jeugd 13-15 jaar

Sarah Moore Fitzgerald

altDe appeltaart van hoop
Sarah Moore Fitzgerald


Het verhaal begint met een herdenkingsdienst voor Oscar Dunleavy. In de kerk bevindt zich ook Meg, het meisje dat sinds eeuwen zijn buurmeisje was. Maar op het moment van zijn verdwijning was ze er niet. Ze was met haar ouders naar Nieuw-Zeeland verhuisd, voor een half jaar maar. Ze wilde eigenlijk niet mee, maar als meisje van veertien heb je niets te zeggen. Dus moest ze Oscar achterlaten, en dat net op het moment dat ze besefte dat ze hem niet kon missen. Ze hield van hem. Maar dat durfde ze niet te zeggen, al schreef ze hem wel een brief, die ze verstopte onder het matras.


In de maanden dat zij er niet was, woonde er een ander gezin in hun huis, waar hun spullen nog achterbleven. En het meisje dat in de kamer van Meg sliep, in het bed van Meg sliep, dat meisje palmde ook Oscar in en het ergste: Paloma vond de brief. En gaf hem aan Oscar. Met boze opzet.


Tijdens de dienst wordt Oscars beste vriendin naar voren geroepen. Meg schrikt, dat is zij immers. Ze wist niet eens dat ze iets moest zeggen! Maar dan staat er een ander meisje op, en Megs wereld, die toch al in duigen was gevallen is nu helemaal aan gruzelementen. Ze is zelfs niet meer degene die Oscars vriendin was…


Toch: ze gelooft eigenlijk helemaal niet dat hij er niet meer is. Dat zou ze toch voelen? De jongere broer, Stevie, is gelukkig: eindelijk iemand die net als hij ook niet denkt dat Oscar dood is. Verdwenen, ja, maar dan moeten ze hem toch zoeken?
Maar wil Oscar, de jongen die magische appeltaarten bakt, wel gevonden worden…

Dit is een prachtig verhaal over vriendschap. Er is ook nog een mooie rol weggelegd voor een oudere eenzame man. Het boek is geschreven in eenvoudige maar doeltreffende taal, en toont de jonge lezer dat je met hoop, en volharding kunt overwinnen.


'Er is altijd een kruimel over', staat dan ook op de omslag.


Sarah Moore Fitzgerald (New York) woont in Ierland. In 2013 debuteerde ze als schrijfster.
De appeltaart van hoop is haar tweede boek.

ISBN 9789000348138 | paperback | 308 pagina's | Van Goor Uitgevers | april 2016
Vertaald door Sandra C Hessels | Leeftijd 13+

© Marjo, 25 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER