jeugd 13-15 jaar

Guido Kees

http://www.guidokees.be

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Guido Kees in de categorie jeugd 10-12 jaar

 

altHet potlood
Guido Kees


Voor Tom zijn veel vakken, vooral natuurkunde en economie, vakken die hij helemaal niet ziet zitten. Zijn desinteresse, zijn gebrek aan concentratie is er zelfs de oorzaak van geweest dat de docenten tegen zijn ouders zeiden dat hij maar eens naar een specialist moest. Maar zijn ouders zijn het hier niet mee eens:


‘Als je niet in het juiste maatschappelijke vakje past, dan waren alle middelen om je zodanig te vervormen zodat je uiteindelijk wel in dat voorbestemde vakje paste, goed, als je ze (= de maatschappij) de vrije hand zou geven.’


Meestal zit hij maar wat te tekenen, want daar is hij goed in, zeer goed zelfs. Dus hebben zijn ouders het volste vertrouwen dat hij op zijn plekje terecht zal komen. Maar intussen zit hij zich dodelijk te vervelen in de klas. Moderne apparaten interesseren hem niet, muziek en uitgaan ook niet. De anderen op school vinden hem vast een freak, maar dat maakt niet uit.


Thuis is dat anders. Zijn moeder runt een curiositeitenwinkeltje, en hij helpt haar graag.
Als hij op een dag een kist mag uitpakken die uit Boedapest komt, zal zijn leven een drastische verandering ondergaan. In de kist vindt hij een ander kistje, met daarin een doosje waarin een potlood zit. Zodra hij het aanraakt gaat er een onaangenaam gevoel door hem heen. Maar het potlood, hoe opgeslepen en duidelijk veelgebruikt ook, ligt goed in de hand. Om het uit te proberen tekent hij er wat mangafiguurtjes mee in een oud boek. Dat had hij nu niet moeten doen...
Tot zijn grote schrik komt hij er achter dat het potlood magisch is. Er gebeuren dingen die hij in zijn grootste nachtmerries nog niet had kunnen verzinnen. Er moet een eind aan komen, voor er doden gaan vallen, maar hoe gaat hij dat aanpakken?
De hulp die hem geboden wordt komt uit onverwachte hoek, en is hard nodig...


Zeer fantasierijk verhaal, waar je in mee gezogen wordt.  Het heeft een romantisch tintje en een beetje morbide humor. Voor de betere lezer, schat ik in, soms is het taalgebruik wat hoogdravend en zijn de beschrijvingen aan de lange kant. Maar iedereen die begint aan dit boek wil weten hoe dit verbijsterende verhaal gaat aflopen.


Guido Kees is een Vlaming, maar zijn boek werd eerst in Amerika uitgegeven. Daar zijn ook de filmrechten al verkocht.


ISBN 9789078437185 | paperback | 243 pagina's | Uitgeverij Life  |maart 2015
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 29 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER