jeugd 13-15 jaar

Theo Hoogstraaten

http://www.theohoogstraaten.nl

 

jeugd 13+De Michiel de Ruytercode

'Fiofen' is de naam van een detectivebureau. Dat heeft geen kantoor, maar alleen een o6-nummer en een e-mailadres. Dat komt omdat hier geen volwassenen hun brood moeten verdienen! De personen die achter deze naam zitten zijn Fiona en Fenno, tieners die al eerder hebben bewezen dat ze best slim zijn. In 'de toren van de zeven verdiepingen' en 'de vuurmeester' hebben ze al eerder zaken opgelost.
Deze keer krijgen ze een code toegespeeld, de Michiel de Ruytercode dus. Ene meneer Sanders biedt hen een hoop geld als ze voor het eind van de week weten te vertellen wat het betekent. Het is een zaak van leven en dood. Of ze daarin zullen slagen? Nou, het blijkt best lastig, maar toevallig hebben ze het op school net over Michiel de Ruyter, het is immers het Michiel de Ruyterjaar. En hun opa is dol op geschiedenis, die kan vast wel helpen.


Theo Hoogstraten schrijft al twintig jaar lang jeugdboeken, en ik vraag me af of de fantasie een beetje op begint te raken. Of misschien heeft hij er wel een heel andere mening over, maar ik herken in zijn boek veel autobiografische feiten. De hond, een schrijversbezoek aan school.
Dat hij ook veel feiten uit oude en hedendaagse geschiedenis gebruikt, daar kan je misschien ook we van zeggen dat het makkelijk is. Maar goed. Ook al zijn veel dingen herkenbaar, dat Hoogstraten er weeral in slaagt een goed lopend spannend verhaal te schrijven, dat is onmiskenbaar. En dat moet je dus toch maar kunnen.


ISBN 978 90 6249 529 0 Hardcover 155 pagina's | Sjaloom | maart 2007

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier

 
jeugd 13Blind date


In Blind date vatten een paar meisjes van een jaar of veertien het plan op om een klassenfeest te organiseren, maar een beetje anders dan anders. Ieder meisje levert een lijstje in met jongens waar ze op valt, en dan trekken ze allemaal een lijstje van een ander en gaan dan regelen dat de jongens komen. De plaats waar alles zich af gaat spelen wordt het strand, want ze snappen wel dat hun ouders dit niet goed vinden.. Op het feestje zijn er een paar jongens die hasj en XTC bij zich hebben. En op het duin ligt een onbekende man met een verrekijker de kinderen te begluren. Is hij degene die het Turkse meisje Meryem met een mes steekt??
Niet alleen de politie, maar ook Astrid en Stefan, twee vrienden van Meryem, gaan op onderzoek uit.


Er komt een vervolg dat ik ook nog ga lezen, dat zegt genoeg denk ik. voor 13 jaar en ouder


Hardcover | Sjaloom | 1996 ISBN: 9062492525

© Marjo, juli 2004

Lees de reacties op deze boeken, klik HIER

 
jeugd 13Last minute


In het laatste deel wordt de familie Frederiks bedreigd. Dochter Joke krijgt twee kogelbrieven!! De eis is dat Fouad niet alleen vrij gelaten wordt, maar ook dat Frederiks er zich verder niet mee bemoeit.
Natuurlijk laat hij zich niets zeggen, hij waarschuwt Joke, maar te laat! Marlène komt er achter dat Anwar en Fouad nog een derde broer hebben, Achmed. Marlène is er van overtuigd dat Achmed de loverboy is, niet Anwar.
Maar Anwar blijkt nog gevaarlijker...


Alles wordt natuurlijk opgelost, maar er vallen weer doden.
Zou er nog een vijfde deel komen? Hoogstraaten heeft nu zowat alles wel aan bod laten komen.

Nederlandstalig 185 pagina's ISBN: 9789062494620 april 2009

©, Marjo, juli 2004

N.B. Alle delen zijn ook heel goed afzonderlijk te lezen.

 
jeugd 14Hot spot


In Hot Spot, het vervolg op Blind Date, krijgt de steekpartij, waarvan Meryem weer helemaal opgeknapt is, een staartje. Het lijk van de gluurder wordt gevonden op nagenoeg dezelfde plek.
De rechercheurs Speelman en Frederiks vragen zich af of het eenzelfde dader is. Maar wie dan? De broer van Meryem is wel heel erg snel naar Turkije vertrokken.
Natuurlijk zijn het de jongelui die allerlei aanwijzingen en sporen vinden. Stefan redt een vrouw uit de zee, en probeert later de tas van deze vrouw bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen. Daarbij stuit hij op rare dingen.
Dan verdwijnt Meryem plotseling, en in Turkije is een aardbeving. De ontknoping is verrassend zowel op speurdersgebied als in de liefde.


ISBN 9062493629 Gebonden: harde kaft Verschenen: oktober 2000 Sjaloom & Wildeboer Vanaf 13 jaar

© Marjo, juli 2004

 
jeugd 13Loverboy


In "Loverboy" zijn dezelfde speurders als in de eerdere boeken actief: Mart Frederiks en Tom Speelman moeten de moord op een jong meisje oplossen, maar weten niet eens wie zij is. Ze is niet als vermist opgegeven.
Marlène wordt verliefd op Anwar een van de twee Marokkanen, die met hun luxe auto de blitz uithangen voor school. Joke, Meryem en Samir waarschuwen dat hij niet te vertrouwen is, maar al twijfelt ze, ze blijft met hem omgaan. Vanwege de twijfel gaat ze naar het flatgebouw waar ze met Anwar een avond heeft doorgebracht, en waar ze diens zus Ebru heeft onmoet. Ze treft er een meisje aan die zegt Anwar niet te kennen. Dit meisje wordt later in de lift gevonden, in coma.
Als Marlène naar het adres gaat dat haar door klasgenoten is gegeven, treft ze er de andere Marokkaan van de sportauto, Anwars broer Fouad. Deze sluit haar op in de berging van zijn flat. Gelukkig heeft hij haar mobieltje niet gevonden ...
Maar de enige die weet dat ze daar zit is Fouad, en die wordt door de politie opgepakt.


Spannend hè!! En ook dit verhaal wordt vervolgd...


Hardcover | 156 Pagina's | Sjaloom | 2003 ISBN10: 9062494420

© Marjo, juli 2004

 
jeugd 13Victorie!

Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt


Een zestal verhalen, geschreven rond de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van Alkmaar. Door Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt, twee schrijvers die hun naam al gevestigd hebben. De verhalen staan in chronologische volgorde.


Simone van der Vlugt bijt het spits af met een "Storm op komst" dat speelt in 1254. Storm, de dijken breken door maar de nederzetting Alkmaar wordt vooral bedreigd door de West-Friezen.
"Blinde woede" van Theo Hoogstraten verhaalt over de onderdrukking van het gewone volk en boeren door de hoge heren, in dit geval de graaf van Egmond.
"Victorie!" door van der Vlugt speelt in 1573. Dit verhaal legt uit wat het Alkmaars ontzet is, dat nog steeds op 9 oktober gevierd wordt: de bevrijding van de Spanjaarden.
"De schildersleerlinge" (Simone van der Vlugt) speelt in 1639: een meisje uit het volk is erg getalenteerd, en ze wil schilderen. Maar dat is niet gebruikelijk voor een vrouw in die tijd. Dat het haar gelukt is, bewijst de plaquette die aan het eind van het hoofdstuk afgedrukt is...
Nog twee verhalen van Theo Hoogstraten: "een man van eer" is het verhaal van een man die eer en geweten belangrijk vindt. Tijdens de wisseling van de macht, in plaats van de Franse overheersing (1799), komt nu die van het huis van Oranje, geholpen door de Engelsen, kost dat hem zijn leven.
En in 'de Blauwe dood" speelt de cholera de hoofdrol, aan het einde van de negentiende eeuw kostte die epidemie het leven van velen...


In alle verhalen zijn het kinderen die de grootste rol spelen, eigenwijze, ondernemende kinderen die tegen de wijze raad van de volwassenen ingaan. Zo beleven ze de avonturen waarin de feiten uit de geschiedenis verweven zijn.
Ik vond het titelverhaal het minste, maar waarschijnlijk denken jongens daar anders over. Het gaat vooral over de strijd die gevoerd moest worden. Het verhaal van de schilderes vind ik het mooist...
Wat me opvalt is dat het leven van de gewone mens in al die eeuwen eigenlijk hetzelfde lijkt! Alles speelt zich af voor de industriële revolutie, en het enige dat echt verandert zijn de heren aan wie men gehoorzaamheid verschuldigd is. En voor hen is oorlog oorlog, wie ook elkaars tegenstanders zijn! Alleen de geschiedenis in de verhalen is steeds anders. De schrijvers hebben er onderzoek naar gedaan, en er zitten kaartjes in het boek, waaraan je de ontwikkeling van de stad Alkmaar kunt volgen.
Kinderen kunnen hun hart ophalen...


Hardcover | 232 Pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 2004 ISBN: 9056375881
Vanaf 13 jaar

© Marjo, februari 2007

Lees de reactie op het forum, klik hier!