jeugd 13-15 jaar

Anton Quintana

De bavianenkoning


Morengároe leeft in de hooglanden van Centraal-Afrika, waar hij geboren is 'zoals het een mens nooit mag overkomen': als kind van een Massäi-herder en een Kikoejoe-boerin.


De Kikoejoestam heeft als traditie dat zij geen dieren die in het wild leven doden, zij hebben dat ook nooit geleerd. Zij offeren wel dieren. Ze leven van de groenteteelt en het houden van vee en kippen.
Als op een dag een luipaard vee steelt en dit daarna herhaaldelijk doet moet er wat gebeuren. Vee is zeer kostbaar. De njama's, de dorpsbeschermers, weten niet hoe ze dit aan moeten pakken en vragen Morengároe om hulp. Omdat hij als kind is opgegroeid bij de Massai heeft hij het jagen wél geleerd. De bewoners van het Kikoejoedorp beschouwen hem daardoor als goddeloos, deze gedachte is met name door Mauro versterkt.
Mauro is de grootvader van Morengároe, hij heeft zijn dochter uitgehuwelijkt voor twee runderen aan een voorbijtrekkende Massai-herder. Deze twee runderen waren het begin van zijn rijkdom en deze rijkdom wil hij ook graag behouden. Echt blij was hij dan ook niet met de komst van Morengároe, die bij de Massai's door het gemengde huwelijk als buitenbeentje werd beschouwd. De komst van Morengároe herinnert hem aan zijn daad die hij liever wilde vergeten.
Door het gedrag van Mauro wordt Morengároe bij de Kikoejoes ook als buitenbeetje beschouwd wat Morengároe zijn grootvader erg kwalijk neemt.
Nu hem om hulp gevraagd wordt grijpt hij zijn kans, hij vraagt twee runderen voor zijn hulp. Mauro begrijpt onmiddellijk waarom Morengároe dit vraagt maar zal wel moeten toestemmen.
Morengároe doodt de luipaard en krijgt de runderen. Echter als het vel te drogen hangt en twee jongens daar een grap mee uithalen wordt een van de twee gedood. Mauro, natuurlijk in de dorpsraad, geeft als straf ... het inleveren van de runderen en al zijn overige bezittingen en een verbanning. Dit laatste is alleen voor de vorm, als de dader schuld bekend en excuses vraagt wordt de verbanning opgeheven. Iedereen wacht ook op dit excuus maar Morengároe weigert en verlaat het dorp.
Na talloze omzwervingen waarbij zijn trots behoorlijk wegebt komt hij in een bavianengroep terecht, door een gevecht waarbij hij de leider doodde, wordt hij gezien als de nieuwe leider. Hij leert zelfs de 'taal'. Echter hij beseft ook dat hij geen dier is en zal moeten terugkeren naar de mensenwereld.


Indrukwekkend boek. Het centrale thema is dat Morengároe zich nergens thuisvoelt door de reacties van mensen (en dieren) op hem. Aanvankelijk gedreven door trots verlaat hij steeds 'huis en haard'. Na zijn catharsis als hij werkelijk alleen is en zijn leven bij de bavianen, die zéér menselijke trekjes hebben, beseft hij dat trots hem niet verder brengt.
Vooral het leven bij de bavianen is een deel van het boek dat je nooit meer vergeet. Zéér de moeite waard. Lezen dit boek!


Uitgever: Wolters-Noordhoff Serie: Jonge Lijsters ISBN: 9001548067
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Dettie, september 2007

Reageren? Klik hier!