jeugd 13-15 jaar

Jasmine Warga

http://jasminewarga.com

 

height="167"Mijn hart en andere zwarte gaten
Jasmine Warga

Er zit een zwarte slak in het lichaam van de zestienjarige Aysel. Niemand weet het. Niemand weet dat de zwarte slak haar leven volledig beheerst en elk flintertje vreugde oppeuzelt. Het is een duisternis die maar niet wil  wijken. Een droefheid die maar niet wil verdwijnen. Aysel is depressief. Ze is zo depressief dat ze niet langer wil leven. In gedachten is Aysel al begonnen met afscheid nemen.

Ook al weet Aysel zeker dat ze  dood wil: zelfmoord plegen is best eng. Via de website Zelfmoordpartners ontdekt ze dat een jongen uit een naburig stadje ook niet langer wil leven. Hij noemt zichzelf FrozenRobot en is zeventien jaar oud. Hij zoekt iemand die samen met hem zelfmoord wil plegen. Aysel zoekt contact met hem en ze besluiten elkaar te ontmoeten. Aysel verwacht een pukkelige tiener te treffen maar FrozenRobot blijkt een knappe basketbalspeler te zijn. Waarom wil iemand die zo populair is dood? Aysel zelf is allesbehalve geliefd. Dat komt door haar vader die in de gevangenis zit. Aysel is de dochter van een moordenaar. Iedereen haat haar.

FrozenRobot heet in werkelijkheid Roman. Hij wil op 7 april zelfmoord plegen. Die datum is belangrijk voor hem. Aysel vindt het prima. Over iets minder dan een maand zullen ze er niet meer zijn. Samen zullen ze van een hoge klif springen. Twee vreemdelingen verbroederd door hun doodswens. Aysel en Roman spreken regelmatig met elkaar af om samen een goed plan van aanpak te bedenken. Tegen wil en dank leren ze elkaar steeds beter kennen maar praten over wat hun dwarszit is best moeilijk. Het duistere gevoel is te intens.

Terwijl 7 april steeds dichterbij komt, beleeft Aysel haar leven steeds bewuster. Binnenkort is het immers voorbij. Ze geniet van de zoet-bittere smaak van chocolade in haar mond en de zurige zoetheid van jus d’orange. Keer op keer beseft ze dat ze haar halfbroertje vreselijk zal missen, maar het is beter zo. De wereld is beter af zonder haar. Iedereen mijdt haar immers. Niemand wil met haar omgaan. Nou ja, tegenwoordig lijkt het soms wel of mensen haar minder negeren maar dat kan niet waar zijn. Ze is een outcast. Een indringer in het nieuwe gezin van haar moeder.

Dan verandert alles. Aysel wordt verliefd. Verliefd op Roman. Het klinkt tussen hen. Ze begrijpen elkaar en voeren inmiddels hele gesprekken. Bij Roman voelt ze zich niet langer een freak. Over haar vader durft Aysel echter niets te vertellen. Als Roman hoort wie haar vader is en wat hij heeft gedaan, wil hij vast niks meer met haar te maken hebben. De twijfel slaat toe. Nu Aysel verliefd is, lijkt de wereld iets minder zwart. Soms glimlacht ze zelfs! Roman is nog altijd vastbesloten zelfmoord te plegen. Aysel doet haar uiterste best hem ervan te verzekeren dat ook zij niet van gedachten is veranderd. Toch denkt ze soms dat ze het leven nog een kans moet geven. Wil ze echt nog zelfmoord plegen? Wat zou ze het glimpje hoop dat ze voelt graag met Roman willen delen. Misschien dat ze de toekomst samen aan zullen kunnen. 7 april nadert echter met rasse schreden.

Schrijfster Jasmine Warga schreef Mijn hart en andere zwarte gaten toen ze zelf een zware tijd doormaakte. Een goede vriend was onverwacht gestorven. In een interview met Sarah Herrington vertelt ze dat het verhaal niet op het overlijden van haar vriend is gebaseerd maar dat het verdriet, de liefde en de vriendschap als inspiratiebron hebben gediend. Het schrijven hielp haar uit een donker gat te klimmen.

Mijn hart en andere zwarte gaten gaat over het doorbreken van eenzaamheid. Wie depressief is, heeft de neiging in een schulp te kruipen. Jasmine Warga is ervan overtuigd dat het helpt om te praten met iemand die je begrijpt. Iemand die niet schrikt als je vertelt wat er in je omgaat. Vriendschap is het belangrijkste wat er is. Jasmine Warga heeft geen sprookje van het verhaal gemaakt. Ze maakt het niet mooier dan het is. Een depressie is immers niet zomaar te overwinnen. Er zal een lange strijd geleverd moeten worden. Toch is er hoop. Wie het aandurft het gevoel van hoop te omarmen, kan het gevecht tegen de zwarte slak winnen. Zoek net zolang tot je iemand vindt die het begrijpt. Uit je gevoelens. Het leven kan weer de moeite waard worden als je het een kans geeft.

Het ontroerende en eerlijke Mijn hart en andere zwarte gaten is een debuutroman. Het tweede – nog titelloze - boek van Jasmine Warga zal dit jaar verschijnen.

ISBN 9789045210148 | paperback | 301 pagina's|  Karakter Uitgevers | december 2015
Vertaald door Hanneke van Soest
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 19 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER