jeugd 13-15 jaar

Mel Wallis de Vries

www.melwallisdevries.nl

 

altKlem
Mel Wallis-de Vries


Als vijf Atheneum op schoolreis gaat naar Vlieland is niet iedereen daar even blij mee. Juno bijvoorbeeld is panisch voor water, en als er dan bij de overtocht met het veer storm opsteekt raakt ze volledig in paniek. Ook onder de leraren zijn er die liever thuis gebleven waren. Juffrouw Aarsman van biologie dacht dat het een mooie kans was om de natuur op Vlieland te bestuderen, maar ze heeft de reis met zeventienjarige pubers flink onderschat.
Maar als gebeurt wat niemand tevoren had durven denken: een van de leerlingen wordt dood aangetroffen, worden de toch al gespannen onderlinge verhoudingen totaal op hun kop gezet.


Tot ver over de helft van het boek weet de lezer niet wie het slachtoffer is, al begint het boek met het verhaal van zijn of haar dood, in de ik-vorm. Het hele boek bestaat uit die ik-vorm, steeds door andere vertellers: de kapitein van het schip, degenen die horen bij een groepje vriendinnen en een groepje vrienden, en de leraren. En als het lichaam gevonden is: hoofdcommissaris Piet Vos.
Er zijn onderlinge spanningen: een meisje is verliefd op een jongen die haar niet ziet staan. De jongens hebben het alleen maar over ‘scoren’. Een van de meisjes heeft een pestverleden en wil dolgraag bij het groepje horen. Een ander meisje is zelfverzekerd en egoïstisch.
Het is misschien enigszins uitvergroot voor de spanning in het verhaal, maar binnen een groep tieners gebeurt alles wat hier ook speelt: vriendschappen staan zwaar onder druk vanwege de onderlinge rivaliteit. Met een stel volwassenen erbij die ook zo hun eigen sores hebben, lijkt ieder van de aanwezigen wel een motief te hebben voor de moord.


De vorm die Mel Wallis de Vries hanteert is er een die ze vaker gebruikt, maar dan ook heel goed werkt. Met al die wisselende perspectieven word je als lezer steeds op een verkeerd been gezet, je blijft heen en weer springen.
Het is een erg spannend verhaal, dat je pas weg legt als duidelijk is wie er verantwoordelijk is.


‘Soms denk ik eens dat mijn klasgenoten van een andere planeet komen. Een planeet hier heel ver vandaan, uit een andere Melkweg. Jaren geleden zijn ze hier met een ruimteschip gekomen om de aarde te bezetten. De normale mensen hebben ze gevangengenomen, in stukjes gesneden en opgegeten. Maar ze zijn er eentje vergeten, en dat ben ik.’

ISBN 9789026133435 | Hardcover| 272 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2012

© Marjo, 26 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSchuld
Mel Wallis de Vries


Op twee Amsterdamse middelbare scholen plegen vlak na elkaar een stel meiden zelfmoord. Niemand komt op het idee er eens onderzoek naar te doen. Meiden van zestien, het is een kwetsbare groep, ze zaten niet lekker in hun vel.  Ze lijken elkaar ook niet te kennen, dus waarom zou er sprake zijn van kopieergedrag?


De lezer kent dan al wel één verband tussen hen: alle namen staan op een lijstje, een lijstje waar in totaal zes namen op staan.  Leila, Kate en Yara zijn al dood.  De omgeving en dus ook de politie vindt het verklaarbaar dat ze het zelf gedaan zouden hebben. Ook Tess heeft problemen, zij is net naar Amsterdam verhuisd en kent nog niemand. En net als de anderen zat overkwam - maar Tess weet dat niet - krijgt ook zij briefjes. Op het eerste staat:

JIJ BENT DE VOLGENDE

Tess is kwaad: wie stuurt haar die akelige briefjes?  Wie waren die andere meisjes die in de afgelopen weken gestorven zijn? En zij ontdekt dingen die niet kloppen. Ze gaat zelfs naar de politie, maar die gelooft haar natuurlijk niet. Ach, vast een grap van een van haar vriendinnen. Maar dat is het juist: Tess is nieuw hier, ze heeft nog helemaal geen vriendinnen op school.


Haar gedrag irriteert de moordenaar. Want ja, de meisjes zijn vermoord! De lezer weet dat, omdat er in een rode kleur (bloed!) hoofdstukjes tussen de verhalen van de meisjes staan. Maar wie is die moordenaar? Wat hebben de meisjes hem/haar gedaan dat ze dood moeten? Tess gaat er ook aan, ze moet niet denken dat ze slimmer is...
Naarmate we de verhalen van de meisjes lezen, krijgen we wel een idee, maar er zijn meerdere verdachten. Meerdere jongens die op de een of andere manier te maken hebben met de meisjes.


Mel Wallis de Vries weet het steeds heel goed te brengen. Ze put uit haar eigen jeugd, zei ze ooit, en dat blijkt nog steeds te werken. De meisjes zijn echte pubers, met alle ups an downs. En Wallis de Vries heeft ook goed door hoe ze het spannend kan maken. Zo spannend dat je het boek in één ruk uit wil lezen. En dan heeft ze nog verrassingen in petto ook!
Ook de vormgeving van het boek is fraai: veel rood, met een leuke band om het boek. Op de omslag staat een jonge dame afgebeeld een meisje (Annefleur Olthoff) dat de modellenwedstrijd gewonnen heeft. En voorin vind je tips hoe je het voor elkaar kan krijgen om in 2016 op de omslag van het nieuwste boek te komen staan.


Zou het opnieuw gebeuren? Al drie keer won Mel Wallis de Vries de prijs van de Jonge Jury  met 'Vals', 'Klem' en 'Wreed'. Deze nieuwe ‘Schuld’ is opnieuw een kanshebber!
De leeftijdscategorie is 13-15 jaar. Dat vind ik persoonlijk te jong, gezien het onderwerp zou ik zeggen: 15 plus.


ISBN 9789026138935  | Hardcover | 224 pagina's| Uitgeverij de Fontein | november 2015
Leeftijd 13 - 15 jaar

© Marjo, 15 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVerstrikt
Mel Wallis de Vries


‘Herinneringen. Ze zijn er wel, maar ik kan ze niet pakken. Als zeepbellen vliegen ze door mijn hoofd. Hoe oud ik ben? Ik weet het niet. Wat mijn naam is? Geen idee.’


Zo begint hoofdstuk één, op een grijze pagina, en boven het hoofdstuk staat ‘Lara’. Na een tijdje is het duidelijk dat als Lara aan het woord is, de bladzijdes steeds een grijze kleur hebben. Zij ligt namelijk in het ziekenhuis, in coma. Ze is gevonden in de gracht, bijna verdronken, en de dokters geven niet veel hoop op herstel. Maar Lara worstelt en probeert boven te komen.
Ze hoort van alles, maar is niet in staat om contact te maken met de mensen die ze om zich heen hoort.


Daarnaast is er een verhaal op gewone witte pagina’s, en daar vertelt Maud. Maud blijkt de beste vriendin van Lara, en ze is vreselijk verdrietig. Maar ook bang, al beseft ze niet waarom. Ze begrijpt haar nachtmerries niet. Ze uit haar angst en wanhoop op de verkeerde manier, ze ontwikkelt een eetstoornis. Haar moeder heeft alleen oog voor haar broertje David, dat was altijd al zo, en haar vader is te druk met zijn werk. Haar twee andere vriendinnen Nicole en Christine vinden het allemaal wel erg, maar een echte steun zijn ze niet. En dan komt Bobby langs, de vriend van Lara. Hij voelt haar verdriet wel, hij heeft het immers zelf ook? En via Bobby leert Maud Dexter kennen.


Dit lijkt een, nou ja, niet zo gewoon verhaal over twee tienermeiden, maar al gauw besef je dat er iets aan de hand is. Wie is die man in grijze joggingbroek en met een petje die Maud steeds ziet? Wat is er precies gebeurd op die bewuste avond?
Het was al bekend: Mel Wallis de Vries kan meeslepende jeugdthrillers schrijven. Je moet wel doorlezen want je wil weten wat het antwoord is op al die vragen die bij je boven komen borrelen!


Bekijk hier de trailer van Verstrikt:


http://www.youtube.com/watch?v=BOZxF5JiZPE


ISBN 9789026129148 | Hardcover | 224 pagina's| De Fontein | september 2011
Vanaf 13 jaar

© Marjo, 21 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

altVerstrikt
Mel Wallis de Vries

Het gaat niet zo goed met Maud. Haar beste vriendin Lara heeft een ongeluk gehad. Midden in de nacht is ze in een gracht gevallen en daar heeft ze ruim een uur in gelegen voordat iemand haar vond. Nu ligt Lara in een coma in het ziekenhuis. Maud zit in 5 havo maar op school kan ze zich niet concentreren. Het ongeluk blijft door haar hoofd spoken. Ze heeft last van nachtmerries en slaapt slecht. Wanneer ze met haar ouders probeert te praten over alles wat haar bezighoudt zijn er altijd dringender zaken of eist haar broertje de aandacht weer op. Maud zit slecht in haar vel. Ze mist Lara en bovendien voelt ze zich dik. Ze steekt voor het eerst haar vinger in haar keel en geniet van de macht die haar dit geeft. Ze begint af te vallen.

Lara ligt bewegingsloos in haar ziekenhuisbed. Alles om haar heen is zwart en de eerste tijd hoort ze slecht zwakke geluiden op de achtergrond. Al snel kan ze hele gesprekken verstaan en weet ze precies wie er bij haar op visite komt. Dan hoort ze de dokter haar moeder vertellen dat het steeds slechter met Lara gaat. Dat er nauwelijks meer hersenactiviteit is.  Lara is machteloos en kan niks doen om duidelijk te maken dat ze er nog is. Dat het juist steeds beter gaat.  Wat er de avond van het ongeluk is gebeurd kan Lara zich niet herinneren. Ze weet nog dat ze een avond ging stappen met haar vriend en daarna niks meer. Wel heeft ze het gevoel dat het heel belangrijk is om deze herinnering terug te krijgen.

Lara’s vriend Bobby vertelt Maud dat ze ruzie hebben gekregen die avond. Lara was dronken en boos en wilde alleen naar huis fietsen. Bobby wilde haar naar huis brengen maar Lara weigerde. Uiteindelijk heeft hij haar laten gaan. Nu wordt hij gepijnigd door schuldgevoel. De politie doet de valpartij van Lara af als een ongeluk. Maud twijfelt. Ergens, aan het randje van haar herinneringen, knaagt iets. En dan is er nog de man die haar lijkt te achtervolgen. Iets te vaak duikt deze figuur op. De politie neemt haar niet serieus.

Maar Maud is wel degelijk in gevaar en Lara begint dat steeds meer te beseffen. Ze moet Maud waarschuwen. Ze moet. Maar hoe?

De boeken van Mel Wallis de Vries zijn erg populair bij de jeugd. Ook dit boek zal zeker verslonden worden. En terecht. Het is uitstekend geschreven en de spanning wordt goed opgebouwd. Het plot is sterk en de personages zijn vlot. Een prima boek.

Mel zelf heeft het in haar jeugd moeten doen met de spannende boeken uit haar moeders collectie. Deze gingen echter altijd over volwassenen en niet over jongeren. Het gemis van thrillers voor de jeugd heeft haar aangespoord om ze zelf te gaan schrijven.

ISBN 9789026129148 | hardcover | 224 pagina's| Uitgeverij De Fontein | september 2011
Vanaf 13 jaar

© Annemarie, 17 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVals
Mel Wallis-deVries


Vier meiden gaan samen op vakantie naar de Ardennen. Ze zullen logeren in het huis van Abby’s ouders, een vrij luxueuze, maar erg afgelegen bungalow. Als ze ingesneeuwd raken en ook nog de elektriciteit en verwarming uitvallen, is het decor helemaal klaar voor een oerspannend verhaal. Ook blijkt dat ze elkaar niet zo goed kennen als ze dachten.


Abby en Kim waren altijd al vriendinnen, maar sinds Pippa bij hen in de klas kwam, trekt Abby meer naar haar. Kim is er verdrietig om, en natuurlijk ook jaloers. Abby voelt zich wat schuldig, maar laat zich toch inpalmen door Pippa. Die heeft zonder het de anderen te vragen een paar jongens die verderop in een vakantiehuis verblijven, uitgenodigd voor een gezellig avondje. Dat loopt niet helemaal zoals de meiden dat willen. De jongens vertrekken weer en de volgende ochtend is Kim verdwenen. De anderen denken dat ze met de jongens mee is gegaan naar Amsterdam, en maken zich nog niet zo erg druk. Maar waarom heeft ze haar spullen dan niet meegenomen?  En dan verdwijnt Feline!
Pippa en Abby zijn radeloos en bang. Ze kunnen niet weg, het blijft maar sneeuwen, en ze horen geheimzinnige geluiden…
Wat is er in vredesnaam gaande??


Het verhaal is reuze spannend, en tot op het einde geloofwaardig genoeg. Je wilt het verhaal uitlezen, en van wegleggen is geen sprake.
Maar helaas stort de boel in op het moment dat de ontknoping daar is. De rest is niet echt interessant meer. Natuurlijk gebeurt dat vaak bij thrillers, het gaat meer om de spanning, dan om de afloop. Toch: soms zijn er andere verhaallijntjes die de lezer geboeid houden tot de laatste letter. Dat is hier niet zo. Maar zelfs al laat je die laatste pagina’s voor wat ze zijn, dan heb je toch maar mooi je nagels eraf gebeten, zo leef je mee met de meiden!


Mel Wallis de Vries zet een paar uitstekende herkenbare personages neer, die ze ook ieder laat vertellen. Vier meisjes, vier hoofdstukken, vier verhalen. Eigenlijk zijn de verwikkelingen rondom de vier karakters en heel verschillende achtergronden al genoeg voor een boeiend boek. Die neer te zetten in een spannend decor maakt het alleen maar aantrekkelijker voor de jeugd.


ISBN 9789026128141 | Hardcover | 271 pagina's | de Fontein | september 2010
Leeftijd: 13 +

©  Marjo 10 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Uitgespeeld
Mel Wallis de Vries


'Een jeugdthriller' staat voor op de flap, en het is het eerste boek van deze journaliste.

De hoofdpersoon is Anna, die vanuit Nijmegen naar Amsterdam verhuist. Helemaal opnieuw beginnen op een nieuwe school, ze vindt het vreselijk. Maar al na een tijdje maakt ze kennis met Tessa. En die betrekt haar bij het vriendengroepje, met Charlotte, Julian en Wouter.


Anna is zo blij met deze vriendschappen dat ze eigenlijk niet meer nadenkt. Blindelings gaat ze met hen mee, en doet ze met hen mee. Het begint met een sigaret, en eindigt met drugs. En al zou ze liever cola drinken, ze durft geen 'nee' te zeggen als ze wijn of sterker voorgezet krijgt. Vooral Tessa is haar vriendin, maar Julian vindt ze ook wel een erg toffe gozer. Ze vertrouwt hem voor geen cent, maar als hij haar kust voelt ze zich erg gevleid.


Dan verdwijnt Tessa... ze heeft niets meegenomen, en het ergste wordt gevreesd. Moet Anna aan de politie vertellen wat er gebeurd is de middag voor Tessa'a verdwijning? En hoe zit het met Julian en Wouter, die een afspraak met haar hadden, die ze nooit nagekomen is?
Als Anna anonieme telefoontjes begint te krijgen, krijgt ze poltiebescherming..want degene die Tessa liet verdwijnen is nog niet uitgespeeld.

Het is een spannend boek, zelfs al is het een beetje doorzichtig. Heerlijk voor een paar uurtjes wegdrijven..
Voor 13 jaar en ouder

Hardcover | 223 Pagina's | House of Books B.V. | 2005 ISBN: 9044313479

© Marjo, 23 december 2005

lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER