jeugd 13-15 jaar

Krystyna Kuhn

http://www.krystyna-kuhn.de

 

altDe voorspelling
Deel vier uit de serie' De Vallei'
Krystyna Kuhn


In de eerdere delen van deze serie hebben we kennisgemaakt met een zevental jongeren dat elkaar heeft leren kennen op Grace College, een school die zich ver van de beschaving bevindt, in een gebergte in Canada. Ze zijn betrokken geraakt bij een (of meer) geheimen die al jaren rond de school hangen. Ongeveer vijentwintig jaar eerder zijn er een paar leerlingen verdwenen. Deze geheimzinnige verdwijning speelt nog steeds een rol.

De jongeren zijn broer en zus Julia en computernerd Robert;  Katie, van Aziatische afkomst, met een geheim dat vooral in dit deel erg op haar geweten drukt; Chris, die een relatie krijgt met Julia; Benjamin, de jongen die alles op camera vastlegt; Debbie, een nieuwsgierge bemoeial, die in dit vierde deel geen rol van betekenis speelt en David, de jongen die het verstandigst is.
Opnieuw mag Katie de hoofdrol spelen. Na het avontuur in de bergen (zie deel 3) heeft zij een geheimzinnig contact met iemand die zich ‘de Hertog’ noemt. Ze maakt een vage afspraak met hem om elkaar na de proefwerkweek te ontmoeten. Eerst die proefwerken, ze zitten tenslotte op school. Maar er komt weinig van terecht. Benjamin verdwijnt, en als hij terugkomt lijkt hij volkomen high. Zodanig is hij van de kaart dat hij opgenomen wordt in het ziekenhuis. Voor zijn leven wordt gevreesd. De doktoren kunnen niet ontdekken wat hij geslikt heeft.
Kunnen ze misschien op zijn camera, die fungeert als zijn ogen, ontdekken wat hij tijdens zijn afwezigheid gedaan heeft?
Katie bekijkt op de camera, maar als ze het aan de anderen wil laten zien zijn de beelden gewist.
Ze moeten zijn spoor terug volgen; Benjamin is de Ghost op geweest.

Samen met Robert en David trekt ze de bergen in, om het geheim van de vallei te ontcijferen, maar ook om uit te zoeken wat Benjamin in zijn afwezigheid meegemaakt kan hebben.
Kunnen ze hem redden?
En komen ze verder wat betreft kennis over wat er zoveel jaar eerder gebeurd is? Wat is het verband met henzelf? Ze lijken wel marionetten, die gestuurd worden. Maar door wie dan?


Als ik vertel dat er nog meer delen komen, dan is wel duidelijk dat ook nu niet alle vragen beantwoord zullen worden. Integendeel, er komen er nog bij.
Het verhaal wordt onderbroken door stukjes tekst die afkomstig lijken van de eerdere groep studenten. Maar wat is de betekenis daarvan?
Wat heeft de formule van die Dave Yellad uit de negentiende eeuw met hen te maken? Wie was die man trouwens? Zal de dodenlijst, die achterin het boek staat, nog langer worden?
Wat mij betreft mag het volgende deel het laatste zijn, het is nu toch wel akelig geheimzinnig en spannend geworden.


ISBN 9789056724696 | Hardcover | 272 pagina’s | Uitgeverij Moon | augustus 2013
Vertaald uit het Duits door Corry van Bree | Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 16 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe vallei
Het spel/Het ongeluk/De storm
Krystyna Kuhn

Er is niets fijner dan na het lezen van een goed boek meteen verder te kunnen lezen in het volgende deel én het daaropvolgende deel. Deze dikke pil bestaat uit de eerste drie delen van de reeks De vallei en biedt heel wat uurtjes leesplezier.

Het spel

Wanneer Julia en Robert na een lange reis op Grace College arriveren is het schooljaar al begonnen. De zeventienjarige broer en zus zijn door onvoorziene omstandigheden op de prestigieuze school beland. Grace College bevindt zich in een zeer afgelegen vallei in de Rocky Mountains in Canada en is gelegen aan de rand van Lake Mirror. Julia en Robert krijgen te horen dat het meer gevaarlijk is en dat ze er niet zomaar in mogen zwemmen.

Julia en Robert hebben iets naars meegemaakt en houden zich schuil op de afgelegen school. Voor de buitenwereld moeten ze hun verleden verbergen maar de nachtmerries van Robert zorgen ervoor dat het tweetal meteen opvalt. Robert en Julia maken kennis met hun kamergenootjes  - ze delen elk een badkamer en keuken met drie anderen - maar kunnen hun draai maar moeilijk vinden. Er is de afgelopen tijd zoveel gebeurd en er is nog geen tijd geweest om het allemaal te verwerken. Bovendien ervaart Robert heel sterk het gevoel dat er iets niet pluis is op Grace College.

Tijdens een feestje gaat het helemaal mis. Robert ziet hoe een blauwharig meisje met een groen badpak aan van een hoge rots in het meer springt. Ze komt niet meer boven. Robert springt in het water in een poging haar te redden maar verdrinkt bijna. Probeert het meer hem gevangen te houden? Hij wordt ternauwernood gered maar het meisje is spoorloos. Niemand anders heeft het meisje zien springen en niemand gelooft Robert. Zelfs Julia niet. Maar dan blijkt er een leerlinge vermist te zijn. Het kan echter niet om dezelfde persoon gaan want de vermiste leerling zit in een rolstoel. Wat is er aan de hand? En wie is de persoon die onder de naam Loa.loa vreemde berichten verstuurt?


Het ongeluk

Katie West houdt van uitdaging en voordat ze naar Grace College kwam beleefde ze een geweldige tijd samen met haar vriend Sebastien. Nu mist ze hem enorm en wordt ze geplaagd door schuldgevoel omdat er iets gruwelijks is gebeurd. Katie heeft zich voorgenomen om de berg de Ghost te beklimmen. Vijfendertig jaar geleden hebben acht studenten ook een poging gewaagd. Zij raakten vermist waarna de school enige tijd gesloten is geweest. Katie wil ontdekken wat er met de studenten is gebeurd en weet vier jaargenoten over te halen om met haar mee te gaan. Julia gaat ook mee ondanks de waarschuwing van Robert. Hij heeft een slecht voorgevoel over de tocht.

Een vijfde bergbeklimmer dringt zich aan het groepje op. Hij stelt zich voor als Paul Forster en is de zoon van Katies minst favoriete leraar. Omdat de tocht geheim moet blijven zit er niets anders op dan het gezelschap van Paul voor lief te nemen. Ana Cree, een meisje uit de omgeving, gaat mee als gids. Katie is vastbesloten het avontuur tot een goed einde te brengen en negeert de mysterieuze waarschuwing die ze krijgt: iemand zal sterven.

De tocht is gevaarlijk en het groepje avonturiers haalt zich heel wat ellende op de hals. Tijdens de beklimming stuiten ze op een oude foto van het groepje vermiste studenten. Julia verzwijgt dat ze iemand op de foto herkent en ook Katie houdt voor zich dat ze een bekend gezicht heeft gezien. Hoe kunnen deze mensen op een foto staan van een groep studenten die spoorloos zijn verdwenen? Er klopt iets niet. Maar voordat Katie en Julia het mysterie nader kunnen onderzoeken moeten ze eerst levend huiswaarts zien te keren.

De storm

Ter gelegenheid van de nationale feestdag Remembrance Day hebben de leerlingen en leraren van Grace College een paar dagen vrij. Chris heeft hard gespaard om zijn vriendin Julia een paar dagen mee op reis te kunnen nemen. Hij verheugt zich op hun samenzijn. Samen met nog drie leerlingen hebben ze een auto gehuurd.

Het vijftal vertrekt als laatste omdat reisgenootje Debbie enorm treuzelt. Debbie is een vervelend en bemoeizuchtig meisje en het lijkt wel of ze met de dag onaangenamer gezelschap wordt. Wanneer ze eindelijk het uitgestorven schoolterrein kunnen verlaten, sneeuwt het hevig. De wegen zijn glad en Chris slaagt er niet in de auto op de weg te houden. Gelukkig overleeft iedereen het ongeluk maar Debbie is gewond. Er zit niets anders op dan in de ijzige kou terug naar school te lopen.

Grace College blijkt echter hermetisch afgesloten en de bewakers zijn nergens te bekennen. Het wordt steeds kouder en Debbie gedraagt zich steeds vreemder. Wat heeft haar zo van streek gemaakt? Ze moeten een weg naar binnen zien te vinden, anders vriezen ze nog dood. Maar zijn ze wel alleen?

Deel vier in deze serie -  De voorspelling - verschijnt in december. De eerste drie boeken bieden stuk voor stuk een flinke dosis spanning, mysterie en liefde. Welk geheim herbergt de vallei? Hoe kan het dat er geen dieren leven? Zal Julia de waarheid over een geliefd familielid ontdekken? Krystyna Kuhn houdt de lezer maar liefst 875 bladzijden lang geboeid met spannende ontwikkelingen en interessante personages. Waarschuwing: na het lezen van het eerste deel is er geen weg meer terug. Dit is zeer verslavend leesvoer. 

ISBN 9789049926564 | hardcover |875 pagina's| Moon uitgevers | mei 2013
Vertaald door Corry van Bree
Vanaf 13 jaar

© Annemarie, 1 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De storm
Deel drie uit de serie 'De Vallei'


‘In de vallei gebeurt niets toevallig.’


En gewoon is het ook niet wat daar gebeurt. Dit derde deel is opnieuw zo spannend dat je er beter niet aan kunt beginnen als je niet een aantal uren de tijd hebt!
En misschien ook niet als je de voorgaande twee delen nog niet gelezen hebt, dan is het aan te raden die eerst te lezen.
Het verhaal speelt op Grace College, handig als je daar meer van weet. Dat het college in de Rocky Mountains ligt, vlak bij het gehucht Fields, maar verder overal ver vandaan. Nogal geïsoleerd.
Des te blijer zijn de studenten als ze op 11 november, Remembrance Day, vier dagen vrij hebben en eens weg kunnen. Er is niet één student die blijft. Geen docent ook, alleen twee bewakers.
Daar komen Julia, Chris, Debbie, Benjamin en Rose achter als ze, onderweg naar Vancouver,  pech (is het echt pech?) krijgen met hun auto en terug moeten lopen. Het is vreselijk slecht weer: sneeuw, heftige wind, en ontzettend koud.
Chris wil een andere auto halen om alsnog het weekend door te brengen in het hotel waar hij een kamer gereserveerd heeft voor een romantisch weekendje met Julia. De andere drie hadden andere plannen om de tijd in Vancouver door te brengen. Helaas  voor hen is er geen auto beschikbaar, ze moeten gewoon in hun appartement blijven.
Nou ja, gewoon? Er gebeuren allerlei vreemde dingen, terwijl de storm alleen maar toeneemt.
Een van de bewakers is ineens verdwenen, en als Benjamin hen meeneemt naar de filmzaal, blijkt er al een film in het apparaat te zitten: een film over de jongelui die jaren eerder verdwenen zijn! (zie de eerdere delen van deze serie)
Er moeten nog meer personen in het schoolcomplex zijn… wie anders stuurt die akelige sms-jes?
Wie bedreigt Julia? Als zij verdwijnt, en Debbie ook, moeten de jongens wel in actie komen. Ze beleven een angstaanjagend oerspannend avontuur, dat verband houdt met het verleden.
In dit verhaal zijn het vooral Chris en Debbie die de hoofdrol spelen. Chris is verliefd op Julia, en ontdekt tot zijn spijt dat ze geheimen voor hem geeft. En Debbie munt weer uit in pesterijen, die deze keer ook hun weerslag hebben op haarzelf.


‘Geloof me, Chris, er is een tijd in mijn leven  geweest, waarin ik niet geloofde dat het kwaad bestond. Tot ik het zelf meemaakte.’


Arme lezer: Krystyna Kuhn geeft nog steeds niet prijs wat precies het verband is met wat er al die jaren geleden gebeurd is, of sowieso wat er toen gebeurd is.
Enerzijds licht ze een tip van de sluier op, en aan de andere kant roept ze nieuwe geheimen op. En dan is het boek weer uit. Verdorie!
Voor het volgende deel zullen we opnieuw geduld moeten hebben.


‘Angst was één ding, paniek een stukje erger, maar wat hij nu voelde was van een heel ander kaliber. Er waren geen woorden voor als je adem stokte en de haren in je nek overeind gingen staan… Misschien was het afgrijzen, een woord dat hij alleen uit boeken kende.’


ISBN 9789049925383 | paperback | 304 pagina's | Pimento| maart 2012
Vertaald uit het Duits door Corry van Bree
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo 5 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet ongeluk
Deel twee uit de serie 'De Vallei'

Krystyna Kuhn

Als je deel een eenmaal gelezen hebt, wil je deel twee zo snel mogelijk. En nu zit ik te smachten naar deel drie!


Even de achtergrond van het verhaal, waarvan in ieder geval al vijf delen zullen verschijnen.
Het ongelofelijk spannende verhaal speelt zich af op Grace College. Dat ligt in een afgelegen vallei in de Canadese Rocky Mountains. Het is een eliteschool voor talentvolle jongeren. Maar er gebeuren daar vreemde dingen. Waarom is de school niet terug te vinden op Google Earth? En wat gebeurde er ruim dertig jaar geleden toen een groepje jongeren werd vermist?
In deel een hebben we kennis gemaakt met Julia en Robert, broer en zus met een geheim verleden; met Katie, de onverstoorbare Aziatische Amerikaanse; met Benjamin, de onvermoeibare druktemaker, die altijd en eeuwig met zijn camera in de weer is; met Debbie, de nieuwsgierige en hysterische roddeltante. En dan hebben we Chris, van wie je geen hoogte krijgt, en David, die juist verstandig en helder van geest is.
Katie heeft de hoofdrol in dit verhaal. Ze moet en zal die hoge berg achter de school beklimmen, Mount Ghost. Robert ontraadt hen de tocht, er zal iemand sterven’, maar ze gaat. De anderen moeten maar zien of ze wel of niet mee willen. Debbie wil wel, maar haar kunnen ze gelukkig met een smoesje thuis houden. Voor haar in de plaats duikt de mysterieuze Paul op. Niemand kent hem, maar omdat ze denken dat hij de zoon is van de leraar Frans, en hij bovendien in het bezit is van de enige kaart van de berg, gaat hij mee. Het groepje bestaat tenslotte uit Julia en Chris, David en Katie, Benjamin en zijn camera, Paul en de berggids Ana.
Ze vertrekken, voor een tocht door een moeras, over een gletsjer, en door een tunnel. Katie wil alleen de top bereiken, als een soort bedevaart, maar de anderen willen meer weten van het raadsel van de verdwenen studenten. En Ana heeft zo haar eigen plannen. Net als Paul.
Het wordt een ongelooflijke tocht, waar vreemde dingen gebeuren. Onverwachte vondsten, persoonlijke uitdagingen, en natuurlijk het gevaar dat op de loer ligt. Zal Robert gelijk krijgen? Komen ze dichter bij het ontrafelen van de geheim van Mountain Ghost?


'Voor muren was ze vroeger nooit bang geweest. Muren waren alleen grenzen waarachter het avontuur op haar wachtte, of beter nog, een wereld die iets beloofde. Wat dat iets was, had ze niet kunnen beschrijven, maar als kind al had ze besloten dat dat niet belangrijk was. Belangrijk was alleen dat de muur een grens vormde. Een grens bij de rivier waar ze niet mocht komen. Later de grens waarachter de straten lagen die naar plekken leidden waar ze niet mocht komen. Een grens die ze niet mocht oversteken.'


En natuurlijk doet ze het weer, Krystyna Kuhn: als je het verhaal uit hebt, wil je meer, wil je verder..

ISBN 9789049924744 | paperback | 304 pagina's | FMB Uitgevers | augustus 2011
Vertaald uit het Duits door Corry van Bree Leeftijd: 13 +

© Marjo, 27 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet spel
Deel een uit de serie 'De Vallei'

Krystyn Kuhn

‘Het zou zoveel makkelijker zijn als je het ongeluk dat op je afkomt van tevoren kunt zien.’


In de Rocky Mountains ligt een gehucht, Fields,  en in de buurt daarvan bevindt zich het college waar broer en zus, Julia en Robert, het komende jaar zullen doorbrengen. Een eliteschool, zegt men, maar waarom die zo afgelegen, zo ver verscholen in de bergen moet liggen? Maar dat is nu juist waarom de twee jongeren daar naar toe gaan. Gaandeweg het verhaal krijgen we hints dat hun ouders er niet meer zijn, dat er iets vreselijks gebeurd is in hun verleden, maar het wordt voorlopig niet uitgelegd.  Het doet dan ook weinig ter zake voor wat er gaat gebeuren. Misschien wordt dat een rode draad door de hele serie?
We richten ons op het heden, en Julia vertelt hoe zij haar nieuwe wereld ervaart. Het blijkt absoluut niet de gezelligheid, de vertrouwdheid, het thuisgevoel te bieden dat ze zo graag zou vinden. Haar nieuwe vrienden hebben allemaal zo hun geheimen  en omdat ze zelf ook niet open kunnen zijn, ontstaan er vervelende situaties.  Als de ouderejaars een feest organiseren loopt alles uit de hand.


Dat het een boek voor jongeren is, zou niet moeten betekenen dat er aan je intellect getwijfeld wordt. Kan iemand die op de grond bedwongen wordt, ‘met haar lippen op de grond’ haar belager een trap geven? Ze moet haast een slangenmens zijn. En als bijna op het eind van het boek in een halve pagina verteld wordt over de achtergrond van Julia en Robert is dat een anticlimax. Het is wel erg kort door de bocht. Maar goed, het kan. Ook qua taal is het soms wat overdone.


‘Hij lachte, zijn vingers speelden met haar haar en hij keek naar haar met die prachtige, fascinerende ogen. Julia kon niet anders. Ze moest telkens heel diep in zijn ogen duiken. Maar duiken was tenslotte haar passie.’


Dit soort romantiek valt natuurlijk wel goed bij jongeren. Wat zeker goed zal vallen is de ongelooflijke spanning. Bijna ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Je moet doorlezen, of je wil of niet. Wat voor veel jongeren ook prettig leest, is dat de personages stereotypetjes zijn: Debbie is een hysterische roddeljournalist, Katie de geheimzinnige oosterlinge. Benjamin, de jongen die alles filmt, moet natuurlijk een centrale rol spelen, en dat het meisje in de rolstoel helemaal niet zo onschuldig is, allemaal gesneden koek. Enzovoort.
Er is al een deel twee op komst en het worden er waarschijnlijk zes. Er zijn nog genoeg vragen blijven liggen: wat is het geheim van de school, die niet op Google Earth terug te vinden is? Wie zijn die kinderen voor wie er op de berg een gedenksteen staat?
Omdat duidelijk is dat Krystyn Kuhn een goed spannend boek kan schrijven, hoop ik dat ze de mankementjes van dit eerste deel niet herhaalt in de volgende delen.
Maar dat jongeren deze boeken lekker vinden, dat verbaast me helemaal niet.


ISBN 9789049924508| paperback | 301 pagina's | Pimento | april 2011
Vertaald uit het Duits door Corry van Bree Leeftijd: 13 jaar en ouder

© Marjo, 25 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER