jeugd 13-15 jaar

Alex Haas

altDe strijd om Tanja's bh
Alex Haas


De veertienjarige Ben vertelt hoe verliefd hij is op zijn klasgenootje Tanja. Maar dat mag niemand weten natuurlijk, het is al lastig genoeg als al die leraren op school het steeds maar over de liefde hebben, over de lichamelijke aspecten, zelfs bij wiskunde, en over de gevoelens, vooral bij Nederlands. Ze moeten gedichten schrijven over de liefde, en zelfs een verhaal!
Ben heeft het er moeilijk mee. Wat een flauwekul allemaal! Gevoelens, liefde, dat is voor meisjes, niet voor een stoere jongen als hij! Maar ja, Tanja...
Thuis zegt zijn oudere broer Tom:


‘En kleine? Problemen op school?’
Geen idee hoe hij daar bij komt. Dat ik iets te eten kom zoeken betekent toch niet dat ik problemen op school heb?
‘Je hebt je pen half opgegeten!’ Hij grijnst onnozel en wijst op de  balpen achter mijn oor.’


Er is geen ontkomen aan. En zijn lichaam werkt ook al niet mee. Net als er een feest aan komt verschijnen de pukkels. Precies op het moment dat hij het meisje ziet aan komen, wordt hij onzeker en mislukt het gemakkelijkste trucje met zijn skateboard. Om het over andere lichamelijke dingen maar niet te hebben. De enige die van zijn verliefdheid weet is zijn vriend Felix. Maar als hij zijn verhaal over de liefde moet voorlezen in de klas begaat hij een blunder. Wat hij niet geschreven heeft maar wel denkt, dan zegt hij zomaar hardop. Het levert hem een oorvijg op van het liefste meisje op de wereld. En als je verliefd bent, ben je verblind.
Dolblij is hij dat ze iets tegen hem gezegd heeft, en dat ze hem aangeraakt heeft. Ok, niet zoals hij gewild had, maar toch!
Ook vindt Ben het vreemd dat Felix chagrijnig is, waarom doet hij zo vervelend?


‘Dat is dat niet eerder begrepen heb! De goeierd is jaloers! Maar ik kan hem geruststellen. ‘Lieve hemel, Felix, Tanja is jouw type niet!’


Daar is Ben zo van overtuigd dat als blijkt dat hij de vakantie niet thuisblijft en Tanja dus even uit zijn zicht verdwijnt, hij aan Felix vraagt om een oogje in het zeil te houden. Dat wil Felix wel doen. Hij begint er vast mee op het jaarlijkse schoolfeest.
Ben vindt het wel een beetje eigenaardig, maar Felix is gewoon een hele goede vriend, en met een gerust hart gaat hij met zijn ouders mee naar Denemarken. Daar leert hij Viola kennen. Een leuk meisje, zeker, maar Tanja is zijn uitverkorene. Al schrijft Felix wel schokkende dingen in zijn brieven...


Dit boek is verrassend omdat het vertelperspectief nu eens niet dat van een meisje is. Nu kunnen we lezen hoe een jongen worstelt met zijn eerste verliefde gevoelens. Ook voor meisjes een boeiend gegeven natuurlijk!
Het verhaal wordt met zeer veel humor gebracht, en ook al wil je als puber niets weten van dit soort gevoelens, dan nog is het een leuk verhaal om te lezen. Ben is een jongen die je kent of misschien wel bent: een naïef knulletje bij wie maar langzaam de ogen open gaan. Zo komt hij is komische situaties terecht.
Ik begrijp waarom de Duitse titel niet letterlijk vertaald is, maar ‘die innere Werte von Tanjas BH’ klinkt wel heel leuk!


Alex Haas is het pseudoniem van Jutta Wilke ( 1963, Hanau am Main). Als Alex Haas is dit een debuut, maar Jutta Wilke heeft al meerdere boeken op haar naam staan, prentenboeken, kinderboeken en jeugdboeken.


ISBN  9789044822656 | hardcover | 124 pagina's| Uitgeverij Clavis| juli 2014
Vertaald uit het Duits door Roger Vanbrabant Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 8 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER