jeugd 13-15 jaar

Edward Hogan

altHet uur van de waarheid
Edward Hogan


'Volgens haar is de geschiedenis een cyclus van gebeurtenissen die steeds opnieuw moeten gebeuren omdat idiote mannen allerlei stomme dingen doen.'


Een week uit het leven van Daniel, een wat gezette, en daardoor onzekere tiener. Door een ongelukkig voorval heeft hij zijn moeder betrapt toen ze stond te zoenen met de dokter. Natuurlijk zit dat hem dwars – hoe kon ze!!-  maar zijn vader heeft de zaak nog erger gemaakt door Daniel te laten fungeren als getuige à charge: nu zijn zijn ouders uit elkaar.
Als - ja als wat? Beloning? Goedmakertje? Of omdat hij er zelf behoefte aan heeft?  - neemt zijn vader hem mee naar Leisure World, een vakantiepark waar de nadruk ligt op sportieve activiteiten. Daniel is juist helemaal niet sportief...
Zijn vader blijft optimistisch: ‘misschien ontdek je wel de sport waar je goed bent!’
Daniel is sceptisch, maar wat moet hij anders. En ach, zijn vader is een goede vent. Zoals hij zijn tomatenplant heeft meegenomen op vakantie en daar volop aandacht voor heeft! Maar hij heeft ook een slechte kant: hij is gaan drinken. Dat zal hij ook deze week in het park volop doen, en al probeert hij zijn vader in de gaten te houden, de jongen kan zijn eigen gang gaan. Zich laten meeslepen in een ongelofelijk avontuur.
Al bij hun aankomst zag hij dat meisje. Ze liep ineens voor hun auto:


‘waar was u mee bezig?’ vroeg ik. ‘U reed dat meisje bijna aan.’
‘Welk meisje?’ schreeuwde hij.’


Al snel ontdekt hij dat niemand het meisje ziet. Alleen hij. Waarom is dat? Wie is ze?
Hoe komt het dat hijzelf soms spontaan gaat bloeden uit flinke wonden, terwijl zijn lijf even later geen enkele wond meer laat zien? Wat moet hij met dat akelige verhaal van Lexi?
Krankzinnig is het: op het moment dat de klok teruggezet wordt, zoals ieder jaar, ontstaat er een tijdlus. Een bepaalde gebeurtenis gebeurt steeds weer, en Daniel raakt er bij betrokken.
Met op de achtergrond de huiselijke problemen, een paranormale buurvrouw en een hulpvaardige badmeester en vooral ook de tomatenplant,  lezen we het verhaal rondom dat ene uur dat steeds dezelfde film afspeelt. Een film waar Daniel als medespeler in betrokken raakt.


Het is een intrigerend gegeven, dat zeker, maar los daarvan is het ook een coming-of-ageverhaal, verteld vanuit het perspectief van de tiener. Daniel komt sterker uit deze week, en of dat aan de sportactiviteiten ligt?


ISBN 9789048814145 | Paperback |  224 pagina’s| Moon uitgevers | juni 2012
Vertaald uit het Engels door Merel Leene  Leeftijd vanaf 14 jaar

© Marjo, 23 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet uur van de waarheid
Edward Hogan

Daniel Lever is een onzekere tiener. Hij is te dik en wordt hier door zijn schoolgenoten met regelmaat aan herinnerd. De ouders van Daniel zijn onlangs uit elkaar gegaan en Daniel voelt zich hier verantwoordelijk voor. Hij is immers degene die zijn vader heeft verteld dat hij zijn moeder met een andere man heeft gezien. Daniel wilde het niet zeggen maar zijn vader bleef hem maar uithoren. Daniel brak, de volgende dag was zijn moeder weg. Hij mist haar en hoopt dat het weer goed komt tussen zijn ouders.

Tot overmaat van ramp boekt Daniels vader een weekje vakantie in Leisure World. Het hele vakantiepark staat in het teken van sporten. Daniel baalt enorm, hij haat sport. Zijn lijf is er niet voor gemaakt. Tijd voor elkaar is volgens zijn vader precies wat ze nodig hebben maar hij besteedt meer aandacht aan zijn geliefde tomatenplant dan aan Daniel. Depressieve gevoelens bestrijdt vader met het drinken van een biertje. En nog een, en nog ééntje dan. Van een gezellige vader-zoon vakantie is geen sprake.

Gelukkig ontmoet Daniel een meisje, Lexi. Lexi is leuk, bijzonder en boeiend. Ze is altijd te vinden op haar vaste stek bij het meer. Ze negeert het zwemverbod en als ze door het water heen glijdt, is het net of ze vliegt. Nog nooit heeft een meisje hem zo vriendelijk bejegend als Lexi. Daniel is al snel behoorlijk verkikkerd op haar. Hij maakt zich zorgen want er is duidelijk iets met haar aan de hand. Tijdens hun eerste ontmoeting heeft Daniel verwondingen op haar gezicht en lichaam gezien. Het rare is dat de oude wonden bij elke ontmoeting steeds verser ogen. Er komen ook nieuwe verwondingen bij. Wat gebeurt er met Lexi? En waarom loopt haar horloge achteruit?

Het duurt niet lang voordat Daniel zelf ook gepijnigd wordt door allerlei verwondingen. Zomaar ineens zijn ze er. Bovendien komt Daniel in de problemen omdat andere mensen Lexi niet kunnen zien. Daniel loopt rond met nare wonden en praat tegen een onzichtbaar iemand. De mensen in het park denken dat hij ernstig in de war is. Lexi is echter geen verzinsel. Dat andere mensen haar niet kunnen zien is omdat ze dood is. Alleen heel opmerkzame mensen kunnen haar aanwezigheid waarnemen. Gevoelige mensen zoals Daniel.

Het uur van de waarheid is een mooi, klein verhaal over een zeventienjarig meisje dat heel tragisch aan haar einde is gekomen. Het is beklemmend maar ook inspirerend en ontroerend. Alles draait om het extra uur dat ontstaat wanneer de klok jaarlijks een uur terug wordt gezet. Tijdens dat uur is Lexi om het leven gekomen, ze zit vast in de tijd. Daniel wil haar helpen en brengt zichzelf hiermee in levensgevaar. Een deel van Lexi’s dodelijke verwondingen manifesteren zich op Daniels lichaam. Hoe meer hij met haar omgaat, hij heviger ze worden. Daniel is echter een goed mens, een trouwe vriend. Hij laat Lexi niet in de steek.

Er zijn veel mooie boeken maar soms heeft een boek net een beetje extra. Dit is zo’n boek.

ISBN 9789048814145 | Paperback met flappen |  224 pagina’s| Moon uitgevers | juni 2012
Vertaald door Merel Leene | Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 23 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER