jeugd 13-15 jaar

Martine Glaser

Mij pak je niet
Martine Glaser


Josje Schippers werkt bij BT, een van de vestigingen van een Amerikaans bedrijf. Het is een fijne baan, vindt ze, al is haar baas, de heer Magnussen, wel veeleisend. Ze moet nogal eens overwerken, en aangezien ze mantelzorger is voor haar zieke vader, komt dat niet altijd goed uit. Josjes vader heeft COPD, hij heeft de hele dag zuurstof nodig. Ook al is zijn leven niet ideaal, hij maakt er het beste van en blijft positief. Dat ondervindt Thomas Magnussen - inderdaad, zoon van - als hij op verzoek van Josje naar haar vader toegaat op een moment dat zij weer moet opdraven voor zijn vader.


De ouders van Thomas hebben zijn toekomst al helemaal voor hem uitgestippeld. Na zijn eindexamen zal hij fiscale economie gaan studeren om ook het bedrijfsleven in te kunnen. Nu Thomas ouder wordt beseft hij dat hij dat helemaal niet wil. Maar wat dan wel, vraagt de vader van Josje hem.  Het antwoord bevalt hem. Thomas wil games ontwerpen, en Schippers besteedt een groot deel van zijn dag aan gamen.


Op de school waar Thomas zit, loopt ook de andere hoofdpersoon rond. Floor is jonger, en zit zwaar in haar maag met de problemen thuis: haar moeder heeft kanker en haar toekomst ziet er slecht uit.


‘In opperste concentratie stofzuigde Floor de kamer. Uit alle macht focussen op om het even wat, zolang het maar niks met de ziekte te maken had, dat hielp, had ze ontdekt. Je hoofd vol laten stromen met het hoge stofzuigergejank, je blikveld vullen met de roestige kleuren van het kleed en de houtpatronen in het laminaat, elk van de grijze korreltjes die Basje uit de kattenbak had gekrabd zorgvuldig observeren en opzuigen.’


Floor doet haar best en vindt het helemaal niet prettig dat opa en oma uit Frankrijk komen om te helpen. Het voelt alsof ze overbodig is. Maar opa en oma willen natuurlijk ook bij hun dochter zijn, die er verder alleen voor staat. Floors vader zit in Hongkong, al jaren.


Thomas zoekt een goed moment om zijn ouders te vertellen wat hij wil, maar er is steeds vaker ruzie thuis. Er wordt steeds gepraat over ‘plaatsvervangers’, maar ze willen hem niet uitleggen wat ze er mee bedoelen. Hij probeert het bij Josje, maar die zegt ook niets.
Dan verschijnt er een vlotte knappe jongeman bij de school, met een dure auto, die sigaretten uitdeelt. En er staan allerlei muurschilderingen van personen die roken, overal in de stad.  
Floor en Pip, haar vriendin, gaan samen met Roy, de broer van Pip, op zijn beurt bevriend met Thomas tot actie over. Maar ze hebben wel te maken met een enorme machtige tabaksindustrie.


’Je kunt beter iets met social media doen. Dat doen zij tenslotte ook met die rare YouTube-acties.’
’Precies! Dat vonden wij ook! En dus…’ Ze wachtte even, voor ze met een brede smile opzij vervolgde: ‘Dus hebben wij gisteren een YouTUbe kanaal gemaakt.’
‘Echt?’
‘Ja echt. Het is supermakkelijk. Google staat vol met tips hoe je dat moet aanpakken, maar die hadden we niet eens nodig. Onderwerp: bekend. Doelgroep: bekend. Alleen een naam moesten we nog hebben en die heeft Thomas verzonnen: ‘Mij pak je niet.’ Cool toch?’


Het thema van dit boek is roken, en dan met name hoe slecht het is, vooral voor jongeren. Het is een waarschuwing: begin er niet aan, voor je het weet kun je niet meer zonder! Maar het boek belicht ook de kant van de industrie, waar men mensenlevens blijkbaar minder belangrijk vindt dan geld verdienen.
Dit alles heeft Martine Glaser verwerkt in een spannend verhaal, dat duidelijk is over de gevolgen, niet alleen voor de personen die roken, maar ook hun omgeving. Aan die kant van het verhaal zitten de emoties, die bepaald niet geschuwd worden. Het is de realiteit.
Dit verhaal, helemaal toegespitst op jongeren en duidelijk in hun belevingswereld spelend. is een uitstekende manier om jongeren – en volwassenen - te waarschuwen.


Martine Glaser stopte in 2007 met werken omdat ze alleen nog maar wilde schrijven. Dat deed ze voor meerdere leeftijdscategorieën.

ISBN 9789044834659  | Hardcover | 219 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2019
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 23 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER