jeugd 13-15 jaar

Gerard Sonnemans

http://www.gerardsonnemans.nl

Zie ook de Leestafelrecensie over het boek In het hol van de leeuw (10+) van deze schrijver

 

altRugdekking
Gerard Sonnemans


Hoe komt een een jonge man of een jonge vrouw er toe in het leger, bij de marine of bij de luchtmacht te gaan als ze weten dat ze dan in een oorlog verzeild kunnen raken?
Natuurlijk hebben ze allemaal andere overwegingen, allemaal vanuit hun eigen individuele achtergrond. Intrigerend vraag: waarom zijn ze bereid hun leven op het spel te zetten? Of beseffen ze niet waar ze aan beginnen?
Gerard Sonnemans doet een poging om een antwoord te geven en spitst dat toe op de tweede wereldoorlog. Veel soldaten hebben een soortgelijke achtergrond als de jongens waar het in dit verhaal om draait: een armoedig bestaan zonder uitzicht op verbetering. Dan is het leger misschien een oplossing.


Pat en George zijn kleine crimineeltjes wonend in de achterbuurten van New York. Pat is een wilde jongen vol bravoure, George houdt hem een beetje in het gareel. Als bij een van hun criminele activiteiten een vriend om het leven komt, is er voor hen nog maar één uitweg: het leger in. Al weten ze dat ze dan naar Europa moeten. Zij komen terecht bij de 82nd All American Airborne Division.
Na een korte training vervolgen ze hun reis naar Engeland en vandaar naar Nederland. Ze horen tot de parachutisten die boven Arnhem en Nijmegen gedropt werden in het kader  van operatie Market Garden.
Het is steeds Pat die in de problemen komt, en steeds George die hem er uit moet zien te redden. Dit verhaal geeft een beeld van de harde wereld van mannen onder elkaar, die zich steeds moeten bewijzen ten opzichte van de ander. Rivaliteit, maar ook kameraadschap, en natuurlijk de oorlog op de achtergrond.


Voor een grote groep mensen zal inderdaad een achtergrond van armoede en uitzichtloosheid gegolden hebben als reden om in het leger te gaan. Maar er waren ook avonturiers, en idealisten. Dit boek vertelt alleen het verhaal van twee jongens die geen keus hadden.
Volgens de flap is het geschreven voor kinderen vanaf 11 jaar. Ik vraag me af of die wel kunnen begrijpen wat voor een wereld het is waar ze over lezen. Het is een harde realiteit, en de stijl is navenant: afgebeten, kort, zonder echt mededogen. Zelfs de romance die beschreven wordt getuigt niet van gevoeligheid. Het is allemaal nogal feitelijk, recht op de man af. Liever zou ik het aanraden vanaf een jaar of dertien, veertien.


ISBN 9789490374532 | paperback | 144 pagina's | Compaan Uitgevers | augustus 2011
Illustraties van Danker Jan Oreel, Leeftijd 13+

©  Marjo 24 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER