jeugd 13-15 jaar

Sanne Roodhuyzen

altOp weg naar Parijs
Sanne Roodhuyzen


‘Denk nooit aan de toekomst, maar leef in deze tijd.’


Het verhaal begint in Rusland, waar Yulia woont met haar moeder en nichtje Nadja. Het leven is zwaar, haar vader heeft ze eigenlijk nooit gekend - ze was acht toen hij stierf, en haar moeder is er zomaar vandoor gegaan. Naar Parijs. Wel met de belofte dat ze geld zal sturen voor de meisjes, maar Yulia wil daar niet op wachten. Al wilden ze in eerste instantie niet mee naar Parijs omdat ze dan hun vrienden en vaders graf in de steek moest laten, ze verandert van gedachten en vertrekt. Met Nadja. Al snel ontmoeten ze Valerik, die met hun mee zal reizen.
Of ze Parijs zullen bereiken verklap ik niet, wel is hun tocht door Rusland en verder er een vol avonturen. En ze raken elkaar nog kwijt ook! Spannend...


Dit boek is het debuut van de veertienjarige Sanne.
Natuurlijk kan ik kritiek leveren, het is bijvoorbeeld soms aan de langdradige kant, zodat het niet meevalt je aandacht er bij te houden, maar:
Het is een verrassend verhaal! Het speelt in Rusland, de Oekraïne en andere landen die naar Parijs leiden, niet bepaald landen die qua leefwijze dicht aansluiten bij een Nederlandse tiener. Nu gaat Sanne niet al te diep in op die leefomstandigheden, maar wat ze vertelt, is zeer overtuigend. In het vertellen over de drie jongelui en de mensen die ze tegenkomen kan ze natuurlijk wel dicht bij haar eigen belevingswereld blijven, ze schetst vooral Yulia als een eigentijdse tiener.
Er staan Russische citaten bij de aparte delen; ze gebruikt flashbacks, vertelt vanuit verschillende perspectieven en maakt ook sprongen in de tijd. Maar vooral: ze is zo verstandig geweest haar tekst te laten controleren op spel- en taalfouten!!
Ik kan alleen maar zeggen: dit belooft wat!


Eén vermelding nog: er is een handgetekende kaart voor in het boek, gemaakt door zus Pien.


ISBN 9789461767745  | paperback |298 pagina's | Boekscout | 27 januari 2012
Leeftijd 13+

© Marjo 19 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER