jeugd 13-15 jaar

Sophie Kinsella

http://www.sophiekinsella.co.uk

 

height=Niet te filmen!
Sophie Kinsella

Nog niet zo lang geleden was Audrey een doodgewone tiener. Nu zit ze thuis. Haar ogen gaan verscholen achter een zonnebril en het liefst zit ze alleen in de schemerige televisiekamer. Het gaat niet goed met Audrey. Er is iets gebeurd. Iedereen in haar omgeving weet wat er aan de hand is maar Audrey wil het niet aan de lezer vertellen. Het is te pijnlijk. Te heftig. Als Audrey beter is, zal ze naar een nieuwe school gaan. Nu bestaat haar leven vooral uit therapie en het slikken van medicijnen. Audrey voelt zich dagelijks heel bang en angstig.

“Dus nu weet je het.
Of nee, ik denk niet dat je het weet – je raadt ernaar. Ik zal je uit je lijden verlossen met een volledige diagnose: sociale angststoornis, algemene angststoornis en depressieve episodes.
Episodes. Alsof een depressie een comedyserie is met elke keer een grappige clou. Of een dvd-box met cliffhangers. De enige cliffhanger in mijn leven is: ‘Zal ik ooit bevrijd zijn van die shit?’, en neem maar van mij aan dat het vrij saai wordt op den duur.”

Audrey heeft een aardige psycholoog. Ze heet dokter Sarah. Dokter Sarah probeert Audrey te helpen en ze heeft een goed idee. Audrey durft geen oogcontact meer met mensen te maken. Zelfs niet met haar eigen familie. Daarom heeft dokter Sarah bedacht dat Audrey moet gaan filmen. Verborgen achter haar videocamera kan ze haar leven vastleggen en gesprekken met haar ouders, broer Frank en kleine broertje Felix voeren. En zo begint Audrey aan de documentaire “Mijn serene, liefdevolle huisgenoten.”

Nee, de titel van de documentaire is niet serieus bedoeld. Audreys familie is namelijk helemaal niet sereen en vaak is ook het liefdevolle gedeelte ver te zoeken. Zo filmt Audrey haar moeder die doordraait en dreigt de computer van Frank uit het raam te gooien. Audrey’s moeder komt behoorlijk hysterisch over. Volgens haar is Frank spelverslaafd, wat best wel eens kan kloppen.

Frank speelt het spel LOC vaak samen met zijn vriend Linus. Audrey vindt het best eng dat Linus regelmatig bij hun thuis is. Op een dag doet Linus zelfs iets vreselijks: hij zoekt contact met Audrey. Audrey raakt volledig in paniek. Toch is ze ook een beetje onder de indruk van de leuke jongen met zijn sinaasappelpartje-lach. Tijdens het volgende bezoekje van Linus ontstaat er een briefwisseling. Felix rent als een miniatuur-postbode tussen de vertrekken heen en weer. Toch weet Audrey niet wat ze moet doen. Stel dat Linus nogmaals een gesprek probeert aan te knopen? Vindt ze dat erg of zal ze iets terug durven zeggen?

Madeleine Wickham schreef onder haar eigen naam een zevental boeken maar toen ze in 2000 onder het pseudoniem Sophie Kinsella met het boek Shopaholic! (The Secret Dreamworld of a Shopaholic) op de proppen kwam, brak ze definitief door. In het verhaal beschrijft de auteur op hilarische wijze het leven van koopverslaafde Becky Bloomwood. De belevenissen van Becky groeiden uit tot een ware reeks en het eerste deel werd succesvol verfilmd. De boeken van Sophie Kinsella vallen onder het genre chicklit. Ik ben geen fan van dit genre maar stiekem heb ik destijds enorm van Shopaholic! genoten.

Niet te filmen! (ook met uitroepteken) is de eerste young adult-roman van Sophie Kinsella. Is het ook een chicklit? Ja en nee. Wat schrijfstijl betreft ademt dit boek een typische Sophie Kinsella sfeer uit. De personages zijn uitvergroot, de situaties hilarisch en er heerst een chaotische drukte. Toen ik aan dit boek begon, wist ik niet of het iets toe zou voegen aan het grote aanbod young adult-boeken dat al voor jongeren beschikbaar is. Ik vond de moeder van Audrey overdreven hysterisch en het verhaal kwam wat “popiejopie” op me over. Al snel veranderde dat en ontdekte ik dat Sophie Kinsella juist op een prettige, losse manier over een heel gevoelig onderwerp heeft geschreven. Vooral de wijze waarop Linus de ziekte van Audrey benadert, is hartverwarmend. En is Audrey’s moeder werkelijk hysterisch of maakt ze zich gewoon zorgen? Het is immers niet niks om een zieke dochter te hebben. De ziekte van Audrey heeft zijn weerslag op het hele gezin. Niet te filmen! begint als een doldwaas verhaal maar blijkt heimelijk ook over een portie ontroerende diepgang te beschikken.

ISBN 9789044347371 | paperback | 280 pagina's | Moon | juli 2015
Vertaald door Mariëtte van Gelder
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 20 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER