jeugd 13-15 jaar

Carry Slee

http://www.carryslee.nl/

 

altSpijt!
Carry Slee

Het verhaal in het kort:
David zit in de tweede van een middelbare school. Sinds begin van dit schooljaar is zijn oog op Vera gevallen en is hij als een blok voor haar gevallen. Zijn schoolwerk lijdt er onder, en zijn heldere blik ook, zo blijkt uit dit verhaal. Hij merkt namelijk heel goed op dat Jochem, een klasgenoot, gepest wordt, en al keurt hij dat helemaal af: hij doet er niets aan. Hij helpt Jochem niet als anderen zijn kleren uit de doucheruimte meenemen, zodat hij niet op de schoolfoto komt te staan. Ze schelden hem uit voor zeug, en geven gelijksoortige benamingen, en zelfs als David ontdekt dat ze Jochem hun – betaalde - werk laten doen zogenaamd zodat ze daarna niet meer zullen pesten, grijpt hij niet in. Want hij is met zijn gedachten bij Vera. Daar krijgt hij gruwelijk spijt van als op een dag Jochem onvindbaar is.

In juni 2013 is de film Spijt! in première gegaan. ‘De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Carry Slee, die al bij verschijnen ruim zeventien jaar geleden een verpletterende indruk maakte op veel lezers.‘
Carry Slee won met dit boek de prijs van de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury. Spijt! is het zesde boek van Carry Slee dat wordt verfilmd.
Ik als volwassene vind het verhaal maar la-la. Je vliegt er door heen en is zo voorspelbaar. Maar ik begrijp wel dat de jongeren, voor wie het boek geschreven is, dat heel anders ervaren. Het beschrijft de wereld van jongeren, met al hun ditjes en datjes, en daarbij nog een enorm probleem, dat helaas ook niet bijzonder is, maar geregeld voorkomt. Herkenbaarheid dus volop.
Het is een zwaar onderwerp dat eigenlijk heel luchtig beschreven wordt. Misschien dat het daarom zo aanslaat? En als onderwerp van discussie in de klas is het een uitstekend uitgangspunt.

ISBN 9789026988646 | hardcover |144 pagina's| Van Holkema & Warendorf | februari 2002

© Marjo, 29 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER