jeugd 13-15 jaar

Arno Bohlmeijer

altWie gevonden wil worden
Arno Bohlmeijer


´Maar niemand zal iets weten, want ik wil onherkenbaar zijn, door een metamorfose.´
´Goed dat is best haalbaar, maar wil je al die aandacht? Er zijn programma´s voor dit soort mysteries! Dan zoekt het hele land mee.'
Die pijlen schoten raak: ik had haar medewerking nodig, veel meer dan me lief was.
"Als ik doodga,'  zei ze opeens, ' wil je dan bericht krijgen?'


Een boek dat bestaat uit meerdere delen, waarvan het eerste heel toepasselijk heet: ‘weg uit de kooi’.
De zestienjarige hoofdpersoon is de enige dochter van beroemde en erg rijke ouders, die ook nog eens geld verdienen en public relations belangrijker vinden dan hun enige dochter. Afkopen is makkelijk: als Talia vraagt om een boomhut of een auto, terwijl ze nog niet eens mag rijden, een onbewoond eiland voor haar helemaal alleen, ze krijgt het. Maar ze is het beu: als de paparazzi, die haar leven verzieken, niet op de loer liggen, zijn er nog die irritante bodyguards. Talia is nooit alleen en moet altijd voorzichtig zijn met wat ze doet en zegt. Als ze tenminste niet breeduit in de bladen wil komen staan. Dan weet ze het: ze wil een ander leven.
Tot haar verbazing stemt haar moeder er mee in, al hoort Talia het wel als ze tegen een vriend zegt: 'ze is binnen een paar maanden met hangende pootjes terug!´
Dat nooit, denkt Talia, en ze vertrekt. Haren afgeknipt en geverfd, bril met gewone glazen, andere naam: ze is er klaar voor.
Als Keri stapt ze een opvanghuis in, met een wat onduidelijk verhaal. Maar het lijkt niet uit te maken: haar ontwijkende gedrag en een tot niets leidende inertie zijn overtuigend genoeg.
Alsof de duvel er mee speelt: al voor ze in een opvanggezin terecht komt wordt ze verliefd. Op Toby die een ontregelde jeugd gehad heeft, iets met een verwend zusje. Het is voor Talia alsof hij haar aanklaagt in plaats van het zusje. Ze trekt zich terug, en als ze dan naar een gezin gaat, is het afscheid stroef.
Het nieuwe leven begint, in een gezellig gezin waar men haar volledig accepteert zoals ze is. Maar natuurlijk laat het verleden haar niet los. Haar afkomst niet, maar vooral ook Toby niet.


Je kunt het je niet voorstellen toch: dat je alles hebt wat je hebben wil en dan niet gelukkig bent?
Arno Bohlmeijer vertelt het heel overtuigend: geluk zit hem niet in de centen of de roem. Het is de liefde die het hem doet.


ISBN  9789044818291 | hardcover | 199 pagina's | Clavis |december 2012
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 9 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER