Uitbinkers
Cees van Roosmalen
Als Stefan en Jill, twee buitenstaanders, voorgesteld worden in dit boek, weet je van tevoren dat zij elkaar zullen leren kennen. De vraag is natuurlijk hoe dat verloopt.
Stefan is bepaald geen makkelijke jongen: om het minste of geringste wordt hij kwaad, en gebruikt dan heel snel - zelfs al wil hij dat niet - zijn vuisten. Waarom is hij zo’n bozige jongen die lak lijkt te hebben aan alles en iedereen? Zijn ouders zijn gescheiden, en zijn vader wil dat niet accepteren, zodat hij nu zelfs een straatverbod heeft. Maar toch duikt hij nog op, en dan wil Stefans moeder dat hij haar kant kiest. 'Laat me niet alleen.' zegt ze.
Stefan ontdekt dat er twee kanten aan een verhaal zitten, maar of het daardoor makkelijker wordt om te begrijpen wat er gebeurd is?
Jill intussen is jonger dan Stefan, maar zit wel op dezelfde school. Haar klasgenoten zien haar niet staan, pesten en treiteren haar. Jill lijkt zich er niets van aan te trekken, maar natuurlijk heeft ze het er moeilijk mee. Als zelfs degene die ze als een vriendin beschouwde het af laat weten, krijgt ze het nog moeilijker.
Gelukkig is er een lichtpuntje en dat is Stefan. Niet dat hij haar ziet zitten, ze is een mager meisje, met niet bepaald de kenmerken die een jongen graag ziet, en op school negeert hij haar ook. Maar in het verzorgingshuis waar ze beiden komen - Jill als begeleider van haar moeder die pedicure is, en Stefan omdat hij daar een baantje heeft als afwasser – komen ze elkaar tegen en blijken ze het allebei niet prettig te vinden hoe de oudjes daar behandeld worden.
De twee jongeren worden uitstekend beschreven. We lezen hoe Jill haar heil zoekt in schoenen, die volgens haar iets doen met haar stemming; hoe zij dus geen enkel probleem heeft met Stefans gebrek; hoe Stefan zijn best doet om met zijn agressiviteit om te gaan. Het zijn echte moderne jongeren, die hun weg zoeken in het leven dat niet over rozen gaat.
ISBN 9789044808650 | Hardcover | 200 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2008
Leeftijd vanaf 13 jaar
© Marjo, 15 juli 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Uitblinkers
Jill is een mager, iel meisje. Haar klasgenoten zijn allemaal al van rondingen voorzien maar zij niet. Jill vindt dat niet zo erg, zij heeft tenminste heel mooie voeten! En al die meiden van haar klas hebben enorm lelijke, onverzorgde voeten. Jill's moeder is pedicure, vandaar dat Jill ook veel weet over voetverzorging. Ze zit vaak bij haar moeder als zij klanten heeft of gaat met haar moeder mee naar het verzorgingshuis voor demente bejaarden.
Op de school van Jill zit ook Stefan. Een heel agressieve jongen die deze agressie geërfd heeft van zijn vader die gescheiden is van zijn moeder. Hij treitert de kinderen op school en iedereen is eigenlijk een beetje bang voor hem.
Van zijn moeder moet hij een baantje zoeken en zo komt hij als afwashulp in het verzorgingshuis werken. Hij heeft een zwak voor de bejaarden en is zelfs erg lief voor ze! Mevrouw Koppens vindt hij helemaal te gek. Een lekker pittige oude dame, maar waarom roept ze steeds zúster, zúster? De zusters zijn er toch?
Natuurlijk ontmoet hij Jill daar en langzamerhand krijgen ze meer contact met elkaar. Jill ontdekt een geheim van Stefan. En Stefan gaat het magere, spichtige meisje steeds meer waarderen...
Ze hebben samen nog een heel bijzondere ontmoeting met iemand en Jill helpt Stefan bij een heel moeilijk moment in zijn leven.
In het begin van het verhaal vond ik het een beetje teveel over voeten gaan maar naderhand ontwikkelt het verhaal zich in gunstige richting. Jill en Stefan zijn totaal anders maar zeer aan elkaar gewaagd. En wie is nu eigenlijk de sterkste van de twee? Stefan met zijn dreigende houding? Of Jill die zo timide lijkt?
We lezen over de vader van Stefan die een echte stalker is, over de twijfels die Stefan over hem heeft. We lezen over Jill die anders is dan de meisjes in haar klas en ook het nodige te verwerken heeft. Is het dan toch de ruwe bolster met de blanke pit en stille wateren hebben diepe gronden?
Zeer prettig boek om te lezen.
Hardcover | 200 Pagina's | Uitgeverij Clavis april 2008 ISBN10: 9044808656 | ISBN13: 9789044808650 vanaf 13 jaar
© Dettie, mei 2008
Reageren? Klik hier!
Kracht
Cees van Roosmalen
‘De jongen geeft een por tegen mijn borst. ‘Die pet, wat doe je met mijn pet!’
Ik neem de pet van mijn hoofd en reik hem de jongen aan. Die pakt hem vast, maar laat hem op hetzelfde moment weer los.
‘Mijn pet laten vallen…jij durft nogal,’ zegt de jongen met de grote oren. ‘ Oprapen, sukkel!’
Ik kijk om me heen. De jongens grijnzen. Eentje schopt tegen mijn fiets, anderen volgen zijn voorbeeld.
Mijn hart jaagt als een kapotte wekker, maar ik probeer net te doen of ik heel rustig ben. ‘Hou op,’ zeg ik.
‘Ik heb die pet niet laten vallen. Dus raap hem zelf maar op.’
Stoer zijn, is dat met z’n allen tegen één? Is dat je ouders tegenspreken? Brutaal zijn? Er op los slaan? Zoveel bier drinken dat je alles onderkotst?
Maar het schijnt er bij te horen, ontdekt Niels, als stoer zijn ook is dat je meebrult met andere voetbalfans, als je denigrerend doet over vrouwen.
Niels was dertien toen zijn moeder na een akelige ziekte kwam te overlijden. Zijn ouders waren al gescheiden, en hij zag zijn vader maar een keer in de drie maanden. Dan gingen ze samen een wandeltocht maken in de bossen. Maar Niels vond daar weinig aan. Wat had hij nou aan zo’n vader?
Hij mag bij zijn oom en tante komen wonen, maar zijn tante maakt hem wel duidelijk dat hij niet kan blijven. Later hoort hij dat ze vindt dat hij en Amber, hun veertienjarige dochter, te close zijn.
Inderdaad kunnen ze heel goed met elkaar overweg, en als Niels bij zijn vader gaat wonen, houdt hij contact met haar.
Dat is zijn redding. Amber zet hem af en toe met beide benen op de grond, als hij dreigt door te slaan. Want bij zijn vader woont ook Ricardo, een zes jaar oudere halfbroer. En Ricardo is een fanatieke fan van een voetbalclub, trekt zich niets aan van zijn ouders en is erg ‘stoer’, zoals hierboven beschreven. Aanvankelijk wil Ricardo niet veel van zijn broertje weten, maar dat verandert, want zo’n naïeve jongen blijkt best wel handig. Niels wordt meegesleept, en het loopt danig uit de hand.
‘Mijn kater is over, maar dat gevoel van kracht, het erbij horen, dat is er nog’.
In dit boek wordt verteld hoe Niels, die niet al te stevig in zijn schoenen staat na alles wat hij meegemaakt heeft, een meeloper wordt, en denkt dat ‘kracht’ het gedrag is van Ricardo.
Hoe het komt dat Ricardo zo is, dat weten we niet. Het is natuurlijk ook niet zo dat een bepaalde achtergrond altijd leidt tot bepaald ongewenst gedrag. Niels is gelukkig een slimme jongen, die nadenkt over zijn gedrag. Een jongen die beseft dat het een andere soort kracht is, waar hij behoefte aan heeft.
ISBN | 9789044815610 | Hardcover | 175 pagina's | Clavis | april 2011
Vanaf 13 jaar
© Marjo, 29 mei 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER