Met mij gaat alles goed
En met Anna?
(Twee delen in één)
Paperback
362 Pagina's
Querido Kinderboek
2005
ISBN: 9045102471
Veel liefs van Michaël
Paperback
189 Pagina's
Querido Kinderboek
2005
ISBN: 904510248X
. Met mij gaat alles goed
. En met Anna?
. Veel liefs van Michaël
Jan Simoen schreef drie boeken over de familie Bracke-Drakulic. Ze vormen een trilogie omdat ze over dezelfde personen gaan, maar eigenlijk zijn het drie heel verschillende boeken.
Deel een is een brievenroman. “Met mij gaat alles goed.” Het draait hier vooral om Jonas, de zoon van Pierre Bracke. Zijn moeder is overleden, Pierre is hertrouwd met Irina Drakulic, die een zoon heeft van Jonas’ leeftijd: Michaël. Ze kunnen heel goed met elkaar overweg. Als ze begin twintig zijn bevindt Jonas zich in New York, en Michaël is in Fiesole, Italië. Jonas schrijft over alles wat hij meemaakt, maar geeft daarbij aan dat zijn stiefbroer een aantal dingen niet mag doorvertellen aan hun ouders. Maar hij schrijft hen zelf ook niet, niet meer dan een kaartje; “met mij is alles goed..”
Dat houdt hij ook vol als hij ontdekt dat hij HIV heeft..alleen Michaël is op de hoogte en hun vriend Hugo Vandamme. Jonas vergelijkt de veranderingen in zijn lijf met de oorlog die op dat moment in Joegoslavië uitbreekt. Eerst zijn er schermutselingen, dan is er oorlog en dan is er vrede. De vrede houdt in dat hij eindelijk zijn ouders inlicht en bij hen zijn laatste dagen doorbrengt.
Het is geen verhaal met details over de ziekte of over de oorlog. Het gat meer om de reacties op dit alles.
Dee twee heet ‘en met Anna?”. Jonas is dood, en Michaël is verdwenen in Joegoslavië, met zijn vriendin Marta. Anna, het jongere zusje is alleen achtergebleven. Om haar draait dit boek. Ze is zestien als ze ineens een brief krijgt uit Ex-Joegoslavië, van Hugo. Daarin staat dat Marta leeft, hij heeft haar gezien en gesproken. Kan Anna naar hem, Hugo, toekomen? Ze moet hem met iets helpen. Weer gaat de rode viltstift door de brief, symbool voor: vertel het niet aan je ouders. Die viltstift werd door Jonas veelvuldig gebruikt. Anna gaat naar Hugo. En ontdekt niet alleen dat haar verloren gewaande broer nog leeft (al is niet bekend waar hij is) maar dat er ook een zoontje is. Anna’s rol bestaat uit het inlichten van de grootouders.
Deel drie draait om Michaël, maar dan niet alleen de volwassen Michaël, maar ook diens zoon, in de wandeling Misja genaamd. Hij wordt ontvoerd, en de familie is in alle staten. Of toch niet? Marta denkt eerst dat hij wel veilig is, maar gaat later twijfelen. Intussen doet de politie zijn werk.
Het eerste boek is vooral ontroerend, het verhaal over een taboe. Het tweede boek (vind ik persoonlijk het mindere) gaat meer over volwassen worden in bijzondere omstandigheden, en dan is het derde boek eigenlijk heel anders. Het gaat wel over dezelfde personen maar is opgezet als een thriller: de zoektocht naar de kleine Misja, tegen de achtergrond van de afwikkeling van de oorlog in ex-Joegoslavië.
De boeken zijn los van elkaar te lezen, maar het is wel prettig als je weet wie wie is. En dan zijn er in het derde boek stambomen opgenomen. In dat boek wordt ook meer uitleg gegeven dan in de andere twee boeken. In deel een wordt wel verteld wat AIDS is natuurlijk, maar niet zo uitgebreid. In deel drie krijgen we geschiedenisles, hetgeen overigens niet storend werkt.
Ik heb de boeken met plezier gelezen, maar goed is goed...
Vanaf ca. 14 jaar
© Marjo
Reageren? Klik hier!
Slecht
Simoen draagt dit boek op 'aan al zijn leerlingen'... dus toch een boodschap?
De hoofdpersoon is een 15-jarige jongen. Hij zit in een politiecel, en wacht, tot de politieman die hij kent, maar die -hoopt hij- hem niet meer kent, hem vragen komt stellen. Natuurlijk weet hij waarom hij opgepakt is, maar hij is van plan zijn huid duur te verkopen. Hij is geen lieverdje, dat weet hij wel, maar hij is ook geen crimineel. Volwassen mannen worden crimineel, geen jongens zoals hij...
Mondjesmaat ontdekt de lezer wat de knul uitgespookt heeft, en intussen wordt ook duidelijk in wat voor milieu hij opgroeit. Hij woont alleen met zijn moeder, die hem walgelijk verwent. Zijn vader woont even alleen 'hij had rust nodig'..nou, Nathan heeft toevallig gezien dat die rust gedeeld wordt met een blonde del...
Het is dus duidelijk dat de jongen, zo jong als hij is, al vaker opgepakt is door de politie, maar tot op heden waren het baldadigheden, en kwam zijn moeder hem altijd redden.
Als ze deze keer laat weten dat hij het zelf maar moet uitzoeken, stort zijn wereld in. En langzaam dringt tot hem door wat voor gevolgen zijn 'kwajongensstreken' hebben...
Jan Simoen laat de jongen vertellen, in een aansprekende taal. Hij is stoer, laat zich zomaar niet alles wijs maken, maar tegelijk is hij slim genoeg om in te zien dat men hem wil helpen.
Is hij slecht? Of is hij alleen even de weg kwijt? Zal hij uitgroeien tot een rasechte crimineel? Dat is een vraag die blijft hangen als je het boek uit hebt. Wanneer ben je eigenlijk 'slecht'??
Een moderne psychologische jeugdroman over schuld en boete, die leest als een trein. En als een boodschap voor jongeren.
Jan Simoen kreeg voor dit boek de Gouden Zoen van 2008 en een Boekenwelp.
Paperback | 94 Pagina's | Querido Kinderboek ISBN10: 9045105888 | ISBN13: 9789045105888 13 jaar en ouder
© Marjo, juni 2008
Reageren? Klik hier!