jeugd 13-15 jaar

Ronald Verheyen

De fatale foto
Ronald Verheyen

Op de eerste dag van de zomervakantie is de dertienjarige Tim met zijn vriend naar een platenzaak geweest om daar zijn vakantiegeld te besteden aan vinylplaten. Hij zit op een bankje in Antwerpen te genieten van de zon en van zijn aankopen, terwijl hij wat met zijn smartphone speelt. Foto’s maken vindt hij leuk, zomaar wat klikken en dat doet hij nu ook.
Maar het voorval dat hij vastlegt zal zal zijn vakantie volledig veranderen. Hij ziet hoe een vrouw ‘met hautaine blik en emotieloos gelaat’ een man ontmoet die ineens ineenzakt. Tim heeft iets zien blikkeren. Hij blijft foto’s maken. En dan rolt er een kokertje naar hem toe, dat de vrouw duidelijk wil hebben. Maar voor hij haar kan gehoorzamen komen er mannen aanrennen en er scheurt een scooter het plein op, waar de vrouw achterop stapt.
Tim is in shock. Is hij nu getuige geweest van een moord?


De politie geeft al snel aan dat het gezin beter eerder op vakantie kan gaan dan de bedoeling was. Tim vertrekt met zijn ouders naar Wales, naar Hay-on-Wye (het bekende boekendorp) waar ze logeren bij zijn moeders zus. Ze krijgen politiebegeleiding tot Calais, dus er moet echt wel iets ergs aan de hand zijn. Op het moment dat Tim ook in het boekendorp gevolgd lijkt te worden, komt er meteen bescherming.


En er is nog meer aan de hand in het dorp. Op het moment dat Tim arriveert wordt Richard Booth dood in zijn tuin aangetroffen. Booth was veertig jaar lang ‘koning van het dorp’, en de mensen zijn ontzet. Wat gaat er nu gebeuren met hun winkeltjes, die zij van Richard huurden?
Inderdaad blijkt iemand plannen te hebben…


Het grappige van dit verhaal is dat het vol verwijzingen zit naar bekende personen. Er lijkt een akelige grote hond te zijn. En wat is die gloed die Tim – net als anderen – ziet? Maar het is toch een thriller met een prettige spanningsboog voor de beginnende thrillerlezer. Er gebeuren genoeg akelige dingen, maar de beschrijvingen hadden bloederiger en schokkender gekund dan dit:


‘Net toen Tim zich bukte, weergalmde en een knal door de vallei. Een fractie van een seconde later weer een. Zo dichtbij, dacht hij en op dat moment voelde hij iets vochtigs op zijn gezicht spetteren. Op één knie steunend zag hij de terreur voor zich ontrollen. Galahad, de rode wouw, spartelde op de grond enkele meters van hem vandaan. Zijn linkervleugel aan flarden. Daarna gleed zijn blik naar Stuart die naar zijn schouder greep. Er vloeide bloed uit een gat aan de rechterkant net onder het sleutelbeen.’


Dit kan de jeugd wel aan. Je zou kunnen stellen dat de slechteriken niet zo goed in hun vak zijn. Dat is in thrillers voor volwassenen ook vaak het geval!
De bladspiegel is vrij rustig, er zijn veel dialogen.


Ronald Verheyen (1951) is oorspronkelijk leraar en weet dus wel wat kinderen aankunnen. Bovendien brengt hij op een speelse wijze allerlei wetenswaardigheden onder de aandacht, over Wales en over de Engelse literatuur, zoals De Hond van de Baskervilles die in een van de Sherlock Holmesverhalen voorkomt. Zou leuk zijn als jonge lezers daar nieuwsgierig naar worden!


ISBN 9789462420816 | Paperback | 131 pagina's | Kramat | april 2018
Leeftijd: 13+

© Marjo, 7 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER