jeugd 13-15 jaar

Michèle Marineau

De weg naar Chlifa


Karim is een Libanees. Woonachtig in Montreal, omdat hij gevlucht is voor het oorlogsgeweld. Halverwege het schooljaar komt hij op school, waar zijn klasgenoten geïntrigeerd raken door ofwel zijn knappe uiterlijk ofwel zijn afwijzende gedrag. Op een skivakantie met de klas vallen een paar jongens een meisje lastig, en Karim springt letterlijk voor haar. Er wordt een mes getrokken, en Karim belandt zwaar gewond in een ziekenhuis.


In deel 2 vinden we Karim terug in Beiroet. Hij is alleen, zijn ouders zijn naar Canada om familie te bezoeken. Maar zij kunnen niet meer terug: de oorlog is uitgebroken.
Karims wereld draait om zijn eindexamen en het meisje waar hij verliefd op is: Nada. Maar dan komt Nada om het leven bij een bombardement. In een schuilkelder ontmoet Karim Maha, Nada's zus. Zij vertelt hoe zij alleen met haar babybroertje over is..en ze wil niet blijven, ze wil naar Chlifa, want daar zouden ze toch al naar toe gestuurd worden. Karim probeert haar tegen te houden, maar besluit dan met haar mee te gaan. Alles is beter dan nietsdoen in een schuilkelder. Dan volgt een zware tocht naar Chlifa, door de bergen, met een baby. Ze proberen de bewoonde wereld te mijden, en zijn helemaal op elkaar aangewezen. Karim ontdekt dat Maha heel wat meer mans is dan ze leek...


In deel 3 zijn we weer in het ziekenhuis bij Karim, die vaak bezoek krijgt van het meisje dat hij gered heeft. En hij ontdekt dat hij niet het alleenrecht heeft op ellende, dat het leven doorgaat en hij zijn keuzes moet maken. Erg mooi boek. Deel 1 en 3 worden geschreven door een klasgenote, iemand die van buitenaf naar Karim kijkt.
Aan het eind van die hoofdstukken volgt dan een stuk uit Karims dagboeken, en brieven die hij aan zijn vriend schrijft. Daartussen deel 2, waarin het verhaal van Nada, Maha en Karim door een verteller verteld wordt. Keuzes tussen leven en dood, over lot en keuze; tegenstelling: de oorlog die zoveel leed veroorzaakt, en de baby, die het leven toelacht; vriendschap en liefde, alles zit in dit boek.


Ergens citeert Karim uit een reisgids en heeft het over mooie plekjes en de vredige stilte die om de oude Romeinse ruïnes hangt, Maha reageert schamper: "Zullen ze dat over een paar eeuwen ook zeggen over de ruïnes van Beiroet?"


ISBN 9025728871  Hardcover 158 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | mei 1998
Leeftijd vanaf 14 jaar vertaald door Toby Visser

© Marjo

Reageren? Klik hier!