jeugd 13-15 jaar

Jesper Wung-Sung

http://www.wungsung.dk (Deens)

http://www.wungsung.me (Engels)

 

altFoert met Knoert
Jesper Wung-Sung


‘Hij heet William. En op allerlei manieren is hij een gelukskind. Hij heeft twee ouders. Hij woont in een huis. Hij krijgt iedere dag te eten.
Maar dan is er Knoert.’


William, twaalf jaar oud, ligt op bed. Hij is verdrietig, en verveelt zich. Knoert zit op het voeteneind. William wil spelen, maar Knoert reageert niet op zijn pogingen. Dus begint William gewoon. Hij telt tot honderd, en nadat hij heeft geroepen dat hij eraan komt, komt hij moeizaam van zijn bed, pakt een grillspies, en begint op een zwarte sporttas in te steken.
‘Je bent dood, gast! Dood! Schreeuw gast, schreeuw maar! Dood! Dood!’


Pas als we veel later begrijpen wie Knoert is, kunnen we deze scene begrijpen. Als Knoert dikker wordt, ziet William er steeds slechter uit. En andersom. Knoert en William, ze zijn met elkaar verbonden. Als Knoert de jongen probeert te stimuleren om de dingen te doen die een normale jongen doet, komt William in de problemen. Hij klimt bijvoorbeeld in een hoge boom en durft er niet meer uit. Maar hij ontmoet ook aardige mensen die hij anders niet gekend zou hebben.


Soms is William op school. Hij zit naast zijn vriend Sebastiaan. Maar is hij zijn vriend nog wel? Hij doet anders. En Katrien, dat meisje dat William zo leuk vindt? Wat wil zij nu eigenlijk?


‘Ken je dat? Op het moment dat je thuiskomt en de deur opendoet, weet je dat het mis is.
William pakt de klink vast en hij weet het. Hij doet de deur achter zich dicht en luistert naar zijn lichaam zoals een miljoen keer eerder, maar alles klinkt nog steeds zoals het hoort. De hal ziet er ook uit zoals hij er altijd uit ziet.
Maar als William de deur naar de keuken opendoet, twijfelt hij niet meer. De stilte.’


Als je zover bent gekomen met lezen weet je wat er aan de hand is. Je kent de strijd die William voert met Knoert. Het wordt slechts een enkele keer expliciet verteld: William is ernstig ziek. Maar hij is een gevoelige jongen met veel fantasie. En hij wil gewoon leven, zoals iedere twaalfjarige dat wil: naar school gaan, verliefd zijn en vooral: gezond zijn.


Het verhaal blijft lang onduidelijk, en is daardoor vooral voor de betere lezer. Maar durf je door te lezen dan ga je mee in alle emoties waar William mee te maken krijgt. Dit is een fantastisch gevoelvol verhaal, dat je diep raakt.


Jesper Wung-Sung (1971, Kopenhagen) heeft eerder Uitbraak en Dubbelgangers geschreven, ook al van die mooie boeken. Hij heeft een indirecte manier van schrijven, en juist dat maken de verhalen zo bijzonder. Uitleggen hoeft niet, de lezer begrijpt toch wel waar het over gaat.


ISBN 9789044829662 | Hardcover | 232 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2017
Vertaald door Annelies van Hees | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 12 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER