jeugd 13-15 jaar

Maryrose Wood

Nachtschade
Deel twee uit de trilogie 'The Poisondiaries'
Maryrose Wood

De hertogin van Northumberland, de huidige bewoonster van het Noord-Engelse Alnwick Castle, dat natuurlijk een locatie is in dit boek, heeft het idee aangebracht. Op het terrein van haar kasteel bevindt zich een giftuin, waar de giftuin uit The Poison Diaries op is gebaseerd.
Wie de schrijfster is, is blijkbaar niet zo belangrijk, haar naam staat nergens op de omslag vermeld.
Het is deel twee uit een serie, en hoewel ik deel een niet gelezen heb, blijkt dat geen probleem. Het verhaal is prima te volgen. Romantische fantasy, spelend in een periode die leidt naar een eeuwwisseling, die van de zeventiende op de achttiende eeuw. Koning George regeerde over Engeland.
Hoofdrolspeler is Jessamine Luxton. Haar vader, weduwnaar, is apotheker, en houdt zich vooral bezig met gif. Jessamine daarentegen is meer geïnteresseerd in het goede dat je met planten kunt doen, hetgeen beïnvloed lijkt door Weed, een jongen die ze in deel een heeft leren kennen. Weed is een weesjongen, die met planten kan communiceren. Maar als deel twee begint is hij verdwenen. Men verdenkt hem van een moord, dus hij zal wel gevlucht zijn. Jessamine wil alleen maar Weed terug, en niet om de reden waarom haar vader hem terug wil. Die wil Weeds kennis.
Dan is er nog een vreemd wezen, Oleander, de prins der giffen, die nauwelijks van vlees en bloed is, maar wel praat tegen Jessamine. Als zij doet wat hij wil, dan zal hij er voor zorgen dat ze Weed terugziet.
Maar hetgeen dat ze moet doen, doet haar wensen Weed nooit meer terug te zien.
Intussen volgen we ook Weed, die op zoek gaat naar de tegenpool van de giftuin: de orto botanica, in Padua. Want hij wil meer kennis om het tegen Jessamines vader en Oleander op te kunnen nemen.


Het is een spannend, meeslepend verhaal, dat wisselend door de beide hoofdpersonen verteld wordt. Die twee verhaallijnen vertegenwoordigen het goede en het kwaad. Het is zelfstandig te lezen, maar natuurlijk ben je wel benieuwd hoe het verhaal verder gaat.
Het draait allemaal om de planten, en daar krijg je als lezer dus ook veel informatie over, zonder dat het storend werkt. Leuk boek dat, ondanks dat het fantasy is, heel realistisch overkomt.


ISBN 9789078345596| 352 pagina's | Baeckens | mei 2012
Leeftijd vanaf 13 jaar Vertaald uit het Engels door Sofie de Cocker

© Marjo, 21 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER