Schuld & Vlinders
Simone van der Vlugt
Een omnibus van twee eerder uitgegeven boeken. Schuld verscheen in 2007, Vlinders een jaar later.
In beide boeken is de dertienjarige Zoë het hoofdpersonage.
In het eerste boek is Zoë pas in Hoorn komen wonen met haar moeder en broer Tijmen. Hun ouders zijn gescheiden, en haar vader is in Gouda blijven wonen met een nieuwe vrouw.
Niet alleen hun moeder heeft er veel moeite mee, ook Zoë en Tijmen hebben het nog niet verwerkt. Voor Zoë is er een extra last. Zij is helderziend, ze ziet de aura’s die om mensen heen hangen en ze ziet overledenen. Haar opa bijvoorbeeld. Ook krijgt ze flitsen over de toekomst.
In Gouda voorzag zij dat haar beste vriendin Evi zou verongelukken bij het ponyrijden, en ze had haar gewaarschuwd. Maar kon Evi’s dood toch niet voorkomen. Een schuldgevoel kwelt haar. Had ze niet meer moeten doen? Maar wat als de dood voorbestemd was en Evi dan wel op een andere manier omgekomen zou zijn?
Omdat haar gave mensen verbijstert en velen niet bereid zijn haar te geloven, is het extra moeilijk voor Zoë om met hetgeen zij ziet om te gaan.
Een nieuwe stad, een nieuwe school, misschien wel nieuwe vrienden, wie weet wat de toekomst brengt? Dat ‘ziet’ ze dan weer niet, want zo werkt het niet, al denken mensen dat ze dan zomaar alles ‘weet’. En wat ze weet over de toekomst van haar vader, wil ze dat wel vertellen?
Op haar nieuwe school maakt ze inderdaad langzaam vriendinnen. Een ervan is Renske, een meisje dat in de klas een beetje een buitenbeentje is. Zoë weet maar al te goed hoe dat voelt, en bovendien heeft ze bij Renske een van haar eerste beelden: Renske mankeert iets. Maar wat? En hoe maakt ze haar duidelijk dat ze naar de dokter moet?
In de klas zit ze naast Ivar, een gothic, die haar klasgenoten links laten liggen. Ze voelt dat er met hem ook iets is. Maar hij is moeilijk te benaderen.
In het tweede boek zijn we een aantal maanden verder. Zoë begint zich thuis te voelen in Hoorn.
Maar dan valt haar oog op een jongen die op het schoolplein staat.
‘Zoë werpt een blik om zich heen, maar niemand besteedt enige aandacht aan de jongen. Zijn ogen zijn echt op haar gericht, op haar alleen. En het is best een lekker ding. Blond, groot, cool gekleed.
Zonder aarzelen lacht Zoë terug.
‘Hé, weet jij wie dat is?’ Ze stoot Shanna aan, die naast haar in hun vriendengroepje staat.
Shanna volgt haar blik. ‘Wie?’
Shanna ziet die jongen dus helemaal niet. Zoë ontdekt later dat het Olaf is, een jongen die een jaar eerder in elkaar geschopt is. Een onbekende persoon heeft het voorval gefilmd en zet dat filmpje steeds opnieuw op YouTube, waarna de politie het weer weghaalt. De daders zijn nooit gepakt, een feit waar de vader van Olaf niet mee kan leven. Zolang dat het geval is kan Olaf geen rust vinden. Hij vraagt Zoë om hulp.
Dat is nogal een opdracht voor haar. Ze moet nu wel tegen een paar mensen vertellen dat ze helderziend is. Maar hoe zullen die reageren? En zal het haar lukken om Olaf, en zijn vader, te helpen?
Simone van der Vlugt (1966) begon haar carrière als schrijfster van jeugdboeken, vaak vanuit een historische basis. Zij won daarbij een aantal keer de Prijs van de Jonge Jury. Later verkreeg ze onder volwassenen bekendheid door haar thrillers, waarvan de eerste De reünie al meteen in de prijzen viel. En ze schreef historische romans voor volwassenen, zoals Jacoba, Dochter van Holland, en onlangs Ginevra.
ISBN 9789047713876 | Hardcover| 312 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2021
Leeftijd 13+
© Marjo, 1 januari 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Schuld
Zoë is net verhuisd. Ze moet naar een nieuwe school, waar ze niemand kent. Haar ouders zijn gescheiden, en ze is met haar broer en haar moeder in Hoorn gaan wonen. Haar vader woont met zijn nieuwe vriendin in Gouda. Een nieuwe school, het is de start van een nieuw leven. Al gauw is duidelijk dat er iets gebeurd in Gouda. Er was een vriendin Evi. Wat er met haar gebeurd is, daar komen we later achter. Maar het heeft het leven van Zoë behoorlijk op zijn kop gezet.
Zoë blijkt al vroeg ontdekt te hebben dat ze bijzondere gave heeft. Ze krijgt soms beelden door die de toekomst voorspellen. Of ze weet wat iemand denkt, en ze ziet aura's, waaruit ze kan aflezen of iemand wel lekker in zijn vel zit. Zoë moet voor zichzelf leren onderscheid te maken tussen dingen die echt zijn, en die waarvan ze zich inbeeldt dat het echt is. Ze heeft ook al snel doorgekregen dat mensen het maar eng vinden, dus ze praat er niet over. Maar soms moet ze wel iets zeggen. Iets dergelijks heeft ook rondom Evi gespeeld. Ze wil het vergeten, maar dat lukt zomaar niet.
In haar nieuwe klas zit een meisje Renske, die ook anders is dan de anderen. En haar aura is niet goed. Dan is er Shanna, die graag haar vriendin wil zijn, maar dat op een verkeerde manier aanpakt. En die jongen naast wie ze is gaan zitten, die door iedereen uitgespuugd wordt, daar is ook iets mee.
Gelukkig zijn er ook goede kanten aan haar gave: ze 'ziet' haar opa en haar oude vriendin nog. En die geven haar goede raad.
Een boek dat ik in één adem heb uitgelezen, het hapt lekker weg. Wel heel anders dan de historische boeken van Simone van der Vlugt.
Hardcover 140 pagina's ISBN 978 90 5637 976 6 Lemniscaat september 2007 vanaf 13 jaar
© Marjo, november 2008
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Vlinders
Zoë is wederom hoofdpersonage. Dat was ze ook in 'Schuld'. Handig als je dat boek kent, maar het hoeft niet. Simone van der Vlugt vertelt wat je weten moet nog wel een keer.
Zoë is paranormaal begaafd: ze ziet overleden mensen, ziet aura's, en wéét dingen...
Met zo'n handige gave kan je natuurlijk als schrijver alle kanten uit. In dit boek gaat het over zinloos geweld.
Op de school waar Zoë sinds een jaar zit -na de scheiding van haar ouders is ze met haar moeder en broer verhuisd- is een jaar eerder een jongen doodgetrapt. Olaf heette hij, en hij moest sterven omdat hij getuige was geweest van een overval, waarbij een dodelijk slachtoffer viel. De daders zijn nooit opgepakt, maar er is wel een filmpje dat op YouTube staat. Iemand heeft het dus gezien, en gefilmd!
Olaf, zo heet de jongen, dwaalt rond op het schoolplein, maar Zoë is natuurlijk de enige die hem ziet. Als ze naar hem lacht, ziet hij zijn kans: Zoë kan hem helpen zodat de daders hun straf niet zal ontgaan. Want zijn vader dreigt compleet in te storten. Olaf kan nog niet 'overgaan' als dit niet in orde is.
Net als in het vorige boek ziet en weet Zoë precies de juiste dingen, waardoor ze het avontuur tot een goed einde kan brengen. Het is weer een lekker wegleesboek, maar eigenlijk zou ik willen dat Simone van der Vlugt zich weer op de geschiedenis richt. Die boeken zijn veel mooier...
ISBN 978 90 477 0039 5 Hardcover 175 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | april 2008
Vanaf 13 jaar
Marjo, maart 2009
Lees de reacties op het forum, klik hier
De amulet
Dit boek is het debuut van Simone van der Vlugt.
ca. 1630
Nina is 13 jaar en woont in Würzburg, Duitsland. Het is de tijd van de Inquisitie met o.a. de heksenjachten en rond 1630 is deze op haar hoogtepunt. Iedereen is achterdochtig en bij de geringste aanleiding wordt iemand voor heks aangezien en verbrand. Zo sterven er veel onschuldige vrouwen én kinderen. Nina's moeder wist veel van kruiden en had voorspellende visioenen maar werd daardoor ook voor heks aangezien en kwam zodoende ook op de brandstapel terecht. Het enige wat Nina nog van haar moeder heeft is een zilveren amulet met een kruid erin gegraveerd.
Ze woont bij haar oom en tante maar Nina heeft ook visioenen en vergeet vaak dat ze deze beter niet kan vertellen. Als mensen haar ook beginnen te beschuldigen van hekserij zorgen haar oom en tante dat Nina kan ontsnappen uit Würzburg. Ze hebben contact opgenomen met een weduwnaar en het is de bedoeling dat Nina met hem gaat trouwen. Eenmaal onderweg besluit Nina dat ze dit niet wil en vlucht naar Coburg waar ze werk als serveerster vindt in een herberg bij een vriendelijke waard. Maar de weduwnaar heeft Nina weten op te sporen en Nina moet weer vluchten.
Onderweg wordt ze bijna verkracht, daarom steelt ze jongenskleding en noemt zichzelf voortaan Hans. Tijdens haar zwerftocht ontmoet ze Max, die ze al eens in een visioen heeft gezien. Max is knorrig tegen haar maar Nina weet dat ze met hem meemoet. Langzamerhand worden ze vrienden en Max leert haar veel over de geneeskrachtige werking van kruiden en te onderscheiden wat je wel en niet rechtstreeks uit de natuur kan eten. Nina vertelt Max haar verhaal én dat ze een meisje is.
Max neemt haar mee naar vrienden waar ze druiven gaan plukken. Nina voelt zich daar onmiddellijk thuis en wil graag blijven maar krijgt een beangstigend visioen waardoor ze weet dat ze verder moet.
Ze gaan op weg naar en klooster in Ettal waar Max vaak de winter doorbrengt, maar de winter valt vroeg in en Max wordt onderweg heel erg ziek...
Mooi verhaal, je leest het in een ruk uit. Het geeft een mooi tijdsbeeld maar vooral laat het de waanzin van de Inquisitie zien. Als een vrouw een kan melk in haar handen had gehad en de melk was de volgende dag zuur dan was de vrouw een heks en werd ze het water in gegooid, bleeft ze drijven dan was het een heks en werd ze verbrand, bleef ze niet drijven dan was het geen heks maar ze verdronk, dus dood ging ze toch wel. Vooral vrouwen en kinderen werden snel van hekserij verdacht omdat zij simpeler van geest waren dan mannen!
De amulet zelf speelt eigenlijk nauwelijks een rol in het verhaal.
ISBN 9060699556 Gebonden Verschenen: juni 1995 Uitgeverij Lemniscaat
Vanaf 13 jaar
© Dettie, augustus 2005
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Zwarte sneeuw
In 1845 is de oogst mislukt, en vele boeren worden gedwongen hun pachtboerderijtje te verlaten en werk te gaan zoeken in de grote stad. Of, zoals de familie Mullender doet, in de mijnen in Zuid-Limburg.
Niet alleen vader Mullender gaat de mijn in, ook de kinderen, zelfs kleine Tom, amper 10 jaar. Het loontje dat ze krijgen is net genoeg om in leven te blijven, maar als vader Mullender een ongeluk krijgt moeten ook de jongere broertjes en zusjes nog gaan "werken": kolen sorteren.
Het verhaal concentreert zich rond Emma, 14 jaar, die zo graag had willen leren lezen en schrijven, maar nu het zwart niet meer van haar huid afkrijgt. De zoon van een landeigenaar heeft belangstelling voor haar. Emma daagt hem uit: ga mee de mijn in, en zie eens zelf hoe die kinderen daar moeten werken.
Rudolf gaat mee, en dan stort er een stuk gang in...
Spannend en meeslepend geschreven, kinderen krijgen een goed beeld van hoe de leefomstandigheden waren daar in Limburg in de 19e eeuw.
ISBN 9789056372910 Hardcover 191 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2000
vanaf 13 jaar
© Marjo, september 2004
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Jehanne
1425. Frankrijk is verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee.
Een paar dagen later overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem en ziet een verschijning die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen. Aanvankelijk weet ze niet wat ze met deze stemmen aanmoet maar langzamerhand groeit in haar het geloof dat zij uitverkoren is om deze opdracht te vervullen.
Jehanne trekt naar het hof van de kroonprins van Frankrijk en belooft hem dat zij hem naar Reims zal brengen waar hij tot koning gekroond zal worden. Bovendien zal zij het leger leiden dat Orléans moet ontzetten. Natuurlijk gelooft niemand haar in het begin, maar door haar rostvaste vertrouwen in haar goddelijke opdracht dwingt ze respect af en langzamerhand begint iedereen haar te geloven. Vooral het volk wíl graag in haar geloven. Zij wordt bejubeld en bijna als heilige gezien. Het lukt Jehanne inderdaad om Orléans te ontzetten, ze heeft een natuurlijk overwicht. Zij voert het leger aan, zij bepaalt wat er gebeurd, soms tot onbegrip van de legerleiding. De stemen vertellen haar wat ze moet doen en aldoor heeft ze succes.
De kroonprins, waarvan de geruchten gaan dat hij een bastaard is, is een zeer onzekere man. Onder invloed van Jehanne wordt hij een zelfverzekerde man en langzaam dringt tot hem het besef door dat hij inderdaad de koning is.
Jehanne leidt hem naar Reims waar hij gekroond wordt, echter in Reims ziet hij ook hoe ongekend geliefd Jehanne is geworden en dat zint hem niet.
Jehanne's taak zit erop, de stemmen zwijgen, maar Jehanne kan niet meer stoppen, wil niet meer terug naar haar ouders, is verslaafd geraakt aan het legerleven. Er moeten nog zoveel steden bevrijd worden van de Engelsen! Maar de stemmen blijven zwijgen...
Het beleg van Parijs mislukt totaal en bij de bevrijding van Compiègne wordt Jehanne gevangen genomen en uitgeleverd aan de Engelsen. De koning doet niets....
Jehanne is de geschiedenis ingegaan als Jeanne d'Arc en we weten allemaal hoe haar leven eindigde, op de brandstapel.
Mijn mening:
Op zich een mooi verhaal maar het is vreemd om te lezen dat een jong meisje een heel leger weet aan te voeren. Het maakt dat je denkt, dit bestaat niet, dit is onmogelijk. Maar in werkelijkheid is het ook zo gegaan en dan lijkt het me ook moeilijk om zo'n verhaal neer te zetten dat het geloofwaardig overkomt.
De nadruk in dit boek wordt gelegd op het rotsvaste vertrouwen van Jehanne in de stemmen. Bovendien is ze een zéér trouwe kerkbezoekster en brengt veel tijd in gebed door. Het mooiste gedeelte vond ik de tijd dat ze gevangen was genomen door de Engelsen. Daar komt een meer échte Jehanne naar voren mét, angsten, twijfels en verdriet. In dat gedeelte wordt het een mens in plaats van een onverslaanbare, onverschrokken, onbereikbare vrouw.
Mooi gebonden boek met voorin een kaart van Frankrijk en achterin een kaart van Orléans
Uitgever Lemniscaat, Uitgeverij ISBN 9056373439 Verschijningsdatum 3/2001 Bindwijze Gebonden Aantal pagina's 208 blz.
Vanaf 13 jaar
© Dettie, maart 2005
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Victorie! Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt
Een zestal verhalen, geschreven rond de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van Alkmaar. Door Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt, twee schrijvers die hun naam al gevestigd hebben. De verhalen staan in chronologische volgorde.
Simone van der Vlugt bijt het spits af met een "Storm op komst" dat speelt in 1254. Storm, de dijken breken door maar de nederzetting Alkmaar wordt vooral bedreigd door de West-Friezen.
"Blinde woede" van Theo Hoogstraten verhaalt over de onderdrukking van het gewone volk en boeren door de hoge heren, in dit geval de graaf van Egmond.
"Victorie!" door van der Vlugt speelt in 1573. Dit verhaal legt uit wat het Alkmaars ontzet is, dat nog steeds op 9 oktober gevierd wordt: de bevrijding van de Spanjaarden.
"De schildersleerlinge" (Simone van der Vlugt) speelt in 1639: een meisje uit het volk is erg getalenteerd, en ze wil schilderen. Maar dat is niet gebruikelijk voor een vrouw in die tijd. Dat het haar gelukt is, bewijst de plaquette die aan het eind van het hoofdstuk afgedrukt is...
Nog twee verhalen van Theo Hoogstraten: "een man van eer" is het verhaal van een man die eer en geweten belangrijk vindt. Tijdens de wisseling van de macht, in plaats van de Franse overheersing (1799), komt nu die van het huis van Oranje, geholpen door de Engelsen, kost dat hem zijn leven.
En in 'de Blauwe dood" speelt de cholera de hoofdrol, aan het einde van de negentiende eeuw kostte die epidemie het leven van velen...
In alle verhalen zijn het kinderen die de grootste rol spelen, eigenwijze, ondernemende kinderen die tegen de wijze raad van de volwassenen ingaan. Zo beleven ze de avonturen waarin de feiten uit de geschiedenis verweven zijn.
Ik vond het titelverhaal het minste, maar waarschijnlijk denken jongens daar anders over. Het gaat vooral over de strijd die gevoerd moest worden. Het verhaal van de schilderes vind ik het mooist...
Wat me opvalt is dat het leven van de gewone mens in al die eeuwen eigenlijk hetzelfde lijkt! Alles speelt zich af voor de industriële revolutie, en het enige dat echt verandert zijn de heren aan wie men gehoorzaamheid verschuldigd is. En voor hen is oorlog oorlog, wie ook elkaars tegenstanders zijn! Alleen de geschiedenis in de verhalen is steeds anders. De schrijvers hebben er onderzoek naar gedaan, en er zitten kaartjes in het boek, waaraan je de ontwikkeling van de stad Alkmaar kunt volgen.
Kinderen kunnen hun hart ophalen...
Hardcover | 232 Pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 2004 ISBN: 9056375881
Vanaf 13 jaar
© Marjo, februari 2007
Lees de reactie op het forum, klik hier!
De bastaard van Brussel
Brussel 1565.
De tachtigjarige oorlog is in volle gang. Iedereen die protesteert tegen de katholieke kerk loopt kans op de brandstapel te eindigen. Maar steeds meer mensen lopen over naar de nieuwe leer (Luthers). Crispijns moeder is omgekomen toen zij een hagepreek bijwoonde en deze bijeenkomst uiteengejaagd werd.
Crispijn Matsijs is de twintigjarige eigenaar van bierbrouwerij en taveerne 'Au brasseur'. Hij is de bastaardzoon van de graaf van Egmond waarmee hij geen contact heeft. Een enkele keer plaats de graaf persoonlijk een bestelling bij Crispijn, maar het contact is alleen maar zakelijk.
In de taveerne werkt Stina en haar dochtertje Eva. Stina hangt ook het Luterse geloof aan. Crispijn is katholiek en bezoekt trouw de kerk. Hij wordt wel heen en weer geslingerd tussen de 'vrijheid' die de nieuwe leer biedt en het katholicisme.
Maar als Stina wordt opgepakt is Crispijn ook niet veilig meer. Tijdens een inval in de taveerne valt hij in handen van de fanatieke inquisiteur Pieter Titelmans en wordt gemarteld. Eva heeft weten te ontsnappen.
Zijn vader bevrijdt hem uit de kerkers. Crispijn heeft daar geen weet van, hij is bewusteloos. Hij komt bij in het huis van zijn vader in Gent, maar hij krijgt hem nooit te zien. De huishoudster verzorgt hem.
Wanneer Filips II de hertog van Alva stuurt om een eind te maken aan alle ketterij komt Crispijn opnieuw in levensgevaar. Hij voelt zich gedwongen zich aan te sluiten bij de bende van Jan Camelinck (behorende tot de bosgeuzen) om tegen al het onrecht wat de ketters aangedaan wordt te vechten. Crispijn heeft moeite met de wreedheid van de bosgeuzen maar ziet ook in dat de bosgeuzen wel móeten ingrijpen.
Crispijn komt er tot zijn grote schrik achter dat ook zijn vader opgepakt is en hij probeert een plan te maken om hem te bevrijden. Daar moet van afgezien worden want dat zou té gevaarlijk worden. De graaf van Egmond wordt uiteindelijk onthoofd.
De bosgeuzen plegen een aanslag op Alva die echter mislukt en de groep valt uiteen. Crispijn weet dat hij weg moet uit België en besluit naar Nederland te vertrekken.
Persoonlijk vind ik het niet echt een jeugdboek. Het verhaal is gebaseerd op feiten. Inquisiteur Pieter Titelmans, de graven van Egmond en Hoorne en de bende van Jan Camerlinck hebben echt bestaan. Crispijn zelf is verzonnen. Door het verhaal vanuit Crispijn te vertellen heb je het gevoel midden in de Tachtig jarige oorlog te zijn, de geschiedenis zelf mee te maken. Ook de martelingen, de brandstapels, de onthoofding en moorden worden vrij gedetailleerd beschreven. Bijna alle bosgeuzen hebben aan den lijve de wreedheid van Titelmans of de mannen van Alva ondervonden maar ook de gebreken van de katholieke kerk die niet omkeek naar mensen zonder geld. In mijn ogen is het een vlot geschreven geschiedenisboek. Zeer zeker een aanrader, ik heb het geboeid gelezen, maar meer een boek voor volwassenen. De aanbevolen leeftijd voor dit boek is echter vanaf 13 jaar.
Lemniscaat; 221 pagina’s; ISBN: 9056376667
© Dettie, januari 2006
Lees de reacties op het forum, klik hier!
De bastaard van Brussel
Het nieuwste boek van Simone van der Vlugt:
Het is het jaar 1565, de leer van Luther krijgt steeds meer aanhang onder arme burgers en boeren, omdat ook zij zien hoe rijk en machtig de geestelijke stand is, zonder dat zij een hand uitsteken om de armen te helpen.
In Brussel woont Crispijn, die heeft moeten zien hoe zijn moeder vermoord werd omdat zij een hagenpreek bijwoonde. Crispijn is wel katholiek gebleven, maar sympathiseert met de lutheranen. Zo komt het dat ook hij wordt opgepakt, want Philips II duldt niet dat de "ware leer" verdrongen wordt, en hij heeft zijn ondergeschikten opdracht gegeven de ketters met harde hand aan te pakken. Als landvoogd Margaretha van Parma te slap is naar zijn zin, stuurt hij Alva.
Crispijn wordt gemarteld en zou ongetwijfeld op de brandstapel geëindigd zijn als zijn biologische vader, de graaf van Egmond hem niet bevrijd had. Maar zijn oude beroep, bierbrouwer, kan Crispijn niet meer oppakken, het is te gevaarlijk. Hij verlaat Brussel en sluit zich aan bij de bosgeuzen.
Grotendeels berust dit boek op feiten, zoals de boeken van Simone van der Vlugt dat meestal doen. Het verhaal van "de Opstand" oftewel de 80-jarige oorlog wordt heel duidelijk verteld, waarbinnen de avonturen van Crispijn een spannend verhaal vormen.
Uitgever Lemniscaat, Uitgeverij ISBN 9056376667 Verschijningsdatum 3/2005 Bindwijze Gebonden Aantal pagina's 221 blz Vanaf 13 jaar.
© Marjo, april 2005
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Bloedgeld
Simone van der Vlugt
1653
Lutske woont in Amsterdam bij haar ziekelijke tante. Werk is er nauwelijks te vinden. Ze begint te stelen om toch aan voedsel te komen. Ze wordt opgepakt en beland in het spinhuis. Ze maakt daar een moeilijke tijd door. Eenmaal vrij gaat ze in een bordeel werken als schoonmaakster maar dat verdient niet veel. De prostitutie wil ze niet in maar om te eten te hebben zal ze toch moeten. En dan komt haar broer terug na 2 jaar gevaren te hebben...
Reinout van Veghel zit in een tuchthuis waar de omstandigheden vreselijk zijn. Op een dag wordt hij gevraagd om aan te monsteren op een koopvaardijschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie om discipline te leren. De VOC heeft een chronisch tekort aan zeelieden en al snel wordt duidelijk hoe dit komt. De kapitein denkt alleen maar aan zichzelf en het vele geld dat hij kan verdienen en wil zo snel mogelijk doorvaren. Dus worden havens niet aangedaan en zodoende ook geen groente, fruit en vers water ingeslagen. De omstandigheden voor de bemanning zijn erbarmelijk... Reinout kan dit niet langer meer aanzien...
Reinout en Lutske hebben het beiden moeilijk maar toch weten zij een weg te vinden om te kunnen overleven.
Een spannend verhaal dat het leven in Amsterdam en aan boord van een VOC schip heel duidelijk maakt. Voorin het boek zit een kaart en een tekening van een VOC schip.
Weer een mooi boek van Simone van der Vlugt
Eervolle Vermelding van de Jonge Jury 1999
Vertaald in het Duits en het Spaans
ISBN 9789056370428 | Hardcover | 235 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 1996
Vanaf 13 jaar
© Dettie, april 2005
Lees de reacties op het forum, klik hier!
De guillotine
Parijs 1789.
Sandrine de Billancourt groeit op in een adellijk gezin en heeft het meer dan goed. Als zij op een dag van school komt bljkt er een oproer aan de gang te zijn. Sandrine weet ternauwernood te ontsnappen maar is geschokt door de vele magere en armoedige mensen die ze gezien heeft. Daarna stelt ze haar vader steeds meer kritische vragen. Deze vindt het echter vrij normaal zoals de burgers leven.
Als ze naar hun landgoed gaan om daar de zomertijd door te brengen merkt Sandrine dat de bewoners van het dorp haar vijandig zijn. Zij ontdekt waarom. Haar vader deelt zware straffen uit tot zelfs doodstraf aan toe. De bevolking moet aan alle wensen van haar vader tegemoet komen hoe bizar ze ook zijn. Zelf hebben ze nauwelijks fatsoenlijk onderdak of te eten.
Er komen berichten binnen over Parijs, de Bastille is bestormd. Halsoverkop gaat de familie De Billancourt terug naar Parijs, de dorpelingen plunderen hun buitenhuis. In Parijs is de toestand verschrikkelijk, de revolutie is uitgebroken, alle aristocraten worden opgepakt en eindigen onder de guillotine. Zo ook de ouders en het zusje van Sandrine. Zijzelf weet dankzij Julie, het dienstmeisje, te ontsnappen. Julie zal dit 'verraad' ook met de dood moeten bekopen. Julie heeft Sandrine een adres gegeven waar ze naar toe kan gaan. Het is een schoenmakersfamilie waar ze onderdak krijgt.
Daarna volgen we Sandrine in haar moeizame leven terwijl Parijs op zijn kop staat en de mensen ondanks de revolutie evengoed nauwelijks te eten hebben.
Ook het proces tegen de Franse koning en de latere daden van Robespierre die ongelooflijk fanatiek is in het vervolgen en opsporen van aristocraten worden beschreven.
Sandrine leeft voortdurend in angst, zal zij ook opgepakt worden?
Spannend boek! Het geeft heel duidelijk het verloop van de Franse revolutie weer. Ook laat het verhaal zien wat de beweegredenen zijn van de Franse bevolking om deze revolutie te beginnen. Het verhaal rond Sandrine is erg mooi, heen en weer geslingerd als ze wordt tussen trouw aan haar familie en de mensen die met gevaar voor eigen leven haar onderdak bieden. In een ruk uitgelezen!
Uitgever Lemniscaat, Uitgeverij ISBN 9056371908 Verschijningsdatum 2/1999 Bindwijze Gebonden Aantal pagina's 216 blz.
Vanaf 13 jaar
© Dettie, april 2005
Lees de reacties op het forum, klik hier!
Naar bovenkant pagina