jeugd 13-15 jaar

J. Harris

http://www.joanne-harris.co.uk (Engels)

 
jeugd 13Vuurvolk


Het prachtig uitgevoerde boek begint als een “normaal” fantasy-boek.
Het verhaal speelt zich af in de Middenwerelden, één van de negen werelden van het universum, waar eeuwen terug een grote strijd gewoed heeft tussen goden en andere bewoners van de werelden: Ragnarok. De goden hebben een aantal stappen terug moeten doen en hebben sterk aan macht ingeboet. De Orde heerst nu en heeft alle magie uitgebannen, bijgeloof uitgeroeid, zelfs aan dromen hangt een duister luchtje! Met het Woord in de hand handhaaft de Orde haar gezag en vecht tegen Chaos.


Als het verhaal begint is Malin Smid een veertienjarig meisje en het buitenbeentje in het dorpje Malbry waar ze woont. Haar moeder is bij haar geboorte overleden, haar vader is een hardwerkende, niet zo intelligente man, en haar zusje mooi, maar ook niet al te slim. In de ogen van de andere dorpsbewoners is ze buitengewoon vreemd, lastig en zelfs eng: ze heeft fantasie, ze vertelt verhalen, volgens overlevering gaat ze om met kobolden en, heel erg eng, ze heeft een roestbruin runenteken in haar hand gegrift staan. Daarbij heeft ze ook nog sinds haar zevende jaar een hechte vriendschap met Eenoog, een haveloze zwerver die elk jaar een aantal dagen in de Strøm-vallei verblijft en dan dagenlang met Malin optrekt. Wat die twee te bespreken hebben? Het dorp vraagt zich eigenlijk af waarom Malin nog niet gezuiverd is door onderzoekers van de orde.
Die zomer ontdekt Malin per ongeluk dat ze niet het meisje is dat ze dacht te zijn en dat ze onvermoede krachten heeft. Dat is het begin van een stroomversnelling aan gebeurtenissen die de hele “bekende” wereld op zijn kop zet en alles in beweging brengt: de goden die veelal ondergronds leefden, de Orde, de mensen, de doden en de levenden, de kobolden, de Fluisteraar en de Zeven Slapers. Een ordelijk verslag van de gebeurtenissen die volgen valt hier niet weer te geven, daarvoor is het te chaotisch. Iedereen is op pad met andere doeleinden, iedereen heeft een verborgen agenda, rivaliteit en vetes uit het verleden spelen een grote rol. Hoe lager men in de werelden komt hoe vreemder de omstandigheden worden tot uiteindelijk helemaal niets meer is wat het leek te zijn en alles op zijn kop staat: Chaos alles dreigt te overspoelen. Aan het eind wordt er toch weer een soort evenwicht bereikt, maar wel met de wetenschap dat er in de verre toekomst weer eenzelfde botsing in het verschiet ligt. De strijd tussen goed en kwaad, orde en chaos gaat eeuwig door.


Voor dit boek heeft de schrijfster geput uit de Germaanse en Scandinavische (waaronder IJslandse) mythologie: het begrip Ragnarok, de runen, de goden zijn allemaal met naam en toenaam bekend vanuit het mythische verleden. Ik vind het bijzonder jammer dat er nergens in een voor- of nawoord gerefereerd wordt aan het gebruik van deze oude verhalen. Het zou het boek mogelijk veel interessanter maken als er verwijzingen en uitleg in zouden staan, waardoor het in dit boek vertelde verhaal aanzienlijk verduidelijkt zou worden. Te veel wordt bekend verondersteld.
Tot ongeveer tweederde van het boek is het een aardig verhaal dat vlot leest en boeiend is door de afwisseling in het perspectief. Maar als eenmaal iedereen op pad is en de zaken zijn gaan rollen wordt het boek steeds rommeliger. De chaos die aan het einde beschreven wordt moet inderdaad vermeld worden, maar dat zou mijns inziens wel wat korter kunnen, bladzij na bladzij van een duister niets is een beetje te veel van het goede. Ik vraag me af of er veel jongeren zijn die genieten van deze woordenbrij.


Helaas, ik kan over dit boek niet zo enthousiast zijn als over haar andere boeken, die ik met genoegen gelezen heb. In potentie bevat dit boek een goed verhaal, maar dat is er helaas niet uit gekomen...


Uitgeverij de Fontein, september 2007 Gebonden, 479 bladzijden, vertaald uit het Engels door Kris Eikelenboom ISBN 978 90 261 3230 8 vanaf 13 jaar

© Janna, december 2007

Reageren? Klik hier!

 
jeugd 13Vuurvolk


Prachtige vormgeving, mooie omslag, en met kaarten en lijsten van personages en andere handige informatie niet achterin zodat je pas ziet dat het er is als je het boek uit hebt.. maar heel prettig voor je met het verhaal begint. Dat verhaal, dat is zo complex dat het eigenlijk niet na te vertellen valt. Het is een fantasyboek, over diverse werelden, met wezens als kobolden, goden, monsters, orakels en nog veel meer.


De hoofdpersoon is een meisje van veertien, Marlin, die altijd al wel wist dat ze een buitenbeentje was in de gemeenschap waar ze opgroeit. De enige met wie ze het goed kan vinden is een zwerver, die zich Eenoog noemt, en die maar zo af en toe eens langs komt. Hij vertelt haar verhalen over hoe de wereld in elkaar zit: over de Orde, over de Goden -de Vanir en de Aesir. Over de reeds geleverde strijd tussen hen, en de stand van zaken nu.
Marlin luistert geboeid, en komt er langzaam achter dat ze zelf ook bepaalde krachten bezit. In haar hand heeft ze een runeteken, een bewijs dat ze anders is dan het gewone volk, waar ze bij opgroeit. Dat volk ontkent vreemde dingen: dromen, dat doen ze niet, of in ieder geval: ze praten er niet over. Als ze geritsel horen ergens in de kelders, dan moeten dat ratten zijn. Marlin weet wel beter: het zijn kobolden. Verhalen over tovenarij en goeden, die hoort ze dus alleen van Eenoog.
Als Marlin op een dag spontaan gebruik heeft gemaakt van haar verborgen krachten, vertelt Eenoog haar meer..over de eeuwige strijd tussen Orde en Chaos, over de Zeven Slapers en de Fluisteraar. Marlin moet de Fluisteraar gaan halen...
Het begin van een fantastisch avontuur, waarin bijna niemand is wat hij zegt te zijn, en niemand doet wat hij belooft. Het sleurt je mee in een draaikolk: een steeds wisselend decor vol vreemde wezens, enorm spannend.. Tot op het laatst weet je niet hoe het zal aflopen.
Maar: je moet wel een liefhebber zijn wil je dit kunnen waarderen. Het is erg ingewikkeld - maar daar zijn de lijsten een goed hulpmiddel - en nou ja: zeer fantasierijk!
Ik vind het een heerlijk boek, dat ik best nog eens wil lezen.


ISBN 978-90-261-3230-8,  gebonden 479 pagina's, Uitgeverij De Fontein Baarn september 2007, vanaf 13 jaar
originele titel "Runemarks" vertaald uit het Engels door Kris Eikelenboom

© Marjo, oktober 2007

Reageren? Klik hier!