik, geschreven. Andere delen zijn wat krampachtiger, net alsof de rem erop zit en hij teveel zijn best doet. De spanningsboog is over het algemeen niet hoog genoeg; er mag wel wat meer pit in het boek, zeker met zo'n inspirerend jochie als Theo Boone als hoofdpersoon. Grisham is te voorzichtig met het opbouwen van de nodige dreiging.  Ik vind de insteek van John Grisham prima en ook geloofwaardig uitgewerkt. Alleen het eind van het boek is rommelig en beneden de maat.


Theo Boone is hartveroverend voor de oudere lezers en een prima rolmodel – hoewel iets te 'lief' naar mijn smaak – voor de young adults. Ik ben benieuwd hoe dit personage zich in de volgende boeken gaat ontwikkelen. Leuk gegeven: hij geeft (gratis, want hij mag niet praktizeren omdat hij geen jurist is) juridische adviezen aan zijn vriendjes, klasgenootjes en iedereen die erom vraagt. Ook de overige karakters in het boek zijn herkenbaar: zijn vader en moeder zijn geen keiharde strafrechtadvocaten maar sociaal bewogen en hardwerkende mensen die samen met Theo een goed en gelukkig gezin vormen. Oom Ike is het zwarte schaap van de familie, maar ook hij heeft een overtuigend aandeel in het boek.


Al met al is De belofte een leuk boek, maar ik verwacht in een volgend boek toch wat meer diepgang en spanning om echt te kunnen spreken van een young adult thriller. Dat John Grisham goede thrillers kan schrijven, heeft hij overtuigend bewezen in zijn boeken voor volwassenen.


ISBN 9789022998939 Paperback 224 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | september 2010
Leeftijd 14+

© Joanazinha, 9 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, kik HIER

Bewaren