jeugd 13-15 jaar

Monika Feth

http://www.monika-feth.de (Duits)

 
jeugd  15De schervenverzamelaar


Mina vindt zichzelf naast een lijk. Ze zit onder het bloed. Heeft zij de moord gepleegd? Het slachtoffer is haar vader...
Angstig vlucht ze, naar de plek waar ze veiligheid denkt te vinden, de plek waarvan ze denkt dat daar haar psychiater te vinden is. Hij is er niet. Ze wordt gevonden door Jette, die de dochter is van de vriendin van de psychiater. Jette neemt het meisje mee naar haar huis, en samen met haar vriendin Merle probeert ze er achter te komen wat er aan de hand is. Ze weet dan nog niets van de moord, dat hoort ze de volgende dag pas. Maar dan is ze al zo begaan met Mina dat ze haar niet kan aangeven bij de politie.
Tilo, de psychiater, is daar blij mee, want hij weet hoe zwaar zijn patiënte het heeft. Pas als Mina toestemming geeft kan hij de meisjes er over vertellen. Mina lijdt aan een persoonlijkheidstoornis, ze heeft meerdere identiteiten. Kan een daarvan haar vader vermoord hebben, zonder dat de andere het weten? Tilo denkt van niet. Jette en Merle denken ook van niet, maar Jettes moeder schrikt zich wezenloos als ze hoort wat haar dochter nu weer op de hals gehaald heeft.


Enerzijds is er de zoektocht van de politie, een oude bekende van Jette en Merle (zie eerdere boeken van Monika Feth), anderzijds is er de ontdekking van Mina's innerlijk. Fascinerend natuurlijk, maar soms ook wat ongeloofwaardig.
Meeslepend is het verhaal wel, ook als lezer wil je weten wat er gebeurd is. Zeker als je langzaam te weten komt in wat voor milieu Mina opgegroeid is.
Lekker spannend jeugdboek.


Hardcover | 336 Pagina's | Uitgeverij Clavis ISBN10: 9044807722 | ISBN13: 9789044807721
Origin. titel 'Der Scherbensammler' vertaal door Roger Vanbrabant, vanaf 15 jaar

© Marjo, mei 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 
jeugd 14De aardbeienplukker


Op de flap staat: "een spannende thriller waarin het spel van perspectieven de lezer op het puntje van zijn stoel houdt" En zo is dat...


Het verhaal wordt verteld door een ik-figuur, Jette en een paar hij-figuren: de aardbeienplukker, Georg, de politie-inspecteur Melzig, en de moeder van Jette. Alleen bij Jette zelf is het meteen duidelijk wie aan het woord is, bij de rest minder. Maar dat en de afwisseling maakt het erg spannend.
Jette, Merle en Caro, meiden van een jaar of zeventien, wonen samen in een huis. Caro heeft een geheimzinnige vriend, en als zij vermoord gevonden wordt, valt de verdenking natuurlijk op hem. Maar omdat ze niets van hem weten is het lastig zoeken. De politie komt niet verder, het enige wat zij concluderen is dat het een seriemoordenaar is. Caro is minstens het derde slachtoffer. Jette en Merle besluiten zelf op onderzoek uit te gaan. Dat is vragen om problemen natuurlijk.
Zeker als Jette ook nog verliefd wordt, en helemaal opgaat in haar roze wolk. Haar moeder en Merle worden steeds ongeruster.
Tussen de bezigheden van de meisjes en die van de politie-inspecteur door, is ook de moordenaar aan het woord. We kennen het hoe en waarom van zijn daden.
Het is echt een spannend boek, dat ook voor volwassenen de moeite waard is.


Hardcover | 304 Pagina's | Uitgeverij Clavis | 2005 ISBN: 9044805088 vanaf 14 jaar

© Marjo

Lees de reacties op het forum, klik HIER