jeugd 13-15 jaar

Evert Hartman

altOorlog zonder vrienden
Evert Hartman


Bijna vijfendertig jaar geleden verscheen dit boek (onderhavig boek is een heruitgave) en het boet niets in aan kracht. Deels natuurlijk omdat het speelt in de Tweede Wereldoorlog, maar ook omdat het gaat om keuzes maken, om volwassen worden.


Het is het verhaal van de veertienjarige Anton, zoon van een NSB-er en ook opgevoed, gedrild, zeg maar, in de idealen van zijn vader. Anton is lid van de Jeugdstorm, en gelooft wat hem verteld wordt. De enkele keer dat hij stuit op een verhaal dat gaat over de fouten van de Duitsers, beschouwt hij dat als grove leugens. Hoe durven ze! Duitsland zal Nederland nooit inlijven, maar ze zullen er wel beter van worden. Als die domme Hollanders dat nu maar eens wilden inzien! En wat is er mis mee om die verderfelijke volkeren, zoals joden en zigeuners, eens te laten werken voor de kost?
Maar Anton heeft het moeilijk: op zijn HBS is hij aanvankelijk de enige uit een NSB-gezin, en hij wordt er voortdurend mee gepest. Als hij daar thuis over vertelt, is zijn vader woest. Vader werkt op de gemeente en heeft de juiste vrienden. 
De grootste pestkoppen worden opgepakt en dat is hun verdiende loon, maar moet hij nu ook die jongen aangeven die hem gered heeft toen hij door het ijs was gezakt?
Of erger: het meisje waar hij verliefd op is, van wie hij ontdekt dat ze voor het verzet werkt?


Het verhaal, verteld vanuit het perspectief van de foute kant, lag vijfendertig jaar geleden gevoeliger dan het nu ligt denk ik, maar het blijft een verhaal dat aanspreekt. De gevoelens van Anton zijn van alle tijden. Gewetensnood, liefde,  wraak, en pesten.
Er gebeurt heel veel, het wordt vlot verteld, en mocht je problemen hebben met bepaalde begrippen, dan staat er achter in het boek een woordenlijst.


ISBN 9789060693780 |Hardcover |252 pagina's |Uitgeverij Lemniscaat| november 1988
Leeftijd 13+

© Marjo, 16 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER