jeugd 13-15 jaar

Karel Verleyen

http://www.karelverleyen.com/

 
De poppenspeler


Tijdens een fietsvakantie in Italië komt Elise terecht in een overstroming. Zij raakt haar gezelschap kwijt, verliest al haar spullen, maar weet zich op droge grond te hijsen. Daar vindt ze een alleenstaand huis. Ze belt aan, vraagt hulp, en krijgt die. Maar al gauw ontdekt ze dat ze niet in een gewoon huisgezin terechtgekomen is, de mensen die er wonen hebben allemaal een duister verleden. Er is de huishoudster Maria, een klusjesman Silvio, de jongen Arber, en op zolder woont nog iemand die afschuwelijk verminkt is en zich niet bij het gezelschap mengt. Tenzij de meester van het huis (en zo wil hij ook genoemd worden) het hem beveelt. De Meester blijkt alles te controleren, alles wat er gebeurt, alles wat iedereen doet, en hij probeert ook hetgeen iedereen denkt te manipuleren.
Elise ontdekt dat hij schrijver is, en omdat zij dat ook wil worden, praat ze met hem over haar lievelingsauteur en over schrijven. De plannen van de meester zijn helaas niet prettig voor de inwoners van het huis..hij schrijft geen fictie, maar laat zijn ideeën door hen acteren en bestudeert hun reacties..die zijn heel anders dan fictie zegt hij, dat is pas echt..en ze leiden tot een spannende ontknoping als hij sprookjes gaat herschrijven.


Het is een zeer apart gegeven, dat in een spannende wisseling van perspectief geschreven wordt. Ieder personage mag het op zijn eigen manier vertellen, in korte stukjes. Zo leef je je in iedereen in. Jammer is het dat het einde een beetje afgeraffeld wordt, maar het blijft een spannend boek.


Een stukje, verteld door Elise.
"De muziek vulde de kamer. Arber sleepte haar mee. Ze kon niet anders dan volgen. Stap, twee, drie. Stap, twee, drie. Arber liet haar draaien onder zijn linkerhand. Ze rukte. En opeens was ze los. Ze rende naar de deur. Ze wist dat ze niet weg kon, maar ze wilde niet in de kamer blijven. Ze hoorde de meester lachen.
"de klok heeft geslagen. Assepoester vlucht weg van het bal, bang dat haar koets weer in een pompoen zakl veranderen. Maar de prins komt achter haar aan."
Hij schreeuwde de woorden tegen haar rug terwijl ze probeerde de deur open te rukken. Het lukte. Ze stond in de gang en viel tegen de muur aan. De keuken. Ze hoorde het rammelen van de kookpotten.
"Maria!! Help mij!"
Elise stootte tegen de tafel aan. Maria draaide zich naar haar om en deed haar armen open."


ISBN 90-5908-029-7, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, Uitgavejaar 2002, 156 blz.
Voor 13 en ouder.

© Marjo

Reageren? Klik hier!