In de ban van de wolf
Christine Charliers
In de Pyreneeën woont de veertienjarige Esther. Ze is enig kind van twee werkende ouders, en ze vindt als velen van haar leeftijdgenoten dat ze te strak gehouden wordt. Ze heeft wel een bijbaantje, maar naar feestjes laat haar moeder haar niet gaan.
Alles verandert als op een avond dat ze alleen thuis is drie mannen het huis binnen dringen. Ze bedreigen haar, spuiten haar iets in en zetten een chip in haar nek. Dan verdwijnen ze weer. Vreemd, maar ze hebben niets meegenomen en Esther is gezond van lijf en leden. Denkt ze. Want wat haar de volgende dag zo loom en misselijk maakt is geen griepje. Het is het begin van een wonderlijk metamorfose: al haar zintuigen zijn scherper, en ze is sterker en sneller. Op school trekt ze plots de aandacht van Jonathan, hetgeen Sandra, diens vroegere vriendin superjaloers maakt. Esther was al het pispaaltje van de klas, nu wordt alles nog erger. Al snel blijkt dat ze verandert in een wolf die als ze honger heeft het liefst rauw vlees eet of sterk geëmotioneerd is.
Het is geen weerwolfverhaal, de schrijfster heeft heel andere bedoelingen. Het is ook geen realistisch verhaal, als het in een genre moet worden ondergebracht dan noem ik het een soort science-fiction. Maar eigenlijk wordt de reden van dit metamorfoseverhaal te weinig uitgewerkt.
Er zitten meer haken en ogen aan dit avontuur, het is reuze jammer dat een redacteur de onjuistheden er niet uitgehaald heeft, want op zich is de verhaallijn goed verzonnen.
Maar: de jongedame woont in Spanje, hetgeen nodig zal zijn bevonden vanwege de uitgestrekte bossen waar wolven leven, alsof dat in de Ardennen niet zou kunnen. De jongedame is immers volledig Vlaams, er wordt op school zelfs gewoon Nederlands gegeven! Een gedachtekronkel van de schrijfster?
De mannen die haar bedreigen, gevangen nemen, en die medische handelingen bij haar verrichten zijn het onderling vaak niet eens, ze lijken wel een stelletje amateurs. Dat maakt het voor Esther niet makkelijker, maar voor het verhaal vormt het knullige gedoe geen pre. Het is immers niet bedoeld als een komisch verhaal al zou je het soms denken als je al die originele scheldwoorden leest die Sandra haar toebijt: ‘Beroepsfreak! Fabricagefout! Tapijtkever! Potvis!’
Christine Charliers heeft een vlotlezend en spannend jeugdboek geschreven met een romantisch tintje.
Haar Vlamingismen storen slechts af en toe, dat doen de ‘foutjes’ wel. Als dit boek bedoeld is voor veertien plus, dan onderschat Christine Charliers die doelgroep. Maar geschikt voor jongere lezers is het dan weer niet vanwege het verhaal. Een tweede deel maakt misschien het een en ander duidelijker.
ISBN 9789044824056 | Hardcover | 300 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2015
Leeftijd vanaf 14 jaar
© Marjo, 25 augustus 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER