jeugd 13-15 jaar

Andie Daleboudt

https://andie.nl

 

Tess vindt haar weg
Andie Daleboudt


De veertienjarige Tess blokt voor de overgang naar de derde klas. Haar leraar Frans waarschuwt haar: als ze geen betere punten haalt blijft ze zitten. Dat wil ze niet natuurlijk: haar vriendin Inge zal wel naar de derde gaan en thuis? Ze krijgt er vast op haar falie!


Maar thuis is nu net het probleem: ze kan zich niet concentreren op haar leerstof. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont nu met haar moeder en Charles in een kast van een huis. Hij is een Fransman, die wel Nederlands spreekt gelukkig, maar die haar altijd slecht behandelt. Eigenlijk behandelt hij haar moeder ook niet goed, weet Tess. Maar ze beseft pas goed wat er eigenlijk aan de hand is als ze er getuige van is dat Charles haar moeder neerslaat, omdat die weigert met hem mee te gaan naar Frankrijk. Tess had gehoord dat zij ook mee moest – waarom? – en helaas mislukt haar ontsnappingspoging. Terwijl ze niet weet hoe het met haar moeder is, wordt ze ontvoerd naar Zuid-Frankrijk.


Tess komt in een zeer gevaarlijke situatie terecht. In een land waar ze de taal niet van spreekt.
Hoe kan ze hier uit geraken?


Poeh, een spannend verhaal. Vaak denk je bij thrillers dat het in het echt niet zo kan gebeuren, hoewel je je daar in kan vergissen, want de wereld is slecht. Maar het verhaal van Tess benadert de werkelijkheid meer dan menige andere thriller.
Het is mooi om te lezen hoe een muis zich ontwikkelt tot een leeuw. Tess leert heel wast in deze paar akelige weken, en niet alleen Frans…


De verhaallijnen wisselen elkaar af: Tess en Inge. Zo wordt de spanning opgebouwd. Je vraagt je af of Inge wel op tijd zal ontdekken wat er aan de hand is.Dit is een prima Young-Adult-debuut!


Andie Daleboudt ontdekte het schrijven toen zij voor haar eigen zoon de teksten van de leeslessen op school verving door eigen verhaaltjes. In 2004 verscheen een kinderboek ‘Weer vrienden’.


ISBN  9789492719553 | paperback | 258 pagina’s | Uitgeverij Keytree | maart 2023

© Marjo, 18 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER