jeugd 13-15 jaar

Mary E. Pearson

http://www.marypearson.com

 

altHet leven van Jenna Fox
Mary E. Pearson


'Vroeger was ik iemand.
Iemand die Jenna Fox heette.
Tenminste, dat zeggen ze.'


Het zeventienjarige meisje dat het verhaal vertelt weet niet wie ze is. Ze woont bij een vrouw die ‘ik Moeder noem’, en een vrouw die haar oma is blijkbaar, en die ze Lily noemt. Die vertellen haar dat ze net ontwaakt is uit een coma, en dat die coma veroorzaakt is door een ongeluk. Toen woonden ze nog in Boston.
Ze vertellen haar dat ze voor haar rust en herstel verhuisd zijn naar dit Cotswoldhuisje in Californië, en dat Vader, de man met wie ze via een scherm communiceert daar is gebleven in verband met zijn werk. Hij heeft een biotechnisch bedrijf.


Na haar ontwaken heeft Jenna langzaam weer geleerd te lopen, te spreken en meer dingen die ze altijd al gekund had, maar nu even (?)  niet meer. Maar haar geheugen is een gatenkaas. Hoe komt het dat ze wel alle feiten over de Franse revolutie kent, maar niet weet wie haar vrienden waren?
En waar zijn haar spulletjes? Haar persoonlijke dingen?
Ze mag haar moeder alles vragen, zegt die, maar de antwoorden zijn niet altijd bevredigend. Ze geeft ontwijkende antwoorden, en Jenna ziet aan haar ogen dat ze niet alles vertelt. Lily vertelt meer, maar het is duidelijk dat ze dat eigenlijk niet mag. Er zijn dvd’s, gemaakt in alle jaren van haar leven, die ze moet bekijken. En dan voelt ze zich vreemd. Er klopt iets niet. Ze lijkt heel erg op dat meisje, dat wel, maar toch. En waarom is Moeder er op tegen dat ze wandelingetjes maakt, en helemaal fel tegen het naar school gaan? Jenna zet dat toch door, en ze vertelt niet helemaal eerlijk over de herinneringen die terugkomen.


Dit verhaal speelt in de toekomst, hetgeen aanvankelijk alleen blijkt uit de bezigheden van Vader.
Zijn grote uitvinding was de Bio Gel, waardoor op het gebied van transplantaties veel is veranderd. Dat is natuurlijk een omstreden gebied. Hoever mag je gaan in het in leven houden of het vervolmaken van mensen?  Is manipulatie toegestaan?
Niet alleen door het verhaal van Jenna zelf en de bezigheden van haar oma kom je daarover meer te weten, ook op haar school wordt er gepraat. Een goed manier om de lezer te leiden naar een eigen oordeel hierover.
Daarnaast is het een erg vlot verhaal, waarbij de schrijfster je in spanning houdt over het leven van Jenna. Ze heeft er ook nog tussenstukjes in verwerkt met letters erboven. Het is al snel duidelijk wat daar komt te staan, maar het blijft leuk.


ISBN 9789044321890 | paperback | 303 pagina's|The House of Books | juni 2009
Vertaald uit het Engels door Sabine Mutsaers Leeftijd 13+

© Marjo, 4 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER