jeugd 13-15 jaar

Cees van den Berg

Joe Mellow
Cees van den Berg


In de kinderboeken van Cees van den Berg draait het vaak om een personage die anders is én alleen. In het boek Gevonden was dat meneer Frits die niet meer weet waar hij woont en vangt het meisje Frietje hem liefdevol op. In Paloma moet de elfjarige Paloma zichzelf overeind zien te houden, terwijl haar vader na de dood van moeder voornamelijk dronken in zijn bed of op de bank ligt. Alle twee zijn het mooie en ontroerende verhalen.


In dit boek Joe Mellow is het opnieuw raak.
De vader van Orlando heeft een zwaar ongeluk gehad op het olieplatform waar hij werkt en ligt nu in coma in het ziekenhuis. En nu hoopt Orlando natuurlijk dat vader zijn gauw weer bij zal komen. Maar hoe en wanneer dat zal gebeuren? Niemand die het weet.


Nu heeft Orlando gehoord dat het helpt als je tegen comapatiënten praat of muziek laat horen die zij mooi vinden. En dat brengt hem op een geweldig idee! Orlando's vader is namelijk helemaal gek op jazzmuziek en vooral op de muziek van Joe Mellow. Hij noemt zichzelf zelfs een Mellower. Als Joe nou eens bij zijn vader zou komen spelen? Dan moet papa vast en zeker wel uit zijn coma komen. Dat kan haast niet anders. Maar niemand hoeft het te weten want dan hebben ze vast commentaar en gaat zijn plan misschien niet eens door!


Zo'n idee is natuurlijk snel bedacht maar dan moet het ook nog uitgevoerd worden en dat gaat veel minder vlot als Orlando zou willen.
Orlando heeft wel Joe's mail-adres gevonden en tot zijn geluk belooft Joe te komen, maar de reiskosten moeten wel betaald worden...


Orlando, zelf net zo gek op muziek als zijn vader, verzint iets enorm liefs, maar dan nog loopt het heel anders dan Orlando gehoopt en bedacht had. Is Joe eigenlijk wel zo geweldig als zijn vader en hij denken? Maar Orlando zet door, hij zal en moet zijn vader terugkrijgen! Tegelijkertijd prikt hij dwars door de lastige houding van Joe heen. Maar of Joe daar tegen kan? Dat is nog maar de vraag...


Opnieuw is het een vlot geschreven verhaal, toch mis ik wel het mooie invoelende wat in de eerder genoemde boeken sterk aanwezig was. Eigenlijk krijg je een beetje een hekel aan Joe maar dat gebeurde ook in het boek Paloma, die vader van haar zou je ook een schop onder zijn bips willen geven. Maar bij Joe is zijn houding minder begrijpelijk.
Ook de afloop van het verhaal is een beetje vergezocht.


Is het boek dan geen aanrader? Ja zeker wel. Want ondanks deze opmerkingen is het nog altijd een kinderboek dat boven het gemiddelde uitsteekt.
Het verhaal heeft een apart uitgangspunt, bovendien geeft het aan hoeveel muziek voor iemand kan betekenen én leren we hoe iemand in moeilijke omstandigheden toch overeind weet te blijven en aan weet te pakken.
Cees van den Berg is echt een schrijver die langzamerhand steeds meer zijn naam tussen de goede kinderboekenschrijvers in weet te nemen.


ISBN 9789047714675 | Hardcover met stofomslag | 196 pagina's | NUR 284 | Lemniscaat | 21 juli 2022
Leeftijd 13+

© Dettie, 2 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER