jeugd 13-15 jaar

Marcus Sedgwick

http://www.marcussedgwick.com

 
De voorspelling


Motto Uit Agamemnon van Aeschylos:

Geloof me of niet,
maakt het nog verschil?
Het lot gaat haar eigen gang
en algauw zul je erkennen
dat mijn woorden waar waren.


De 17-jarige Sasha Fox heeft last van een gave: ze kan de toekomst voorspellen, in zoverre dat ze voelt of ziet of iemand binnenkort dood zal gaan. Toen ze dat de eerste keer deed, was ze vijf jaar. Natuurlijk vond iedereen het maar eng dat ze wist dat haar vriendinnetje zou sterven. Vooral omdat het klopte.
Ze leert al snel dat ze beter niets kan zeggen, want als ze dat doet wordt ze gek verklaard, of erger: genegeerd. Ook haar ouders en broers willen er niets van weten.


Maar het is 1915, het is de tijd dat jonge mannen ten strijde trekken, de Eerste Wereldoorlog. Geen goede tijd om een akelige gave als deze te hebben. Ze ziet regelmatig mannen waarvan ze weet dat ze zullen sterven. Soms ziet ze hoe dat zal gebeuren. Ook weet ze al dat haar oudste broer dood is voor de bezorger het telegram komt brengen. Maar ze wil het niet langer accepteren. Als haar andere broer naar Vlaanderen gaat, en ze zijn dood ziet, reist ze hem achterna. Ze wil kost wat kost voorkomen dat ook deze broer zal sterven. Op het slagveld krijgt ze hulp van een koerier, een Engelsman, die dezelfde gave heeft als zij... zullen ze Tom op tijd vinden in de warboel van de strijd? En als dat lukt, kan ze dan de toekomst veranderen?


Dit is een meeslepende roman over de oorlog. Veel feiten worden verwerkt in het avontuur van Sasha. Zo lees je als het ware ongemerkt over het verloop van de strijd, over ruïnes en de vernietiging van het landschap; over de levens van de soldaten en de meisjes die verpleegster werden.
Een prachtig boek!


ISBN 9789047501084 | Paperback | 284 pagina's | Uitgeverij Van Goor | maart 2008
vertaald door Annelies Jorna | Vanaf 14 jaar

© Marjo, oktober 2008

Reageren? Klik hier!